Австрия разследва заплахи за убийството на Цветан Василев

Бившият бизнес партньор на банкера щял да плати 5 млн. долара за убийството му

Докато в България шефът на поставената под специален надзор банка КТБ Цветан Василев е разследван като поръчител на убийството на доскорошния си партньор Делян Пеевски, австрийската криминална служба са започнали разследване на смъртни заплахи, отправени към български банкер. 

В статия, публикувана в днешния си брой австрийският вестник "Дер Щандард", се уточнява изрично, че става дума за собственика на Корпоративна търговска банка Цветан Василев, който влезе във война с депутата от ДПС Делян Пеевски.

Заради смъртни заплахи, получени от един банкер в хотел във Виена, българската прокуратура е била помолена да издаде заповед за задържане на бившия му бизнес партньор, пише журналистът Маркус Бернат.

"Давам ти последен шанс. Знам къде си. Не ме карай да правя глупави неща. Ще те намеря". Такъв SMS е получил Цветан Василев във вторник вечерта миналата седмица. Той е бил по работа във Виена, а заплахата идвала от бившия му бизнес партньор Делян Пеевски, твърди самият Василев пред австрийското издание.

"Дер Щандард" разказва как още на 22 май един от най-големите, но и най-противоречиви предприемачи в България, е получил телефонно обаждане, отново в хотела във Виена. На банкера било съобщено, че Пеевски търси убиец, чието име вече се знае. Бившият бизнес партньор на Василев щял да плати 5 млн. долара за убийството му.

Банкерът помолил Криминалната служба във Виена да започне разследване. След втората заплаха със SMS институцията се е активизирала. По информация на австрийския вестник Криминалната служба се е обърнала към българската прокуратура с молба да издадат заповед за задържане на Делян Пеевски.

"Дер Щандард" обаче уточнява, че не е получил официално потвърждение за това от австрийската служба. По думите на говорителя Марио Хайл не може да се дава информация за издирвания, които не са публични.

Сега Виена изглежда въвлечена в борбата между двамата бизнесмени от балканската държава, в която става дума за много повече от спор за кредити в размер на стотици милиони, посочва "Дер Щандард". Става дума и за проекта "Южен поток", за независимостта на българската правосъдна система, намесата на българското правителство в обществени поръчки и успешните приватизационни сделки на двамата предприемачи.

Австрийският вестник разказва как в продължение на десет години Пеевски и Василев са били партньори. Строителните им фирми кандидатстват за "Южен поток" и на 27 май получават поръчката. Още тогава Пеевски вече е бил поел контрола над дяловете на Василев.

"Бях сляп, сега си плащам за това", казва Василев, цитиран от "Дер Щандард".

Изданието допълва, че миналия петък неговата Корпоративна търговска банка е трябвало да премине под специален надзор на централната банка, а медийната кампания във вестниците на Ирена Кръстева, майката на Делян Пеевски, както и разследване на софийската прокуратура предизвикали развитията.

"Дер Щандард" допълва, че в България Василев е обект на критики от страна на много неправителствени организации и медии заради мащаба на участията му, простиращи се от лозарство през мобилни комуникации, бензиностанции до строителство. Краткосрочният избор на Пеевски за шеф на тайните служби предизвика през юни 2013 г. антиправителствени протести, които продължиха половин година без спиране. Депутатът отрича да има влиянието на съдебната система, приписвано му от някои медии, посочва изданието и припомня, че самият Пеевски обвини Цветан Василев в поръчка за убийството му.