​Дрънкането на ядрени оръжия - погребален звън на цивилизацията ни

Вървим ли към ядрен апокалипсис или големите просто си мерят ракетите?

Светослав Пинтев

Вървим ли към ядрен апокалипсис? Това е въпросът, който измъчва мислещата част от човечеството, следящо с ужас дрънкането на ядрени оръжия. А те звучат зловещо, звучат като

погребален звън на цивилизацията ни

Москва все по често настоява, че ядрена война със Запада може да се окаже неизбежна –заради напрежението в Близкия изток. Направи го първо чрез телевизия "Звезда”, която е на руското военно министерство. Тя коментира, че "шизофрениците от Америка "подострят” ядрените оръжия за Москва”. Обвинявайки по старата пропагандна традиция на СССР „противника“ за собствените си грехове.

Хрушчов все повече изглежда стар симпатяга.

През последната седмица светът наблюдава стремителнаескалацияна напрежението между Русия и НАТО, между Москва и Вашингтон, пише руската редакция на Би Би Си.

Русия обвинява НАТО и Вашингтон в

експанзия в балтийските страни и в Източна Европа

Старият континент е загрижен за прехвърлянето в Калининград на ракети "Искандер", които могат да ударят с ядрена бойна глава Берлин. Ще добавим единствено, че те са с обхват към 500 километра и тяхното позициониране в Калининград, който е между Полша и Литва, основателно разтрепери европейските лидери.

В столицата на Германия дори твърдят, че ситуацията е по-опасна, отколкото по време на Студената война.

Западът обвинява Русия във военни престъпления в Сирия и в бомбардирането на мирното население, припомня Би Би Си.

Русия действа в типичния си стил

Обвинява в отговор САЩ в сътрудничество с терористите и планове да атакува позициите на сирийските правителствени войски. Последното не е без основание.

Москва побърза да разположи в Сирия, най-новите си системи за противовъздушна отбрана и планира да създаде постоянна военна база там.Американски и руски генерали говорят всеки дан за висока степен на вероятност от въоръжен конфликт с Русия.

Руските власти обвиняват Вашингтон в агресивна русофобия и подготвят бомбоубежища в Москва. А в Санкт Петербург, местните власти са установили

дажби на хляб в случай на война - 300 грама на ден

Това пише Би Би Си.

Животът в Русия става все по-вълнуващ, иронизира Виктор Ерофеев в Дойче Веле. „Узнахме например, че ще има реформа на специалните служби - на мястото на направо безобидната ФСБ (Федерална служба за сигурност) ще се появи нова, или по-скоро позабравена вече структура от времената на следвоенния сталински период - МГБ (Министерство за държавна сигурност)“, пише той.

Седим на ръба на ядрената пропаст

Мечтаехме и твърдо вярвахме през 80-е и 90-те, че приближаващия тогава век ще е ера на осъществените мечти на човечеството, на благоденствие и впрягане на чудесата на технологичния взрив в полза на всички нас, оказва се точно обратното. Но войната надвисна като Дамоклеев меч над планетата. Заплашва да се превърне в Големия взрив, който ще бележи края ни. Светът върви с бързи стъпки към ликвидиране на човешката цивилизация.

Ядреният кошмар отново тегне над всички ни

Русия и САЩ непрекъснато играят на ръба на бръснача и са само на крачка от силово противопоставяне, което с лекота може да прерасне в глобален конфликт. Анализаторите по света са единодушни по този въпрос, колкото и да са различни мненията им иначе.

Прекъсването на руско-американското сътрудничество за Сирия отваря път към силов сценарий, в който Москва и Вашингтон може да се изправят един срещу друг, пише руския вестник "Комерсант".

Нещата вече стигнаха твърде далеч

Руският президент Владимир Путин постави своеобразен ултиматум на Вашингтон да съкрати своята "военна инфраструктура и контингента войски" в новите страни членки на НАТО, за да продължи ангажимента за унищожаването на плутония си за военни цели. Той издаде указ за едностранно прекратяване на споразумението със САЩ за унищожаването на обогатен плутоний, а по-късно постави и конкретни условия, за да поднови ангажимента на страната си по договора. Рекет, но рекет, който може да бъде

фатален за Земята

Първото неизпълнимо, разбира се, условие на Путин е САЩ да съкратят своята "военна инфраструктура и контингента войски" в държавите, станали членки на НАТО след 1 септември 2000 г. Съкращаването трябвало да достигне нивата, на което е било военното присъствие на САЩ в тези страни в деня на влизане в сила на споразумението. Там се взират

военните бази и оборудване на САЩ в България

А също в Румъния и трите балтийски страни, които бяха приети в алианса през 2004 г. У нас САЩ и България използват съвместно авиобазите "Безмер" и "Граф Игнатиево", полигона "Ново село" и складове в Айтос.

