​Случаят „Бокова“ - „по-добрата“ класация е временна, ветото е завинаги

Великобритания настоява кандидатите, които имат под 9 гласа „насърчава“ да с оттеглят от битката

Константина Драгомирова

Резултатът от снощното гласуване в Съвета за сигурност в Ню Йорк постави Ирина Бокова на първо място сред жените-кандидати за поста генерален секретар на ООН и наравно със сръбския кандидат Вук Йеремич: и двамата имат по седем гласа "насърчава", по пет "не насърчава", и по три "няма мнение". Веднага след тях, на пето место, е аржентинката Сузана Малкора: 7-7-1.

Португалецът Антониу Гутериш продължава да води, но броят на гласовете, които не го подкрепят, се увеличи и потенциално той може да бъде изправен пред заплахата от руско вето, ако Русия не се откаже от опитите си да наложи кандидат от Източна Европа.

Ирина Бокова се озовава на трето място за втори път, като във втория кръг на гласуване мина през петото място.

Ето как изглеждат гласовете за нейната кандидатура в трите досегашни кръга:

Първи кръг: 9 "насърчава", 4 "не насърчава", 2 "няма мнение" (9-4-2).

Втори кръг: 7-7-1.

Трети кръг: 7-5-3.

След като загуби подкрепата на две страни във втория кръг, Бокова остана само със седем положителни гласа - и не успя да си възвърне изгубеното. Във вчерашния трети кръг две страни, които преди са гласували против, са гласували "без мнение". Това в никакъв случай не е голям напредък, а по-скоро 

затъване в блатото

След толкова изобилен медиен пиар (кой плаща за него?), и след рекордно по агресивността си лобиране (на гърба на ЮНЕСКО), Бокова не успя да надскочи третото място и да се придвижи към по-добра конфигурация на гласовете.

Сред петте "не насърчава", от които тя не можа да се отърве, има поне една постоянна членка на Съвета за сигурност с право на вето. Експерти в Ню Йорк твърдят, че страните с право на вето, които са против Бокова, са две: САЩ и Великобритания.

След първия кръг на гласуването Ирина Бокова отрече пред български медии, че САЩ не я подкрепяли, но никой от нейния лагер не посмя да опровергае мнението на експерта Ричард Гоуън, излъчено по БНР, който твърдо каза, че САЩ и Великобритания са гласували против българската кандидатка.

Показателно в тази посока е и изявлението на Матю Райкрофт, посланик на Великобритания в ООН. От страниците на  The Guardian той призовава, кандидатите с ниски резултати при гласуването да се оттеглят, за да разчистят пътя на финала на състезанието за получилите най-голяма подкрепа.

"Аз ще насърчавам да се стремим кандидатите да получат поне девет положителни гласа и да не се стига до налагане на вето. Ако това стане – ще бъде страхотно. Тогава те ще останат в надпреварата", каза Райкрофт малко преди гласуването в понеделник, като добавя, че "ако това се окаже трудно постижимо“, тогава кандидатите трябва да следват примера на предишни претенденти, които сами се оттеглиха. В случая думите му се отнасят и за Бокова, която само може да мечтае за 9 гласа подкрепа.

Шансовете на жените

Сред жените-кандидати аржентинката Сузана Малкора (7-7-1) и новозеландката Хелън Кларк (6-8-1) сега са съответно на пето и седмо място.

Означава ли това, че Кларк няма шанс, а Бокова и Малкора имат много по-големи шансове? Отговорът е не, поради сложните дипломатически маневри, свързани с избора на генерален секретар на ООН.

Гласуването в тези ранни кръгове става с бюлетини с еднакъв цвят и няма яснота дали сред гласовете "не насърчава" на един кандидат има страни, които могат да наложат вето. Картината се усложнява от това, че много от гласовете на този етап са тактически и не гарантират успех или неуспех. Според експерти и дипломатически кореспонденти в ООН, Бокова и Малкора имат по-малък брой гласове „против“ от Кларк, но нямат големи шансове, защото в по-късните кръгове ги дебне вето.

