​Брюксел обяснява на членките в ЕС негативите от санкциите срещу Русия

Информацията касае само преките рискове за всяка една страна

Европейската комисия е връчила на всяка страна членка на ЕС документ, в който държавата се запознава с последиците, които би имало за нея налагането на по-тежки търговски и финансови санкции на Русия заради Украйна, предаде “Ройтерс”.

За да се избегне изтичане на поверителната информация, държавите били информирани само за рисковете, които ги касаят пряко, без да се споделят пълните подробности за всички 28 членки.

Индивидуалните оценки били връчени поотделно в пликове от кафява непрозрачна хартия на постоянните представители на страните от ЕС на среща в Брюксел. Страните имат срок до 22 април да отговорят на Европейската комисия, която след това ще изготви пакета санкции.

Същевременно председателят на Еврокомисията Жозе Барозу заяви, че приема предложението за тристранни разговори с Москва и Киев за газовата сигурност. Така той отговари на писмото на руския президент Владимир Путин, в което той предупреди 18 страни за проблеми с руския газ. Миналата седмица Путин предупреди ЕС, че Русия може да спре доставките на газ към Украйна, ако Киев не плати повече от два милиарда долара дългове.