"Протестна мрежа" публикува ВИП клиентите на КТБ

Кои са VIP-клиентите на КТБ (Част 1)

Ние смятаме, че публичното говорене и политическите действия по казуса КТБ, наричана вече „черната кутия на властта през последните четири правителства“, не трябва да бъде изкривявано от конфликти на интереси. Затова решихме да публикуваме събраната от нас и потвърдена информация за имена на хора от българската политика и медии, ползватели на банкови услуги от КТБ АД.

Въпреки че не считаме вземането на кредит за укоримо, смятаме че не само собствениците на депозити над 196 хиляди лева, но и кредитополучателите са в конфликт на интереси. Причината е, че поставянето на банката в несъстоятелност също нарушава техните интереси – по закон тогава всички кредити стават предсрочно изискуеми, което означава че техните получатели трябва да покрият сравнително спешно дължимото към банката със собствен средства или нов заем.

Кой държи пари в банката

Нашите източници потвърждават верността на вече публикуваните в други издания данни за депозити на депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов (над 2 млн лв), Иван Костов и неговото семейство (общо над 1 млн лева), почетният председател на ДПС Ахмед Доган (над 880 хиляди лв и кредитна карта с лимит 40 хиляди евро), депутатът от ДПС Веселин Пенев (над 1 млн. лв), бившия финансов министър Стоян Александров (също с над 1 млн лв.).

Ето кои са другите имена с обществена значимост, за които получихме и потвърдихме информацията от надеждни източници. Поради теоретичната вероятност – макар и минимална – от съвпадение на трите имена на депозантите с тези на други лица, публикуваме някои от имената без директното им назоваване. Оставяме на самите тях и на българските медии да потвърдят или отрекат тази информация.

Собствениците на най-големите депозити в КТБ съвпадат с имената на син на бивш син министър и неговата половинка, ТВ журналистка и продуцентка на светски предавания. Депозитите са съответно малко над 20 млн. лв и малко над 10 млн лв. (Имената на журналистката съвпадат с данните за отпуснат ипотечен кредит на стойност 55 хиляди евро, отпуснат от банката през 2007г. и заличен през 2010г.)

Име, което съвпада с това на издател на вестник за уикенда излиза в списъка с депозантите със сума от над 2 млн лева. Въпросният вестник за уикенда смени собствеността си преди няколко години и се смята за близък до групата на Делян Пеевски, без да има директна проследима собственост. В сегашната си редакционна политика вестникът следва изцяло тази на групата на медиите на Пеевски.

На име, съвпадащо с това на собственик на „ексклузивна“ онлайн агенция и бивш съдружник в гореспоменатия вестник за уикенда, има депозит в банката от над 800 хиляди лева, като в последните няколко дни преди затварянето на банката по сметката са били теглени последователно суми за общо над 4 млн лева. Това прави общата сума на депозитите седмица преди затварянето над 5 млн лв.

Имаме данни за депозити на други бивши и настоящи политици, но поради факта, че те са под покрития от закона максимум от 196 хиляди лева не публикуваме техните имена.

Кой е теглил кредити от КТБ

В банката, известна със своя рекламен слоган „Клиентите са сни скъпи“ и „Елате след първия си милион“, има няколко интересни имена от средите на политици и медии. За отбелязване е, че банката няма активна политика за подобни малки кредити и те са по-скоро изключение в нейната дейност.

Име и лични данни, съвпадащи с това на Ангел Василев Александров – следовател, известен с назначаването на Делян Пеевски в Национална следствена служба „по изключение“ - фигурира с ипотечен кредит за закупуване на апартамент на столичния бул. България. Кредитът е изтеглен на през септември 2007 година и е заличен през април 2009 година, което е нетипично кратък срок за подобен кредит. В същото време в имотната декларация на следователя за 2008 година фигурира кредит от 100 хиляди лева от КТБ, и деклариран апартамент в София на цена от 28 хиляди лева т.е. освен за изключително кратко изплащане на кредита има съмнения и за изповядване на цена по-ниска от пазарната и избягване на държавни и нотариални такси, както и за предоставяне на неверни данни пред Сметната палата.

Името на бившия съпредседател на младежката организация на НДСВ Росен Дичев Дичев (заедно с Делян Пеевски) фигурура в списъка на кредитополучатели с заем за парцел и сгради в квартал Горубляне. Кредитът е отпуснат през 2004г. и е заличен през 2006г. Към отпускането на кредита Росен Дичев, който е син на прессекретаря на Симеон Сакскобурготски, Галя Дичева, е едва на 23 навършени години.

Имената на издателя Петьо Блъсков и неговия син, Петьо Блъсков – младши, фигурират в два кредита – за закупуване на поземлен имот в кв. Младост от януари 2014г. и за закупуване на етаж от сграда на ул.Христо Белчев в София през 2011г.

Заместник-председателят на Съюза на вестникарите и разпространителите на печатни издания“ (с председател Делян Пеевски) Яне Йорданов Янев фигурира в списъка на ипотеките с кредит за приобиване на апартамент от 116 кв.м. в София. Инициатор на създаването на съюза е Нова Българска Медийна Група. Янев е и в управлението на ИПК Родина.

Списъкът с всички ипотеки на банката е близо 1000 страници и в него има основно фирми и много малък брой кредити на физически лица.

Очаквайте още данни скоро.

Протестна мрежа