Премиерът: Съединението прави силата

Има моменти в историята на всеки народ, когато той прави голяма крачка напред , каза още той

Съединението прави силата. Това напомни премиерът Пламен Орешарскив речта си по повод честването на българския конституционализъм.

Има моменти в историята на всеки народ, когато той прави голяма крачка напред в своето израстване. Тези моменти са резултат от преминати много изпитания, натрупана мъдрост и разбира се стремеж към обновление. Тогава погледът на обществото придобива и нов фокус с оглед на отговорността пред собственото бъдеще. Такъв момент за нас българите е приемането на Търновската Конституция, каза още премиерът Пламен Орешарски Безспорно трябва да се гордеем с този основен закон, който е един от най-демократичните, новаторски и прогресивни за своето време, коментира още премиерът. Важно е да продължим да следваме основния завет на Конституцията - да пазим и укрепваме държавността, върховенството на закона и свободата. Това е възможно само с усилията на цялото общество. Днес понякога сякаш забравяме защо, заяви той.

Съединението прави силата. Трудностите, през които е преминала страната ни във вътрешен план, силно са засегнали авторитета на институциите. Дълг, по думите му, е да се върне доверието на хората в институциите. Това било предизвикателство и пред настоящето НС.

Ключово е спазването на основния принцип на Конституцията - разделението на властите и гаранция за правата на гражданите, смята още министър-председателят.

Приемането на Търновската Конституция е станало след бурни дебати, както припомни той. Тя е станала факт, защото политиците от онова време въпреки различията си са имали разбирането за националната цел.

В ден като днешния, когато всички обръщаме погледа си към дълбоките ценности и постижения на нашата страна, ме кара да се надявам, че и занапред ще можем да гледаме в обща посока към по-добро бъдеще на нашата страна, заяви Пламен Орешарски.