Мая Манолова за кражбата на ЕГН-та: Вижда се, че ИК започва да действа

Изборите не са застрашени по никакъв начин, допълни зам,-председателят на НС

"Вижда се, че изборният кодекс започва да действа. Вече има възможност за граждански контрол. Злоупотребата с данни на български граждани трябва да бъде преустановена. Мисля, че партиите и българските институции ще приветстват промените". Това заяви зам.-председателят на НС Мая Манолова в ефира на Би Ти Ви. По този начин тя коментира кражбата на ЕГН-та в данните на ЦИК при подписките за регистрации на партиите за предстоящите евроизбори.

По нейни думи прагът от 2 500 подписа за регистрация на политическа формация е входният минимален билет за евровота.

"Защо в България са регистрирани 300 партии. Представете си какво би станало, ако го нямаше минималния входен билет. На предишни избори, когато котата беше 7 000 подписа, имаше парадокс. Някои партии се регистрираха, а после получаваха по-малък брой гласове", посочи депутатът от БСП.

Тя категорично заяви, че изборите не са застрашени по никакъв начин.

"Има много сигнали за фалшиви подписи. Моят екип ме провери. Не фигурирам в нито една подписка, въпреки че съм от Коалиция за България. Ние обаче представихме 100 000 подписа. В сайта си ЦИК качва само 9999. Останалите 99 000 не се публикуват. Затова и много граждани не се откриват в проверката", допълни още политикът.

Мая Манолова индиректно заяви и, че е разочарована от предприетите промени в ИК след кафето между лидерите на ГЕРБ и ДПС - Бойко Борисов и Лютви Местан в Кърджали.

"В политиката нещата не трябва да се приемат лично. Аз не успях докрай да вземам тази максима. Вложих много усилия да бъде приет ИК, който осигурява най-честен вот", заключи депутатът от БСП.