​Нагло! Съпругата на съдията, осъдил Цветанов получи подарък в Берлин

6 месеца по-рано Албена Гетова е с подписан втори мандат в немската столица

Съмненията, че присъдата на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов - 4 години лишаване от свобода, е част от задкулисна сделка се потвърдиха. Съпругата на съдия Тони Гетов, който осъди ефективно на 29 май бившия вътрешен министър, е получила подарък - преназначение и втори мандат в българската мисия в Берлин.

Със заповед на външния министър Кристиян Вигенин № ЧР-95-00-153 Албена Петкова Гетова е вече преназначена на длъжност съветник в ЗП- Берлин, началник на отдел „ Политически и институционални връзки на ЕС”, в дирекция „Политики и институции на ЕС”. Най-любопитното от тази заповед е, че е издадена на 13 юни 2014 г. , а реално трябва да влезе в сила от 1 януари 2015 г. Предвидливо и старателно някой се е погрижил важната дама 6 месеца по-рано да бъде гарантирана с важния пост. Faktor.bg получи скандалния документ, който урежда още 104 калинки с топли дипломатически местенца (виж документа в края на текста, б.р.).

Само ден след присъдата на Цветанов – на 30 май, Bulgariautre.bg (виж ТУК) разкри, че неочакваното решения на съдия Гетов е много по-тежко от наказанието, което искаше прокуратурата, защото е част от сделка – подарък за съпругата му втори мандат в Берлин. Това предположение вече е факт.

Според колеги на Гетова тя и децата й живеят в служебен апартамент на посолството, за който не плащат месечен наем. Съпругата на съдията живее в Германия с двамата си сина. Единият следва в елитен университет в Берлин, а другият е още ученик.

Според източници на Faktor.bg подаръкът е бил гарантиран от най-висши среди в БСП.

Още тогава единият от защитниците на Цветанов – немският адвокат Ханс-Петер Ул разказа, че докато четял присъдата, ръцете на съдия Гетов треперели. Ул намекна, че по семейни причини магистратът е бил зависим. Дни по-късно и бившият премиер Бойко Борисов обяви, че се очаква втори мандат за г-жа Гетова. Днес предположенията, които тогава изглеждаха злонамерени, вече се оказаха документален факт. Те обаче за пореден път поставят под прицел съдебната система и хвърлят тъмно петно от зависимости.

Всъщност поведението, което демонстрира съдия Гетов от самото начало на делото е твърде странно, категорични са наблюдатели в Съдебната палата.

Той упорито отказваше да си направи отвод от делото, въпреки че фирмата на неговия баща е извършила ремонта на вилата на Цветанов в село Шума, което означава, че е налице крещящ конфликт на интереси.