​Фейсбук прегря: Ментата носи Благодатния огън от Божи Гроб

Делегацията, която ще донесе неръкотворната светлина, се оглавява от не по-малко скандалния Дядо Николай

Депутатът от ДПС Йордан Цонев, известен с прякорите “Ментата” и “Крупието”, взриви българите на Велика Събота.

Фейсбук преля от негативни коментари и възмущение на християни, че Цонев е включен в официалната делегация на Светия синод, която трябва да донесе от Божи гроб Благодатния огън у нас. Много от вярващите дори се заричат да запалят свещите си Божието чудо, защото огънят е осквернен. Според тях лице като Цонев, забъркано с провала на целия преход и свързван често с корупционни схеми и съмнителни бизнесмени, е недостойно да носи Божието свидетелство за Възкресението у нас. Гражданите поставят и въпроса защо църковната власт допуска хора със спорен авторитет да помрачават празника и символите му. И на какво основание се определя кой ще присъства в тази важна духовна делегация.

Преди година Йордан Цонев се изпъчи, че е защитил докторантура по богословие, като в парламента му лепнаха и нов ироничен прякор - “Светеца”. Това обаче едва ли е достатъчно основание, за да се свързва един спорен политик с чудото на Благодатния огън.

.Благодатният огън, символизиращ неръкотворната светлина на Хистовото възкресение, за която е говорил още апостол Петър, днес се запали в храма на Гроба Господен в Йерусалим след молитвите на йерусалимския патриарх Теофил ІІІ и пред очите на десетки хиляди поклонници.

Преди патриархът да влезе в Кукувлията (малък параклис) на храма Божи гроб, където измоли благодатния огън, всички светлини и свещи в храма бяха загасени.

Теофил ІІІ предаде огъня на събралите се в храма висши духовници, които ще го отнесат във всички православни страни, включително и България.

Частица от Божествения огън ще донесе българската делегация, водена от друга спорна и дори скандална личност - пловдивският митрополит Николай. Очаква се самолетът от Йерусалим да кацне на пловдивското летище на Велика Събота около 18:30 часа.

Владиката ще донесе невеществения огън, а духовници и миряни могат да запалят свещите и кандилата си от него.