​"Дер Щандарт": Пеевски вече е неудобен, „гонят” го в Страсбург

Зад новото бъдеще на депутата от ДПС стои ръката на Ахмед Доган

Неудобният Делян Пеевски ще бъде "прогонен" в Страсбург, а медийната му група бе продадена на никому неизвестен ирландски инвеститор, пише австрийският вестник "Дер Щандарт".

Най-спорната личност в България" се приготвя да се оттегли. За това говорели някои решения на неформалната власт в страната, доминирана от различни сили, които се борят помежду си за влияние над парламента, изпълнителната власт и президента, пише авторът Маркус Бернат", цитиран от „Дневник”.
Депутатът Делян Пеевски, който за много българи символизира паралелните властови структури на олигархията, се е отправил към Страсбург, продължава той.

"Дер Щандарт" съобщава на читателите си, че майката на Пеевски Ирена Кръстева в петък е обявила продажбата на своите вестници. Според изданието Пеевски се смята за неофициален лидер на най-важната медийна група в България.

Не е ясно дали 33-годишният депутат освобождава мястото си на политическата сцена по свое желание, казва още Бернат. Запознатите с политиката на България виждали зад последните му ходове ръката на Ахмед Доган.

"Дер Щандарт" твърди, че изборът на Пеевски за шеф на разузнаването миналата година с подкрепата на Сергей Станишев и премиера Пламен Орешарски също е режисиран от Доган. Причината е желанието на Доган да постави на властова позиция своя "следовник" Пеевски, което от своя страна доведе до шест месеца на непрекъснати улични протести.

Според статията Пеевски вече може да е станал неудобен както за Доган, така и за други участници в сенчестия политически живот на България. "Има доказателства например, че влиятелният банкер Цветан Василев е оттеглил своята подкрепа за Пеевски. Шефът на Корпоративна търговска банка повече не иска да бъде свързван с фирмите и медиите на Пеевски. Най-вероятно самият Пеевски обаче има дългове към банката вследствие на строителния си бизнес."

Оттеглянето на Пеевски ще има политически последици: неговите медии от "Нова медийна група" и телевизионният канал ТВ7 отдавна водят кампания срещу бившия премиер Бойко Борисов и президента Росен Плевнелиев, които подкрепиха гражданските протести. Поемането на контрола на тези медии от ирландската фирма Media Maker се очаква да смекчи този конфликт.

Кандидатурата на Пеевски вече разполага с подкрепата на ДПС. Въпреки че изборните листи на партията все още не са публикувани, според "Дер Щандарт" се очаква Пеевски да заеме второто или третото място сред кандидатите на партията. Мястото му в европарламента също е сигурно, понеже ДПС разполага със стабилен електорат, се казва още в статията.