Местан като паднал от черешата: Чувам, че има Омански фонд. Чудесно!

Държавата дава картбланш на фонда да спасява КТБ

След седмица безплодни разговори дали, как и доколко да се намеси държавата за спасяване на вложенията в Корпоративна търговска банка (КТБ), от петък е в ход нов план – за намиране на изцяло частно решение, като се даде шанс на акционерите да рекапитализират КТБ.

Министърът на финансите Петър Чобанов проведе телефонен разговор с главния изпълнителен директор на Държавния резервен фонд на Султаната Оман, който притежава 30% от капитала на КТБ, съобщиха от ведомството.

Чобанов е уверил Абдулсалам Ал Муршиди, че държавата ще разреши на настоящите акционери да предоставят необходимия капитал и ликвидност на банката.

"Три пъти оманските акционери в КТБ са искали среща с ръководството на Българската народна банка. Освен готовност за среща, те са изявили желание да подкрепят банката. До среща не се е стигнало след отказ от Централната банка", заяви през седмицата бившият министър на финансите Стоян Александров, който е и вложител в КТБ.

Поради тази причина Оманският фонд е решил да наеме адвокатски фирми, за да търси правата си.

Оманският държавен фонд притежава малко над 30% от акциите на КТБ чрез регистрираното в Люксембург дружество Bulgarian Acquisition Company II S.A.R.L.

"Министър Чобанов отново потвърди, че се спазва законът и ще се даде възможност на сегашните акционери да осигурят необходимия ресурс (капитал и ликвидност), като държавните институции ще се намесят съобразно правомощията си по закон само ако акционерите не успеят. Това е обвързано и с работата по процедурата на специален надзор, който БНБ наложи за срок от три месеца. Намирането на частно решение на проблема, което не ангажира публичен ресурс, е най-желаният изход от създадената ситуация", съобщават от МФ по повод разговора с директора на Оманския фонд.

Лидерът на ДПС Лютви Местан, чиято партия досега твърдо подкрепяше първоначалния план на БНБ за отнемане на лиценза на КТБ, отдържавяване на дъщерната й банка "Креди Агрикол" и спасяване на всички вложители с пари на данъкоплатците, даде да се разбере, че не е против "бизнес решение" за КТБ.

"Ако наистина има бизнес решение на този казус, ние не сме против него - напротив, бихме го приветствали. Напоследък чувам, че има Омански фонд, който е бил в състояние да покрие финансовите проблеми на банката. Чудесно, нека се даде шанс и за бизнес решение", коментира Местан, с което отново се опита да демонстрира, че е в пълно неведение за това кой кой е в КТБ, публично известна като "банката на ДПС" и "банката на властта".

Засега няма каквото и да е консенсусно решение между партиите в парламента, правителството и БНБ за решаване на проблема с КТБ. Правителството излиза от играта на 23 юли, когато се очаква премиерът Пламен Орешарски да подаде оставка. Разпускането на НС е насрочено за 6 август, когато президентът ще назначи служебен кабинет, който обаче не би могъл да се ангажира с каквито и да е дългосрочни мерки, особено при липса на парламент. Следващото редовно правителство ще бъде излъчено след парламентарните избори на 5 октомври. (Mediapoolbg)