​Пенгезов изумен: Не мога да повярвам, че ми се случва това

В атака срещу него видя дългата ръка на Делян Пеевски

„Не мога да повярвам, че ми се случва това. На тези географски ширини всичко е възможно". Това обяви Веселин Пенгезов пред журналисти председател на Софийски апелативен съд (САС).

Шефът на САС  беше категоричен, че атака срещу него е от хората, които командват в държавата. На въпрос кого визира, шефът на Софийския апелативен съд посочи Делян Пеевски. Съдията не спря дотук - той заяви, че по определени дела е получавал "съвети" през юристи и че тези съвети са идвали от Пеевски. Става въпрос за дела като това срещу Октай Енимехмедов и това срещу бившия депутат от ДПС Митхат Табаков. Табаков влезе в затвора за пет години заради неизгодна сделка като кмет на Дулово.

Магистратът обясни, че е получил призовка за явяване в качеството ми на обвиняем на 28 април, от 11 часа, в сградата на ДАНС, по досъдебно производство 60 от 2014 година. По донос на Цветан Цветанов, през лятото на 2010 г. е било образувано наказателно производство срещу неизвестен извършител. Ставаше дума за програма ОПАК, припомни историята магистратът.

Пенгезов допълни, че извършителят не е неизвестен, а е той самият, защото той е подписал обществена поръчка за набиране на it-експерти.

С решение беше установено, че ние, като ръководители на проекта (Пенгезов и полк. Петков) не сме допуснали никакви нарушения по обществената поръчка, коментира ситуацията Пенгезов и допълни: "Основният недостатък на нашата дейност след одита беше, че не сме работили по голяма обществена поръчка за набиране на IT-експерти, а малка обществена поръчка. Тогава ми съставиха акт, който след това се превърна в наказателно постановление на стойност 5 хил. лв., а на Петков – за 15 хил. лв. Оттогава насам - пълна тишина, коментира магистратът

"Един ден, когато прокурор Цацаров встъпи в длъжност, аз отидох при него. Казах му, че от 2010 година е образувано дело и неизвестният извършител съм аз. Той каза, че не му е докладвано за това дело. Аз се учудих, че не знае за това дело. Ранната есен на 2013 година никакво движение по това дело. Отново отидох при него и казах, че делото си стои и че ще се кандидатирам втори мандат за председател на Софийски апелативен съд и това дело може да ми попречи. В началото на октомври бях извикан за разпит. Обясних, че аз съм подписвал договорите за IT специалистите от конкурса. Вторник сутринта (22 април) в 10:00 часа получих призовка. Най-много ме учуди, че делото е изпратено на Софийска военна прокуратура. Нямам обяснение защо, а не в Софийска градска прокуратура и Софийски градски съд. Може би защото са по-услужливи. Ще се явя, въпреки че бях посъветван да си взема отпуска или болничен. Не знам на кой адвокат ще се спра, но ще се спра на адвокатска защита. Прокурорът е ст. лейтенант Брезашка", каза още съдия Пенгезов, цитиран от "Фокус".

"В сряда сигурно ще бъда отстранен от длъжност и ще бъда безработен магистрат около 3 - 4 години. Интересът ще спадне скоро. Сигурен съм, че делото ще приключи в моя полза", прогнозира шефът на САС.

"До момента има две решения, влезли в сила, в които се казва, че аз и полковник Петков, не сме извършили нарушение. Мисля, че никой няма да се кандидатира за председател на САС, защото никой не иска да пипа горещ картоф", заключи Веселин Пенгезов.