​По политически причини спряха участитето на Алекс Алексиев в евроизборите

Управляващите се страхуват от това, което говори за тях, казват от иницативния комитет

Независимият кандидат за Европейския парламент Алекс Алексиев ще обжалва в съда решението на Централната избирателна комисия да не бъде допуснат за участие в предстоящите избори за Европейски парламент. Снощи неочаквано ЦИК отмени регистрацията му с мотив, че не отговаря на изискванията за уседналост. Според справка на ГРАО Алексиев е посочил, че настоящият му адрес е в САЩ и това обстоятелство не е било променено до днес.

Според Изборния кодекс право да бъдат избирани за представители в Европарламента имат хората, живели най-малко през последните 6 месеца в България или друга страна от ЕС. Според правилата за живели най-малко през последните шест месеца се приемат тези български граждани, които имат адресна регистрация по постоянен и по настоящ адрес на територията на България или на друга страна от Евросъюза. Постоянният адрес на Алексиев е в България, но не и настоящият, който преди време е декларирал пред ГРАО, че е в САЩ.

Това което сме подали като декларация отговаря на фактическото състояние и на закона. След първоначалната регистрация и изтегления номер 14 за участие в изборите, снощи ни съобщиха, че по предизвикана допълнителна проверка се е стигнало до взимането на това решение. Според инициативния комитет това е политическо решение, взето от тези, които се страхуват от Алекс Алексиев и това което говори за опасностите от Русия и предателството на управляващите в България и политическата класа. Това коментира пред Fdktor.bg Димитър Иванов, председател на инициативния комитет.

Алекс Алексиев е известен американски съветолог и познавач на проблемите с радикалния ислям. В началото на българския преход той бе съветникът на бившия премиер Филип Димитров. От години живее в САЩ. Той е научен сътрудник в института "Хъдсън", дълги години е работил в корпорация RAND, председател е на Центъра за балкански и черноморски изследвания в София.

Алексиев е син на убития след 9 септември 1944 г. от комунистите голям български художник и фейлетонист Райко Алексиев.