​Румен Петков: Да арестуват главния прокурор за банковата паника

МВР, ДАНС и прокуратурата действат като функция на един човек

Трябва да отидат и да арестуват главния прокурор. Кой е човекът, който създаде паниката първоначално около КТБ? Главният прокурор – той прати 13 прокурори там. Това остро и нестандартно изказване направи бившият вътрешен министър и фактор в новата формация АБВ Румен Петков. 

Според юристи обаче то няма правна стойност, защото по Конституция никой не може да контролира главния прокурор, още по-малко да извърши ареста му.

По думите на Петков главният прокурор, вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев и шефът на ДАНС Писанчев се държат като инструменти на един и същи човек, намеквайки за депутата на ДПС Делян Пеевски. Бившият МВР шеф припомни, че по заповед на Цацаров прокурори влязоха в банката, услужливо бяха извикани медиите, а два часа цяла България гледаше излъчвания какво се случва във финансовата институция. После скромно беше отбелязано, че не са били в банката, а във фирми, свързани с нея. Тук съучастници са и БНБ, извън всякакво съмнение, с мълчанието си, в първите часове и дни, смята политикът.

Той настоява държавата да отговори дали е теглила парите на свои фирми от КТБ

Иван Костов го каза ясно – ако държавата е теглила, то тя е авторът на покушението срещу банката. И този от държавата, който си го е позволил, трябва да бъде поставен по удара на Закона за банките, настоява човекът на Георги Първанов.