Нидал Алгафари: Станишев е зависим, натресоха му Достена Лаверн и Курумбашев

В момента единствената разумна коалиция е между БСП и ГЕРБ

В момента в БСП се водят битки и войни, задкулисни интриги, каквито отдавна вървят срещу Сергей Станишев от тези, които искат да го свалят като председател на БСП. Така коментира тайната сбирка на социалистите в къщата на Димитър Благоев в столицата пиар-екпертът Нидал Алгафари.

Организират на секретното мероприятие е Румен Овчаров, който я съгласувал с лидера на ДПС Лютви Местан за атака срещу ръководството на БСП, съобщи Afera.bg. Срещата била подготвена по време на ловно парти на Овчаров и Местан на 22 юни в Буковец край Елена. Тогава Овчаров поел ангажимент да “атакува безмилостно сегашното ръководство на БСП и да наложи човек, близък до ДПС, за нов лидер”. Румен Овчаров дори предложил себе си за ръководния пост, като целта била “БСП да бъде поставена под тотална зависимост от ДПС”.

Пиар-експертът посочи, че има много причини Станишев да се отметне от обещанията си да остане да работи за БСП в България и да отиде евродепутат в Брюксел. Първата е, че заедно с Мартин Шулц трябва да създадат по-добри за европейските социалисти. Но по-сериозната е решителността на лидера на БСП да изхвърли и последното чуждо тяло в листите за Европарламент, какъвто беше Петър Курумбашев.

Курумбашев беше наложен на Сергей Станишев от хора, които имат други интереси – например Румен Овчаров, който постави условия на Станишев, защото БСП е на колене и той беше принуден да приеме. Но членовете и симпатизантите на БСП бяха категорични, че Петър Курумбашев не трябва да представлява България в ЕП, посочи пиерът.

Той подчерта, че Станишев няма да подава оставката като лидер на социалистите. Неговите амбиции са да стабилизира партията, и на следващия конгрес да поиска вот на доверие от съпартийците си,

Пиарът призна, че сега има много клики в БСП – на Първанов, на Овчаров, на Дъбов, на едни други стари номенклатури от времето на БКП. Но събрани заедно те не могат да вземат повече от 20% от електората на левицата.

Той смята, че на този етап най-разумната коалиция е между БСП и ГЕРБ.

Върви се към коалиция между БСП и ГЕРБ, защото те са едни и същи хора. Вече Борисов и Станишев започнаха да разговарят и да се вслушват един в друг, разкри Нидал Алгафари.