Цвета Маркова: Влизайки в ДАНС, Пеевски е можел да поиска и да чете всякаква информация

На практика Делян Пеевски още щом е влязъл в кабинета си като шеф на ДАНС, а затова има доказателства, че това се е случило, той е можел да поиска всякакви документи, независимо от степента им на секретност. Това потвърди по БНТ бившият шеф на ДАКСИ Цвета Маркова. 

 

Тя обаче е категорична, че всеки поискан от Пеевски документ информация остава следа в агенцията и ако по-късно той злоупотреби с тази информация  и това е заплаха за националната сигурност, може да му бъде търсена наказателна отговорност.

Само преди ден Faktor.bg. цитира шефа на бившата Комисия по досиетата Методи Андреев, който е категоричен, че още щом е влязъл в кабинета си в ДАНС Пеевски е поискал имената на агентите под прикритие, които са във фирми, корпорации, организации и криминални структури. Интересувал се е и от имената на агентите под прикритие на ГДБОП. 

Цвета Маркова акцентира върху два много важни технологични факта около получаването на допуск за най-високо ниво на класифицирана информация от Делян Пеевски. Според нея не е проблемен краткия срок от 14 дни, в който му е издадено правото да ползва такава информация, а кой е поискал да бъде проверяван и да получи права. Маркова счита, че това най-вероятно е временно изпълняващият шеф на ДАНС Писанчев. Проблемът обаче е, че са поискали допуск за класифицирана информация за едно лице, което през това време е било в друго качество. Тоест, този допуск е за шеф на ДАНС, но се иска за лице, което не работи в ДАНС през това време. 

Маркова смята, че при проверката на Пеевска е нарушен и секретният конспект, по който се събира информация за лицето, което ще заема отговорния пост. В този конспект има изисквания проверявания да отговаря на определени морални норми и обществени качества. Не се знае кой  е правил тази проверка и кой е приел, че Пеевски притежава тези качества в разрез с общите представи на обществото за него.

Скандалът с това назначение е не юридически, а морален, посочи още Маркова. 

Тя опроверга слуховете, че може да е следващият шеф на ДАНС. 

Никой не ме е канил, никой не е разговарял с мен, категорична бе юристката.