Убиецът от Бургас превърнал жертвата си в подбудител на престъплението

Любомир Симеонов всъщност е един объркан и неуспял човек, който се опитва да се превърне в българския Робин Худ. Иска да изкара жертвата си подбудител на престъплението. Така описа килъра на бургаската банкерка Павлинка Йовчева шефът на “УниКредит Булбанк” Левон Хампарцумян.

По думите му в неговия случай никога не е ставало дума за отпускане на допълнителен кредит, защото той вече е бил взел такъв. Системно е показал, че не може да се справи с бизнеса, затова му е отказан нов кредит. Така че версия за изнудване е абсолютно несъстоятелна и манипулативна. Вместо да запретне ръкави, за да поправи собствените си грешките си, е  търсел външна причина за собствения си провал в обществото, посочи още банкерът.

Той не отрече, че е получавал жалби от Любомир Симеонов, но много от нещата, написани в тях, не отговаряли на истината. 

Според Ленон Хампарцумян именно говоренето, че банките са виновни за всичко, което ни се случва, сваля доверието на хората и прави стрелбата възможна.

Банкерът се опита да опровергае обвиненията, че хората все повече са потърпевши от банките и се нуждаят да бъдат защитени от политиката, която те водят. Според него банките са един от най-контролираните институции.

При нас винаги текат някакви проверки,  за разлика от други институции, където регулациите са много по-леки. Освен това ако имаш дългосрочни отношения с един кредитополучател, банката няма основание да го притиска. Тя се стреми да бъде лоялна към него, за да го запази като свой клиент, обяснява банкерът.

Той призна, че както във всеки бизнес има брак, това се случва в банките. Но затова има регулаторни органи, каквато е Комисията за защита на конкуренцията. Ако тя има нужният капацитет, който тя няма, би могла да решава спорове или конфликти   между клиенти и банки, така  че хората да не се чувстват притискани или излъгани.