​Борисов: Министрите на Орешарски бяха при мен секретарки, носеха ми папките

Управляващите крият задълженията на НЕК, ще фалират държавата, зове бившият премиер

Вторият ешелон на ГЕРБ сега управлява. Зинаида, сегашният вицепремиер, ми носеше папките, беше секретарка, толкова й е капацитетът. „Цикламеното костюмче“ (регионалният министър Десислава Терзиева ,б.р.) също носеше папки. Здравният министър Таня Андреева я направих шефка на "Шейново".

Йовчев седеше с папките през вратата ми 4 години. Управляващите нямат управленски капацитет. Това обяви по време на посещение в Нова Загора бившият премиер Бойко Борисов, писа „24 часа”.

"Никой не знае какви кредити са взели управляващите. От 15 дни искаме да знаем колко заеми има НЕК и никой не ни казва.

Ние мислехме, че са 1,5 млрд. Овчаров говори за 4 млрд."

„На 20 дни проверявах всички строежи, заедно с министри и с шефове на отдели, с експерти от Брюксел – с хеликоптери им показвах и контролирах всичко. И като си отидат в Брюксел, ни осребряват фактурите веднага. Ние взимахме от фискалния резерв, но след 50 дни Брюксел ни ги връщаше.

Станишев и псевдоекспертът Орешарски обвиняваха, че ГЕРБ са „изплюскали“ резерва, а ние с тези пари плащахме на фирмите и строяхме“, посочи Борисов.

Според него управляващите сега тихомълком се опитват да правят същото, но Брюксел не само не им плаща, но започва да им спира парите.

„Избухаха 1 млрд. и сега няма кой да им го плати. Сега, за да си съберат тези пари, правят финансови корекции с 10 -15% на проектите на кметовете на ГЕРБ . Накрая плаща народът, наказанието е за хората, не ни наказват нас “, обясни още той.

Бойко Борисов подчерта, че за държавата е добре да се направят избори днес. По думите му до следващата зима ДПС и БСП сами ще се сгромолясат, но се губи златно време, не се проектира - те и сега откривали само проекти на ГЕРБ. Според него само възстановяването на фондовете ще отнеме най-малко 9-10 месеца.

„За първите 6 месеца от управлението на ГЕРБ обиколих и се видях с всички управленци в Европа, на втората година всички те посетиха България. Барозу идваше всяка година тук, заедно с всички еврокомисари.

Орешарски за 5 дни във Виетнам откри един ресторант - за 5 дни само се разходи из Виетнам и откри един ресторант. Вижте му дестинациите - Китай, Виетнам, Украйна, Румъния.

В Сочи не го познаха, искал да се снима с Путин - не му разрешиха“, коментира Бойко Борисов. Лидерът на ГЕРБ бе категоричен, че има много неща, които могат да се направят, но няма политическа класа.

„Има теми, по които можем да седнем и да се разберем, народът би го оценил. ГЕРБ е първа политическа сила, народът не е казал да се съкращават и махат кадрите на ГЕРБ“, посочи Борисов.

„Ние не даваме пари за медии и концерти, даваме само, за да помагаме на хората, строим усилено църкви, храмове, джамии, стадиони, манастири… Бях обещал 12 хил. лв за колодрум - дадох ги. В едно село до Кърджали - Припек, където всичките жители са гласували за ГЕРБ им спряха тока и оставиха селото без табели в началото и в края за наказание. А в друго село – Велишане им дадохме 25 хил. лв от партийната субсидия за водопровод, защото досега ДПС са ги лъгали само и не са им направили водопровод. Общо над 10 млн. лв сме дали за строителство и за лечение на деца“, обясни Бойко Борисов.

Трябва да сме първа политическа сила. Всеки глас ни е ценен, обиколете къща по къща и обяснете какви бели правят тези и какви бели още ще направят, призова гражданите Борисов.