​Би Би Си: Призракът на „Южен поток” прозира зад банковата криза

Доверието на хората в политическата система е разклатено от корупция по високите етажи, вината за която е на олигарсите

Банковата криза и реакциите на държавата предизвикаха интереса на Би Би Си към горещата тема. В свой анализ световната агенция посочва, че сътресенията в банковия сектор са настъпили почти веднага, след като премиерът Пламен Орешарски е обявил временното спране на работата по проекта „Южен поток“.

Британската медия припомня, че газопроводът се строи от руския гигант „Газпром“ и че в проекта са преплетени български и руски бизнес интереси.

Авторът на статията Ник Торп припомня изявленията на президента Росен Плевнелиев, че няма криза в банковия сектор, а има криза на доверието и криминална атака срещу една банка; изявлението на вътрешния министър Цветлин Йовчев, че става дума за целенасочен опит за дестабилизиране на държавата, и се пита кой би искал да дестабилизира България и защо.

Възможно ли е проблемите в банковия сектор да са предизвикани в отговор на забавянето на работата по новия газопровод, пита се той.

В статията се припомня банковата криза от 1996 г. и въвеждането на валутния борд. Отбелязва се, че 2/3 от българските банки са чужда собственост, че банковата ликвидност е висока, а държавният дълг нисък, което прави страната ни една от най-стабилните в Европа.

Авторът обаче посочва, че доверието на хората в политическата система е разклатено от корупция по високите етажи, вината за която е на олигарсите.

Представена е и сложната според автора ситуация с „Южен поток“ – всички основни политически партии в България са „за“ проекта, който се подкрепя и от сръбското правителство. Газопроводът е желан и от големи западни доставчици на газ като италианската ЕНИ и австрийската ОМВ.

Цитирани са мнения на експерти, че в краткосрочен план газопроводът ще засили енергийната сигурност на страната, защото ще заобикаля нестабилната Украйна, но в дългосрочен ще накърни сигурността, защото засилва зависимостта на страната ни от един доставчик – „Газпром“.

Ситуацията около „Южен поток“ създаде проблеми на България с Европейската комисия,

която настоява тръбата да може да се използва и от други компании, се отбелязва в материала на Би Би Си.

Позовавайки се на български медии авторът пише, че финансовите и политически битки по отношение на банките и на газопровода се припокриват и в съперничеството между Делян Пеевски, депутат от една от управляващите партии ДПС, и друг бизнесмен, за когото се твърди, че е проруски настроен.

Компаниите на г-н Пеевски спечелиха търгове за изграждане на „Южен поток“ в България, а Цветан Василев е собственик на Корпоративна търговска банка, завършва информацията на Би Би Си.

„Дори за източноевропeйска страна, преживяла не една финансова паника и политическа интрига, гледката будеше тревога. Хиляди уплашени вложители се редяха на опашка пред една от трите най-големи български банки. Само за няколко часа в петък те изтеглиха равностойността на близо 550 млн. долара“, коментира пише американският вестник „Интърнешънъл Ню Йорк таймс“ в статия за случващото се в българския банков сектор.

Като отбелязва, че властите спешно са взели мерки, за да се справят със ситуацията, авторите на статията се питат как така една страна може да бъде въвлечена в криза заради явление, което според властите е просто кампания за разпространяване на слухове по електронен път, „свързана с неприязън между съперничещи си бизнес магнати с политически връзки“.

Вестникът пише, че банковата криза е съвпаднала с ярко изразена политическа нестабилност и че се очаква правителството скоро да подаде оставка, след като основните политически сили са постигнали съгласие за избори на 5 октомври.

Посочва се, че ЕС е позволил на България да налее 2,3 милиарда долара в банковата си система и е подчертал, че българските банки са стабилни. Но случващото се засили опасенията, че най-бедната страна от съюза може да създаде нов риск в един регион, който вече бе разклатен от кризата в Украйна, пише „Интернешънъл Ню Йорк таймс“.

Изданието отбелязва, че засега вълненията изглежда не са засегнали банките, които са чужда собственост и на които се пада 70% от пазара.

В статията се казва, че проблемът с банките изглежда е свързан с публичната вражда между Цветан Василев и Делян Пеевски, които си разменят обвинения и заплахи, и е цитирано експертно мнение, че става дума за война между олигарси, породила проблем, а не за проблем с банковата система.

Изданието пише, че управлението на кабинета на Пламен Орешарски е било съпътствано от улични протести срещу корупцията и липсата на прозрачност и посочва, че освен това България е попаднала под кръстосания огън между Русия, Европа и САЩ, защото през нейната територия минава голям транзитен маршрут за газ от Русия и други производители като Азербайджан.

Към края на статията се отбелязва, че българската икономика е стабилна, че държавният дълг е само 19% от БВП и е един от най-ниските в ЕС, че въпреки политическата нестабилност в четвъртък България е успяла успешно да продаде държавни облигации на стойност над 2 млрд. долара, плащайки годишна лихва от 2,95%, рекордно ниска за България.

Цитирано е и уверението на президента Росен Плевнелиев, че правителството няма да позволи банките да фалират, че банковата система е стабилна и няма причини за паника.

Уважаеми читатели, коментарите към статията са спрени на основание Чл.152 „а” от Закона за кредитните институции.