Плевнелиев: Русия и Украйна предизвикват нова Студена война

Кризата вече се усеща и в България, посочи президентът

„Украинският и руският народ са близки. А какво правят политиците в момента. Предизвикват нова Студена война? Настройват близки народи един срещу друг? Дали ще провокират война, дали ще нарушат международното право?" Това попита президентът на България Росен Плевнелиев в ефира на телевизия "Ал Джазира".

Според него Русия не трябва да нарушава сувернитета на Украйна, като вместо това е редно да се придържа към международното право.

„Като страна, която има много балансирана полтика, страна на кръстопът на цивилизации, сме виждали всичко. Надяваме се политиците да се държат отговорно. Няма да търсим решение днес и утре, в което някой печели, а друг губи, а вероятно големият губещ ще е украинският народ. Единственото решение за Украйна е дългосрочно и трайно, а това означава, че Украйна остава в настоящите си граници – никой няма да реже територии, да анексира и да нарушава международното право", сподели Плевнелиев..

По думите му кризата вече се усеща и в България.

 „Но това отражение може да е много по-сериозно. България е отворена икономика. Ние разчитаме на руските и украинските туристи. Разчитаме на транспорта през черноморските пристанища. Търгуваме с региона. България е в 87-процентова газова зависимост. Затова искаме да видим отговорно поведение и придържане към договорите. Вече имаме опит от 2009 г., когато в най-студените дни на най-студената зима „Газпром" спря газа. Просто защото имат спор с трета страна. Научихме си урока", допълни държавният глава посочвайки, че именно по тази причина се изграждат интерконекторните газови връзки със съседни държави.