Бившият ковчежник на ДСБ прехвърли топката на Радан Кънев, той бил само пълномощник

Партия ДСБ остана без държавна субсидия, затова предпочетохме добра възвръщаемост, която предлагаше КТБ, обясни Юлиян Войнов в ефира на Нова ТВ

Депозитът на ДСБ в КТБ е открит през 2013 г., когато настоящият председасетл на ДСБ Радан Кънев заема новия пост. Моите правомощия произтичат от едно пълномощно от настоящия председател на партията, заяви отстраненият ковчежник на ДСБ Юлиян Войнов в ефира на Нова ТВ. Радан Кънев е реалният носител на тези права, се оправда той. В момента, в който е направен този депозит, той е имал информацията и реалната власт как да се процедира с тези средства. Аз съм ковчежник на ДСБ, нямам отношение по личните депозити, заяви още той и обясни причината за депозита с факта, че партия ДСБ останала без държавна субсидия. Не личността на председателя на Надзорния съвет на КТБ е подтикнало партията да сложи там парите, а добрата възвръщаемост. Да бъдат инвестирани при максимално добра доходност, за да може да съществува партията.

Преди дни по същата телевизия Радан Кънев съжали, че не е предприел стъпката с отстраняването на ковчежника по-рано. Кънев обясни, че финансовата дейност на формацията е разделена от партийната и ръководството не се занимава с финансовите въпроси. Така той отхвърли възможността бившият лидер Иван Костов също да носи отговорност за отворената сметка в КТБ. Всички договори за получени дарения се подписват от ковчежника. Той държи електронните подписи за електронно банкиране. 

По медиите сегашният председател на ДСБ обясни, че като е станал председател на формацията, е направил инвентаризация и така се е установило наличието на въпросната сметка. Според него тя е от 2006-2007 г. - т.е. от времето, когато лидер на партията беше Иван Костов. Пред "Капитал" Кънев уточни, че от 2011 г. откогато е в ръководството на формацията, никога КТБ не е била основна банка на ДСБ. Партията имала сметки още в ДСК, Пощенска банка и Алианц банк България. Заради критиките от страна на ДСБ към практиките на КТБ обаче, новото ръководство е решило сметката да бъде закрита.