Главнокомандващ на НАТО спешно кацна в София

Ген. Ходжис е бил посрещнат от командира на Сухопътните войски ген.-майор Нейко Ненов

Командващият на Съюзното сухопътно командване на НАТО в Измир ген. Фредерик Ходжис е пристигнал днес в България на двудневно работно посещение. Това съобщиха от военното министерство. Целта на визитата е повишаване на ефективността и оперативната съвместимост на сухопътните войски на всички страни членки на алианса и обсъждане на оптимизирането на ресурсите за подготовка, обясниха от ведомството. Засега няма информация посещението да има връзка с кризата в Украйна и бъдещо разполагане на войски от други страни от НАТО на българска територия.

Ген. Ходжис е бил посрещнат от командира на Сухопътните войски ген.-майор Нейко Ненов, след което се срещнал и с командващия на Съвместното командване на силите ген. Атанас Самандов. По време на разговорите бяха обсъдени текущото участие на военни формирования от състава на Българската армия в операции и мисии извън територията на страната, участието ни в международната мисия на НАТО „Решителна подкрепа” след 2014 г., както и ролята на двете командвания в областта на съвместната подготовка.

Фредерик Ходжис ще посети гарнизон Карлово, където командирът на 61-ва механизирана бригада бригаден генерал Димитър Шивиков ще изнесе брифинг за задачите и функциите на формированието. Командващият на Съюзното сухопътно командване на НАТО в Измир ще наблюдава и демонстрация на способности от формирования на бригадата в учебния център „Анево”.

От военното министерство съобщиха още, че по искане на българската страна САЩ ще предоставят 10автомобила Textron Guardian, които ще бъдат доставени за нуждите на българския военен контингент в Афганистан през втората половина на 2014 г. Дарението включва девет войскови машини Guardian и една линейка на обща стойност 25.6 милиона щатски долара.

България в момента разполага със седем автомобила Guardian, закупени през 2009 г. - шест в Афганистан и един в 61-ва Стрямска механизирана бригада в Карлово за подготовка на българските военни контингенти. Обслужването и поддръжката на дарените машини ще се извършва от български специалисти, без да е необходим допълнителен финансов ресурс от бюджета на Министерството на отбраната.