Драматичното "разместване" на източноевропейските кандидати Данило Тюрк, Вук Йеремич и Миролсав Лайчак, според запознати с процеса дипломати от ООН, също се дължи на тактическо гласуване. Русия според тях разиграва сондажно тези трима източноевропейци, като изтласква ту един, ту друг нагоре в класацията. Този път Мирослав Лайчак смайващо се озова на второ място след своето изключително ниско класиране във втория кръг. Тогава той имаше само два гласа "насърчава" и девет "не насърчава". В този кръг Лайчак внезапно получи девет гласа "насърчава" и само пет "не насърчава". Експертите четат в това опити на Русия да намери сред мъжете от Източна Европа приемлив кандидат за важния пост.

Играта вече не е съсредоточена върху Бокова, нито върху "жена от Източна Европа". Вътрешни източници в ООН я смятат за "изгорял" кандидат. Нейната гръмогласна и съшита с бели конци медийна кампания, в която вече почти две години платен пиар я описва като "водеща кандидатка", "бъдещ генерален секретар на ООН" и пр., е подразнила мнозина.

Пиар с обратен ефект

Няма друг кандидат, който да води кампания с толкова медийни крясъци и с толкова очевидно пиарски пропагандни публикации, за които не е ясно кой и как плаща. Ако Ирина Бокова, както изглежда, е клиентка на американската пиар фирма АПКО, цената на услугата за толкова дълъг период време възлиза на няколко милиона. Откъде са парите за този пиар? Или АПКО вече работи про боно?

Тази натрапчива кампания очевидно се забелязва в Ню Йорк, особено след изобличителните разследващи репортажи за генералната директорка на ООН, направени от българския "Биволъ" и проверени и подхванати от авторитетни западни медии. В тях беше доказана корупция, търговия с влияние, злоупотреба с името и влиянието на ЮНЕСКО, и ред други злини, каквито един кандидат за генерален секретар на ООН не бива да е вършил. Ирина Бокова е единственият кандидат, който никога не е бил поне външен министър на страната си, което е някаква неписана минимална квалификация. "Изпирането" на този недостатък става чрез завземането на поста генерален секретар на ЮНЕСКО с фалшива биография. Ирина Бокова беше потеглила за ООН със същата фалшива биография, но немският "Ди велт" забеляза и доказа с документи "грешката". Кандидатката се "поправи", но случката е оставила незабравими впечатления в Ню Йорк.

Източна Европа? No, thank you.

Прогнозата на експертите е, че компромисната точка между Русия и Китай, от една страна, и западните страни от П-5 в Съвета за сигурност - от друга, е нов генерален секретар, който да бъде или жена, или източноевропеец, а не и двете едновременно.

След компрометираната за Източна Европа кандидатура на Бокова и неуспешните имена на хърватката Весна Пушич, която вече се оттегли, и молдовката Наталия Герман, която този път пак е на дъното на класацията, шанс за жена от региона няма - поне сред сегашните кандидати. А ако регионът Източна Европа отпадне като приоритетно изискване, тогава на преден план излизат Гутериш, Малкора и Кларк.

След гласуването вчера, въпреки съмненията за потенциално руско вето кандидатурата на Гутериш изглежда в много солидна позиция. Британският "Гардиън" коментира, че увеличеният брой гласове против Гутериш означава, че Русия или руски съюзник са преминали от "няма мнение" в групата на противниците на кандидатурата. "Въпросът е дали този глас "не насърчава" е тактически, за да се изтръгне цена за съгласието на Русия, или е реален глас, който казва, че наистина не желаят Гутериш", коментира дипломат от ООН, цитиран от "Гардиън".

В случая за Ирина Бокова след тези три кръга е очевидно, че тя няма големи шансове. Настойчивото присъствие на 5 гласа против (7 във втория кръг), означава твърда позиция на пет държави. Трудно е да се повярва, че всички пет са непостоянни членки на Съвета за сигурност без право на вето. Дори самата кандидатка Бокова, която далеч не е приятелка с истината, не отрича, че Великобритания до тук е против нея.

Следващото гласуване трябва да се проведе на 9 септември, но датата може да се промени. В следващия кръг би трябвало да започне гласуване с цветни бюлетини, което ще покаже на кои кандидати може да бъде наложено вето. Русия е против преминаване към цветните бюлетини - в мътните води се лови по-едра риба. Поради противоречия в Съвета за сигурност, може да има отлагане на датата - тя може да съвпадне със сесията на Общото събрание през септември, следващи гласувания може да има и едва през октомври. Правилата в тая игра се пиша в ход, но едно не се променя - ветото е винаги вето.