Проф.Стив Ханке: Заради корупцията имате проблем с марката България

Политиците по един бесен начин искат само да харчат пари и ако в България не съществуваше Валутния борд, те щяха да принуждават БНБ да печат нови и нови емисии пари. Това би било пълно катастрофа  за страната. Това обяви по Би Ти Ви проф.Стив Ханке, който се сочи за бащата на Валутния борд в България.

 

Той е категоричен, че българите са разбрали ползата от неговото съществуване и затова той е много популярен у нас. Валутният борд слага юзда на политиците, но той е и силно оръжие срещу корупцията, посочи икономиста.

Според него коалционните правителства, като това на Пламен Орешарски, са по принцип слаби и могат да нанесат много вреди на управлението на една страна, но могат да бъдат и много полезни. Проф. Ханке съветва правителството да събере икономически експерти, които да гледат в бъдещето, а не една година напред, и да изработят няколко стратегически програми срещу корупцията, за стабилизирането на здравеопазването и енергетиката. 

Според професора цената на тока трябва да бъде оставена да се определя от пазара и тогава тя може да падне, а услугата да бъде качествена. А не това да се прави от държавни регулатори.

Стив Ханке посочи, че корупцията е големият проблем за липсата на инвестиции в България.

Вие имате проблем с марката България, тя има лош световен имидж и затова никой не иска да инвестира в вашата страна.