Проф. Чавдар Николов: Орешарски иска външен заем, а не облага с ДДС хазарта на Черепа

Заемът, който иска да вземе сега правителството на Орешарски, би изглеждал разумна стъпка, ако е целеви и се знае за какво ще се разходва, както и как ще бъде ефектът от него. Но сега да говориш, че отива за попълване на фискалния резерв е просто абсурдно и несериозно. Това обяви по Нова ТВ икономистът проф. Чавдар Николов.

Според него в същото време абсолютно нелогично властта прави огромни харчове, раздаде едни 400 млн. за ДДС и така излиза, че заемът се цели да се вземе, за да се осребри властта. Преди изборите Орешарски говореше, че има пари и просто трябва да се съберат. Сега го питам – защо тези пари не ги събира, защо не намалят с малко акциза на цигарите, за да падне контрабандата, търси отговор професора.

Той е убеден, че на този етап този заем е излишен за България и в ситуация на криза ще създаде допълнителни проблеми на държавата.

Докато търси външен заем, правителството на Орешарски не дава отговор защо се събира само данък печалба, а не се въведе ДДС и акциз върху хазарта. Този бизнес също трябва да се облага, но не се прави повече от 20 години само заради един крупен играч, посочи проф. Николов, намеквайки за Васил Божков – Черепа, който е в топли отношения с настоящия премиер Орешарски. 

Професорът е твърд противник и на отмяна на закона за облагане на печалбата на лихвите по влоговете.

60-70 млн. ще влязат от там, банките намериха варианти как да не бъдат ощетени гражданите, а сега от чист популизъм парламентът и банките искат да го отменят.

Икономистът Георги Ганев се солидаризира с тезите на проф.Николов и е убеден, че правителството няма разумен аргумент защо иска този заем. 

Нямаме проблеми с фискалния резерв в момента и излиза, че наистина кредитът ни трябва, за да раздадем чрез ДДС едни пари на наши приятели, посочи Генав.