​Пиячът на бира и „Кобрата на Пугачов”

Психопортрет на кандидата за президент Румен Радев по методиката „Майерс Бригс”

Акад. Петър Иванов

Както знаем, около нас има персони, които някой ползва не за това, за което те стават, особено в политиката. Към тях се отправят абсурдни очаквания, възлагат им се странни задачи, търсят се несъществуващи техни качества, смятайки, че след като човек може да върши една работа, значи може и друга работа, може всичко.

Пример за това е Румен Радев, офицер, цял живот под пагон, пилот на самолети, сега пенсионер (по Кодекса за социално осигуряване след 15-годишен стаж пилотите стават пенсионери) и същевременно, кой знае защо, кандидат на Корнелия Нинова и на БСП... за държавен глава.

Ето психопрофилът на този устремен към висшата власт военен.

Ползваме известната Класификация на Майерс-Бригс, изградена на оценки на четирите бинарни оси:

- интровертен (I) – екстравертен (E),

- сетивeн (S) – интуитивен (N),

- мислещ (T) - чувстващ (F) и

- отсъждащ (J) – приемащ (P).

Румен Радев е ESTP (екстраверт, сетивен, мислещ, приемащ).

Този тип в психодиагностичната литература е известен като Crafter – майстор, виртуоз, също така и като Promoter, промотър, който представя нещо, който допринася за нещо, но е извън него. Промотърите са активни и импулсивни хора. Те не са особено приказливи, понякога са любопитни. Много лесно се адаптират и показват определено чувство за не дотам изтънчен хумор. В същото време този чаровник е наблюдателен и практичен, що се отнася до неговите лични интереси.

Промотърът е утилитарен

в постигането на целите си, а в своите социални взаимоотношения е директивен и експресивен.

Определено Радев е Майстор в своята специалност – пилотирането на летателни апарати, както стана известно, даже може виртуозно, като „Виртуоз, да изпълни фигура от висшия пилотаж – „Кобрата на Пугачов”, за която се знае, че самолетът лети гъзнем, със задницата напред (по този повод на шега можем да се запитаме, дали няма така, заднешком да се движи и предизборната виртуозна кампания на Радев и БСП?)

Румен Радев е със скрит импулс да бъде промотър, промотър на социалистическата партия в изборите за президент, да я представя, да я обслужва и т.н., което е в унисон с психичната му същност на ESTP.

За типа ESTP се ползва и друго име, доста добре пасващо на един офицер и старшина у нас – Пияч на бира (Beer Drinker). Както е известно, самооценката на този разпространен във военните среди типаж е чрез слоугана „Ако бях по-добър, не бих го понесъл”.

Радев е от групата SP на така нар. Artisans (приложници). Хората от този тип обикновено са: практични, прагматични, и то най-вече когато се отнася до техни лични интереси. Те са прозаични; обикновено са претенциозни, автономни и донякъде саможиви. Що се отнася до професия, то механиката и квалифицираните занаяти (шофьор, пилот, пожарникар, автомонтьор, оператор и др.) са в кръга на техните интереси и реални възможности. Политиката определено е извън този кръг.

От всички неща в живота, който за него не е толкова богат и цветен, Румен Радев предпочита Фактите, обсебен е от числа и връзки, които той вижда като факти. За него логиката, общата картина на нещата и хората като ценност не са особено важни. Важни са фактите. Това ясно се видя на диспута с Цецка Цачева, където той сочеше единствено някакви си негови факти, без логика, без импликации, без центриране върху хуманността и човешкия потенциал, без обща визия върху битието и развитието на нашето общество и т.н. Обсебен е от такива факти, например, колко струва един километър ограда и кога точно станало някакво си нещо.

Дефект на Радев

е, че той може да жертва глобалната тенденция заради малък непосредствен проблем или заради евентуална даже неголяма своя печалба. Например, може да разруши цяла създадена и функционираща система в името на минимална конкретна негова или на неговите хора от БСП полза. Въобще не го интересува, че заради действията му би пострадала огромна социална общност, стига да е изпълнил заръката и да е в опорните точки.

Друга опасна слабост на този тип, която е свързана с предходната, е, че той не може да погледне отвъд незабавното, не може да планира напред и да отчита бъдещите последици от сегашните си действия, тъй като му липсва както интуицията и опита, така нужни на един политик от висок ранг, но и личната мотивация за това (все пак той е издигнат от някакъв съмнителен инициативен комитет, Ангел Гаджев и т.н.)

Характерно е за хора от типа на Румен Радев, че съхраняват в латентна форма особена неистовост, която проявяват, когато край тях се появи по-значим проект или авантюра. Тогава този психологически тип търси всякакви начини да се „разпростре” даже и в сфери, които са му напълно чужди и където няма никакви шансове за успех.

Често Пиячите на бира са пасивни, немотивирани, нефокусирани, нереалистични и обикновено неефективни. Интелектът на Радев, разбира се, не е опасно нисък, но не е и твърде висок, както би трябвало да бъде за един президент (ако иска, може да се пробва на тестовете на Айзенк, Рейвън и др., аз знам какви ще са резултатите). Образоваността му куца с двата крака, нищо че бил ходил на държавни разноски в САЩ да се обучава във военен колеж. Липсва му обща култура. Дали е чел Светата Библия? Даже е под съмнение дали може граматически правилно да напише един произволно взет текст, въпреки че в речово отношение Радев не е чак толкова зле.

