Пияният проф.Драганов с условна присъда

Драгомир Драганов бе главен герой и в клип, записан от ранобудни студенти по време на окупацията на СУ

На 5 месеца условно с 3-годишен изпитателен срок, забрана да шофира 14 месеца и глоба от 100 лева за каране на кола в пияно състояние бе осъден проф. Драгомир Драганов, съобщи "24 часа".

Преподавателят в Софийския университет (СУ) бе хванат да кара пил от столичната Пътна полиция в началото на април. Лъкатушещата кола на 65-годишния историк била забелязана първо от гражданин да се движи на зигзаг по пътя край Киноцентъра в кв. "Бояна" в столицата. При проверка дрегерът отчел 2,44 промила.

Няколко дни по-късно професорът призна пред Би Ти Ви, че пил "100 грама водка с таратор. Уговорката беше аз да изкарам колата и да я прибера, а през другото време да кара жена ми", обясни Драганов. Той твърди, че бил заловен от полицията на метри от къщата си.

Драгомир Драганов ще се пенсионира от 1 юли 2014 г. От СУ уточниха, че това няма общо с инцидента в началото на април тази година.

През ноември миналата година проф. Драгомир Драганов влезе в новинарските емисии заради клипче, озаглавено „Морал на градус". Тогава „Ранобудните студенти” разпространиха видеото, на което се виждат той и колегата му проф. Костадин Рабаджиев във видимо нетрезво състояние - в зала и в коридорите на Алма матер.

През 2012 г. професорът бе хванат да шофира с 1,56 промила алкохол в кръвта. Тогава той се оправда за резултата от алкохолната проверка със спрей за гърло, който бил използвал. По думите му спреят имал подобен страничен ефект, за който той не знаел, и в този случай не бил употребявал алкохол.

Няколко години по-рано обаче също е бил засичан да кара пил.