Академик Воденичаров: Около 40% от българчетата напускат училище между 4-и и 5-и клас

Статусът на българския учител не е висок, коментира бившият министър на образованието

"Проблемите в българското образование са много. Статусът на българския учител не е висок. Малко хора уважават тази професия. Вече има данни, че около 40% от децата напускат учебните заведения между 4-и и 5-и клас". Това заяви бившият министър на образованието академик Стефан Воденичаров в ефира на БНТ. Вчера той, заедно с вицепрезидента Маргарита Попова беше част от кръгла маса, свързана с проблемите за националната ни идентичност.

"От дискусиите, които протекоха там стана ясно, че до настоящата неблагоприятна обстановка доведоха демографската криза, обедняването на населението, загубата на достойнството, че ти си български гражданин и други фактори. Ние искаме да се помисли за една Харта за общонационално съгласие. Тя трябва да бъде разработена от независими обществени структури. Искаме да създадем и една програма за национални цели за устойчиво развитие на страната в следващите 50 години", допълни настоящият председател на БАН.

Той коментира и наскоро приключилата математическа олимпиада в Австралия, където четири българи взеха златни медали.

"Това една изключително престижна олимпиада, в която са взели участие над 600 000 ученици от целия свят. За радост имаше четирима млади наши математици със златни медали. За жалост - всички те вече учат в чужбина и ще се развиват зад граница, най-вече в САЩ", допълни академик Воденичаров.