Руското министерство на отбраната пък предизвикателно съобщи неотдавна, че прехвърля в Сирия нови системи за противовъздушна отбрана със зенитни ракети С-300В4, а външното ведомство на страната обвини САЩ, че са готови

"да сключат сделка с дявола"

Само, за да подпомогнат терористите. Чудесна метафора, която чудесно описва лудостта, обхванала Путин. Не, това дори няма да е сделка-това ще е подарък за дявола. Ще му подарим края на нашия свят, загинал в страшни мъки.

Москва все по често настоява, че ядрена война със Запада може да се окаже неизбежна – предизвикана от сблъсъците в Близкия изток. Направи тази загрявка чрез телевизия "Звезда”, която е на руското военно министерство. Тя коментира, че "шизофрениците от Америка "

подострят” ядрените оръжия за Москва”.

Представители на руските власти пък обявиха, че са били построени подземни убежища, които биха могли да приютят 12 млн. души, което е приблизително населението на Москва. Надали е вярно, но способства за разгарянето на истерията.

Говорителят на Белия дом Джош Ърнест заяви на свой ред, че прехвърлянето на системи за ПВО в Сирия е в разрез с предишните изявления на Москва за нейния стремеж да се бори с екстремистите - той припомни, че ислямските радикали нямат авиация. Междувременно „Уошингтън поуст” писа, че шефовете на силовите агенции в САЩ са обсъждали независимо от Обама

нанасяне на удари в Сирия

Представители на Държавния департамент, ЦРУ и Съвета на началник-щабовете на американските въоръжени сили са дискутирали варианти, включващи бомбардиране на сирийски военни летища с крилати ракети и други оръжия с голям обсег.

Според източник на изданието, участвал в проведената в началото на месеца среща, на нея е бил обсъден и вариант за нанасяне на удари, без да се признава за това пред обществеността, за да се заобикалят възраженията на Белия дом за военни действия срещу Дамаск без резолюция на ООН. Което би довело до непредвидима реакция от страна на Русия.

Вашингтон продължава да е колеблив

"Основният въпрос днес е дали президентът Барак Обама ще използва сила, което би означавало да обяви война на Сирия, или пък САЩ ще се ограничат да въоръжават опозицията и да засилват политическия натиск върху Москва, за да спре тя военновъздушната си операция", пишат руски медии.

Политологът Дмитрий Тренин смята, че се е увеличил рискът от случаен руско-американски сблъсък в Сирия и инциденти в други региони около новата линия на противопоставяне в Европа". "Подобен сблъсък може да е крайно опасен", предупреди той.

Владимир Путин пък призова за засилване на военните възможности на Русия, за да остане страната „силна”. Това стана, докато руският държавен глава откриваше сесията на новоизбрания състав на Държавната дума на фона на рязкото покачване на напрежението със САЩ ”.

Междувременно руското министерство за гражданска защита обяви, че се провеждат безпрецедентни "широкомащабни” учения в цяла Русия във връзка с гражданската защита в продължение на 4 дни.

Ученията са повече от широкомащабни, защото в тях участват около 40 млн. руснаци и 200 хил. специалисти от "аварийни спасителни подразделения”.

Това струва страшно много пари и няма как да се прави безцелно.

Целта им била подготовка, според формулировката, за "мащабни природни и причинени от човека бедствия в Руската федерация.

По думите на ръководителя на министерството Олег Мануилов, ученията ще тестват как руснаците биха отговорили на "бедствие” при "извънредна” ситуация.

„Драматичната реакция на Запада относно (ракетите – б.пр.) „Искандер“ е просто предупреждение, това е просто ясно съобщение“, коментира Игор Сутягин, руски военен анализатор в лондонския Кралски институт на обединените служби.

„Това е просто кофа със студена вода, която казва: „Събудете се, вие не живеете в безопасен свят“, твърди той. Дано само да не е последната кофа за мъртвеца.