Уволняват шефа на Софийския апелативен съд

Веселин Пенгезов и председателят на Военно-апелативният съд Петър Петков са получили призовки, за да бъдат обвинени

Шефът на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов и председателят на Военно-апелативният съд Петър Петков са получили призовки, за да бъдат обвинени.

Двамата трябва да се явят в понеделник в спецотдела към Софийската градска прокуратура, за да бъдат привлечени като обвиняеми. Все още не е ясно какво обвинение ще им бъде повдигнато. Известно е обаче, че разследването, заради което са привикани двамата, е за проекта "Интегрирана информационна система за прозрачност във военните съдилища". Той бе спечелен от Военно-апелативния съд, на когото първо Пенгезов, а после Петков бяха председатели. Стойността на одобрените средства е 700 хил. лв.

Любопитен детайл е, че двамата са получили призовките си във вторник - първия работен ден след Великденските празници и първият възможен, след като миналия четвъртък Висшия съдебен съвет откри процедура за избор на нови шефове на двете съдилища. За втори мандат се готвеха и Пенгезов, и Петков, пише Труд.

"По този начин се ликвидират неудобните кандидати за председатели. Как така четири години не откриха виновни, а едва сега?", запита пред "Труд" Пенгезов и заяви, че готвеното обвинение е политическа поръчка. След това каза, че разследването е започнало още през 2010 г. по "донос". И че заради проекта за прозрачност той е бил глобен с 5000 лв, а Петков с 15 хил. лв., а впоследствие съдът е отменил глобите им.

Призовкарят е чакал Пенгезов пред кабинета му. Петков е бил посрещнат на работното си място от военно-окръжния прокурор и неговата подчинена, които дори иззели наръч документи от кабинета му.

До края на седмицата Пенгезов ще бъде отстранен от длъжност.