Цачева към депутатите: Колеги, бъдете по-смирени

Местан заяви, че днешният ден е за катарзис

По време на тържественото заседание в чест на 135-годишнината от приемането на Търновската конституция в пленарна зала първо изявление от името на парламентарните групи направи зам.-председателят на ПГ ГЕРБ Цецка Цачева. Тя призова депутатите да бъдат по-смирени и да опитат да се потопят в атмосферата, в която е изработен Основният закон.

"В тази зала господства езикът на отрицанието и противопоставянето, вероятно затова не успяваме да насочим държавата към такъв успех, към който се нуждаем. Нужно е да почетем всеки ред, за да усетим духа на учредителите. Устремът към свободата и възторгът от служенето на общонародните дела е задължителен, когато трябва да се работи в народна полза", каза Цачева.

Председателят на 41-ото Народно събрание подчерта, че днешните политици често си позволяват да загърбват и сами да поругават ценностите, заложени в Търновската конституция.

"Един от главните и най-вдъхновени автори на Конституцията - Петко Каравелов, е казал - с партия се идва на власт, но за партия не се управлява. Днес това звучи толкова вярно и на място, че като че ли ни е трудно да приемем, че е казано преди повече от век. Днес ние всички сме длъжници на тази кауза", каза Цачева.

Председателят на ДПС Лютви Местан заяви, че днешният ден не "е за фойерверки и помпозност", а за "катарзис".

"Защото днешният парламентаризъм куца от хронични болести, страда от хронични болести. Днес твърде често дори забравяме за етимологията на думата "парламентаризъм". Политическият език се замества от процедурни хватки. Днес сблъсъкът не е чия идея да надделее в името на България, а кой да надделее в сблъсъка на една или друга процедурна хватка", посочи Лютви Местан.