Найденов: Ще съкратим 1200 души от армията ни

Трябва да наваксваме с ангажиментите към НАТО, каза военният министър

1200 души трябва да бъдат съкратени от армията ни. Това заяви военният министър Ангел Найденов в ефира на БНТ.

Да, позициите, които подлежат на ротация в армията и които предложих днес са 23. 17 от офицерите имат промяна в званията си, 9 от тях за пръв път ще имат генералски звания. Не са много генералите за размера на армията ни, уточни Найденов по повод новите правила за заемане на висши военни длъжности.

По думите ми днес те са възстановили традицията да се дават звания в навечерието на 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия.

Ангелов заяви, че ротацията в армията се прави с утвърден план от МС. 1200 души трябва да бъдат съкратени, но успяхме да спасим 800, иначе съкратените щяха да са 2000,обясни той.

Една част от генералите в армията ни навършват пределна възраст и те трябва да бъдат пенсионирани, защото това е буквата на закона, каза още военният министър.

На въпрос дали България трябва да се готви да участва от името на НАТО във военни действия в Украйна, Найденов отговори, че няма непосредствена заплаха за сигурността на страната ни.Според него не можем да изпълним някои от заевените ангажименти към НАТО като това да купим нови кораби, изстребители и въоръжение. Сега трябва да наваксваме, коментира той.