ГЕРБ и Арабските Емирства стягат бизнес-партньорство

Борисов се срещна с икономическия министър на Емирствата

През 2015 г. Обединените Арабски Емирства (ОАЕ) ще открият директен полет на Арабските авиолинии до София. Това стана ясно по време на срещата между председателя на ПП ГЕРБ Бойко Борисов и министъра на икономиката на ОАЕ инж. Султан Саеед Ал Мансури. Срещата се проведе днес в Дубай и бе организирана благодарение на посланика на ОАЕ в Брюксел Сюлейман Хамид Алмазруи, който е в Емирствата специално за посещението на делегацията на ПП ГЕРБ, и евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Мария Габриел.

 В срещата участваха още народните представители от ГЕРБ и бивши министри на регионалното развитие и благоустройството и на икономиката и енергетиката Лиляна Павлова и Делян Добрев.

 „Директните авиолинии ще бъдат първата стъпка към разширяване на сътрудничеството между ОАЕ и България. Това ще доведе до увеличаване на потока от туристи, както и увеличаването на бизнес контактите между двете страни“, посочи Борисов. Той припомни, че след посещението му в Катар като министър-председател на България, Катарските авиолинии също са разкрили директен полет от емирството до София. Бойко Борисов и инж. Султан Саеед Ал Мансури се обединиха около тезата, че България и ОАЕ трябва да работят за възстановяване на сътрудничеството в областта на земеделието и храните, което е било най-активно през 70-те и 80-те години. Министърът на икономиката на ОАЕ съобщи, че още през октомври ще посети България, заедно с бизнес делегация.

 „България заема много стратегическо място и има много идеи, които можем да реализираме. Хранителната сигурност е много важна за нас“, посочи инж. Ал Мансури. Той прояви интерес към агнешкото месо, произвеждано в България, и заяви, че в тази посока България и ОАЕ също могат да си сътрудничат. От своя страна председателят на ГЕРБ Бойко Борисов подчерта, че българските продукти са сертифицирани по всички европейски стандарти.

България има над 600 минерални извора и се нарежда на второ място в света след Исландия. Туризмът е сектор, в който можем да си сътрудничим, но трябва да има политическо доверие между България и ОАЕ“, заяви Бойко Борисов. Той обясни на инж. Ал Мансури, че по време на престоя си в България ще може да посети, заедно с делегацията, която го придружава, всеки един голям град в страната и да проведат лични срещи с кметовете, които са предимно от ГЕРБ. 

60% от населението на България живее в общини, които се управляват от ГЕРБ, а тези общини формират близо 80% от БВП на страната. Въпреки, че ние не сме в управлението на България, вие може да се сработите с нашите кметове. Те ще ви очакват“, категоричен бе председателят на ГЕРБ. Борисов и министър Ал Мнсури се обединиха, че доверието се гради стъпка по стъпка и след посещението на делегацията на ОАЕ в България е важно да бъде подписан меморандум за икономическо сътрудничество.