ГЕРБ: Станишев е изолиран и не може да контролира ПЕС

Южен поток е проект, който цели два газови пазара в ЕС - Италия и Франция

Сергей Станишев е изолиран. Той не може да контролира собствената си партия, а именно Партията на европейските социалисти (ПЕС). Това стана ясно по време на пресконференция на двама от евродепутати от ГЕРБ Андрей Ковачев и Владимир Уручев. Те разказаха как точно е протекло гласуването в Европарламента на резолюция за ситуацията в размирна Украйна, поведението на Русия и по-специално изграждането на газопровода "Южен поток".

Ковачев припомни, че член 28 на резолюцията за Украйна гласи - "Южен поток" не трябва да се строи", а гласуването на този текст е било отделно от решението за цялата декларация на Европейския парламент.

Евродепутатите от ГЕРБ са гласували против текстовете за спиране на "Южен поток" и "За" цялата резолюция.

Евродепутатът Ковачев се е снабдил обаче с информация за точните гласове на народните избраници в Европа, според която 76 депутати от ПЕС са дали положителен вот за резолюцията, само един е гласувал против, а 64 са се въздържали.

"Излиза така, че г-н Станишев не може да контролира своята партия", констатира Андрей Ковачев и предположи, че може би лидерът на нашите и на европейските социалисти "едно говори в Брюксел, а друго на местна почва като Кърджали и Хасково".

ГЕРБ използваха случая и да напомнят каква е тяхната позиция по отношение на изграждането на "Южен поток", а именно, че той може да се построи само, ако отговаря на всички изисквания на европейското законодателство.

"Южен поток" е проект, който цели два газови пазара в Европейския съюз - Италия и Франция. През този газопровод трябва да минават 62 млрд. кубически метра газ, а потреблението на газ у нас не е повече от 3 млрд. кубически метра", обясни от своя страна и другият евродепутат от опозицията Владимир Уручев.

Той подкрепи думите на колегата си, като обвини управляващите у нас в опит да направят "Южен поток" основна тема в предстоящите евроизбори.

За оставката на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев пък призова депутатът от ГЕРБ Ивайло Московски, който отсече, че енергийният ни министър не може да поддържа дори баланса на енергийната система у нас.