​BG Brexit, Ванга, златният телец и Цезар

Българската душевност, през очите на пропагандата

Светослав Пинтев

Промяната на България започва на Еньовден 2016 г. Това предрекла лично петричката пророчица Ванга пред някой си български братовчед на Хари Потър, наречен Маг Ивайло. Така поне написа вчера един фамозен сайт, вероятно намеквайки, че е познала резултатите от референдума във Великобритания, излезли на Еньовден. Идеята е сами да се сетим, че след т.нар. Brexit трябва

и ние по-скоро да си бием камшика от ЕС

Поне според онлайн-изданието с име, което в тълковните речници е обяснено така: „Област от повърхността на земята, която се намира над/под огнище на земетресение, ядрен взрив и др..“

Изключително подходящо название, апропо. Такава им е политиката на хората, да разтърсват страната си, докато мърда, да обичат жарко човек №1 в Кремъл, каквото и да върши, да обясняват колко хубаво ще ни е в бъдещата путинова Евразия, блестящата отвсякъде като копейка, денонощно да внушават да се махаме час по-скоро от „гадната“, „гейска“ Европа. И сега им е дошло дюшеш. Пак според тях.

Понеже в ръководството на изданието се смятат за тънки психолози, наблягат на някои особености на българската душевност, за която явно смятат, че е склонна да си обяснява цялата световна история, а и светлото бъдеще, според предреченото от Ванга. Независимо, че тя никога не е и помисляла да каже подобни „мъдри мисли“. Те могат да хрумнат само на някой медиен бос с дебела пура. Или поне на най-близкото му обкръжение.

Вероятно го правят напълно безкористно, не знам. Златният телец тук може да няма абсолютно нищо общо. Да се ръководят от високи идейни съображения, както се изразяват в едноименната книга по отношение на Гай Юлий Цезар, не римският диктатор и пълководец, а онзи герой на Илф и Петров, който

влязъл в лудницата именно по такива съображения

И се вживял в ролята на великия Цезар. Иначе бил известен в град Черноморск като бившия адвокат И.Н Старохамски. Неговите високи идейни съображения обаче са били точно обратните на тези, ръководещи споменатото онлайн издание. Да припомним въпросните златни редове от „Златният телец“:

„В съветска Русия — говореше той, като се драпираше с одеялото — лудницата е единственото място, дето може да живее един нормален човек. Всичко останало е свръхлудница. Не, с болшевиките аз не мога да живея. По-добре ще поживея тук, наред с обикновените луди. Те поне не строят социализъм“.

Колко актуално, въпреки че след десетина-дванадесет години ще се навърши цял един век от написването на тези редове.

Високите му идейни съображения се изразени ето така:

„Като видя санитаря, който минаваше покрай тях, Гай Юлий Старохамски се развика пискливо:

— Да живее Учредителното събрание. Всички на форума! И ти ли, Бруте, се продаде на отговорните работници! — И като се обърна към Берлага, добави: — Видяхте ли? Каквото ща, туй крещя. А я се опитайте на улицата!“.

Как по-добре да опишеш клетката, в която другарите пак се опитват да ни натикат.

И понеже не сме още пълни идиоти, трябвало е да се вкара малко нездрав мистицизъм, както се изразяваха същите тези другари едно време, да вмъкнат и името на Ванга. Белким пророчицата ни внуши, че черното е бяло, че Путин е самият богатир Владимир, наричан още Ясно слънчице, а Корнелия Нинова е нещо подобно на Василиса Прекрасная.

А това, разбира се, е не по-малка нелепица от спомените на магьосника Бърдоква, ако така се казваше. Вероятно човекът нещо е объркал тревите в сакралната нощ и вместо да си направи отвара ги е изпушил с настървение. Като в ония виц:

Бабата: „Цяла нощ сънувах, че летя”. Внучката: „Бабо, сто пъти ти казах, че твоите хапчета са в другото чекмедже”.