Най-голямото желание на Румен Радев в момента е, разбира се, нахлуването във властта. Това желание в него се преформира почти в обсебеност да демонстрира компетентност, която той добре знае, че всъщност не притежава и не би могъл да притежава. Друго желание на кандидата на инициативния комитет и БСП, прозиращо във всички негови действия, е да изглежда за околните колкото може по-решителен, организиран и ефективен. Мисли се за изключителен координатор и организатор, но всъщност няма необходимия вроден усет за тези дейности. На практика е обикновен военен с офицерски чин, който винаги се е нуждаел от постоянните напътствия на бдителен и строг началник (Нинова, Йотова).

Много често Пиячите на бира говорят, без да мислят. Нерядко се възбуждат поради различни обстоятелства и причини. Затова спомага и тяхната импулсивност. Така е и с господина от „Позитано”.

Обсесиите които най-често се наблюдават при този тип хора като него, особено когато са във властта, са следните: вземане желаното за действително, експанзивност, параноидни чувства за величие, конфабулации (разпростиращи се надалеч измислици), фантазиране и др.

Комплексите на този човек

са главно по отношение на външния му вид (плешивост, големички уши, стоматологични проблеми и др.), има притеснения за некомпетентност, подозирам, че се вълнува и за семейния си живот, за здравето си и др. Мисля, че могат да се открият още и комплекс за месианство, нарцисизъм и др. Компенсациите, които обикновено се ползват в подобни случаи, са в областта на флиртуването с околните, подчертан военен (фатмашки) мачизъм, използване на обществените симпатии към пилотската професия, отдаденост на каузата на БКП/БСП и лично на др. Нинова и на др. Гергов и т.н.

Вижда се, че в сферата на комуникациите Радев не се интересува от отзвука на свои твърдения. Не отчита контекста. При него е налице дефицит на емоционалност. Това е фрустриращо и нараняващо спрямо хората, които са близо до него, и обикновено е причина за раздели, разводи и т.н. Радев търси нови обекти на любов и компенсаторно развива усилени инстинкти към необясними с нищо хъс, бунт, отмъщение, да стане квит и др. Мрази Първанов, Калфин, Гаджев. Но в същото време става роб на мерака си за силни усещания навсякъде. Той иска всичко при него да е безпрецедентно, бляскаво, фанфарно.

При стрес офицерът Радев се чувства кух и нищожен. Първият му импулс е да дири отмъщение, както е в случая с премиера Борисов. Тогава може да има поразяващи прояви на противонасоченост и гняв. Става изобретателен и зъл. Може да злоупотреби с нормите и общоприетите правила за поведение.

Румен Радев си мисли, че изглежда много разумен и тайнствен, а всъщност постъпва твърде глупаво. Той и не би могъл да постъпва много умно, поради понятни причини. В плановете и стратегиите, които постоянно бълнува бившият военен началник, никога няма ясни правила и процедури, те винаги представляват глуповати и изтъркани лозунги и тъпи подтиквания на по-семплите маси към мъгляви хоризонти на Промяна и Благополучие. Важното за Радев, като човек и като военен, е да командва. По-точно – да му се подчиняват колкото може по-големи общности от хора. Няма никакво значение какви са действителните резултати от това. В този контекст не бива да скриваме, че при Радев все изпъкват определени лидерски умения. Но тези умения са фалшиви и манкирани. Той не е от типажа на увличащите лидери, в никой случай. Причината за това е простата липса на анализ, който няма как да бъде извършен от неподготвен, без опит в политиката и с доста ниска обща култура военен. Тя не може да се компенсира нито с политическа въодушевеност и екзалтация, нито с перфектно изиграване на

ролята на Водач на Народа,

нито с неуморното натрапчиво повтаряне на едни и същи клишета за обединение, европейски ценности и др. пред пределно оредялата, видно от миналите парламентарни избори (нито един кмет в областен град няма БСП), публика от социалисти-комунисти.

Хора като Румен Радев често имат следните особености на характера:

- изразяват прибързаност, емоционални изблици и гняв, когато са стресирани;

- оставят задачите недовършени, за да подхванат нещо по-важно за тях;

- не са последователни в ангажиментите и отговорностите си;

- безхаберно и лековато нараняват чувствата на другите (горкият изоставен Първанов);

- пренебрегват или недоглеждат плановете за бъдещето;

- затрудняват се при теоретични дискусии или когато инструкциите са мъгляви;

- изпитват трудност да направят разграничение между емоционална реакция и коментар върху ценности;

- избягват да работят като част от група, предпочитат да са сами.

В резюме за обсъжданата конкретна персона можем да посочим следните обобщителни характеристики: мрачен, нервозен, усърден, пресметлив, властен, упорстващ, неотзивчив, радикален, неумолим, нетолерантен, самовлюбен, мразещ, надменен, отмъстителен, нихилистичен, предпазлив. Както се вижда, в техния регистър има както положителни, така и отрицателни черти.

На изборите за президент електоратът трябва да прецени, кои черти преобладават и дали преобладаването им е достатъчно за изпълнението от Румен Радев на мисията „държавен глава” или пък, напротив, той в сравнение с други кандидати, никак не е подходящ за „Дандуков” 2.