​Живеем в операция „Голгота“ на КГБ - тя уби, а сега възражда СССР и социализма?

Горбачов поема ролята на Юда за Съветите и страните от Източния блок, България също е част от конспирацията

Светослав Пинтев

„В Конституцията има тълкование, което според нас позволява на човек, който е бил два мандата президент и след това е престоял на резервната скамейка, да се кандидатира отново“, обясни пред колеги в парламента Георги Първанов, президент на РБ за два дълги мандата. Това не ви ли напомня нещо? На мен ми отвърза цяло стадо асоциации.

Не знам защо, но в главата ми изникна едно библейско название, когато прочетох тези думи на лидера на АБВ. Не, че той има нещо общо с Книгата на книгите, но...

Името бе Голгота

Не в библейския контекст, а във връзка с една едноименна операция на КГБ, за която съм чувал от виден български разузнавач през соц епохата, не от филанкишията.

Преди време научих за нея от зам.- началника на Първо главно управление на ДС преди 10 ноември 1989 г. генерал Тодор Бояджиев, който я спомена на премиерата на книгата си

„Тайните операции, които промениха света“

Там той загатна, че преходът ни от социализъм към капитализъм е начертан и планиран в Кремъл, а намекна също, че е планирано и обратното ни завръщане в социализма. Честито.

Изрази се с доза условност, но намеквайки, че добре знае какво говори, а също, че

операцията е все още секретна

Естествено. Нали тече в момента. Звучи кошмарно и нелепо, но генералът не е кой да е, а и от други места се е чувало за подобна операция, планирана още от Юрий Андропов, който в началото на 80-те наследи Леонид Брежнев на кормилото на задъхващия се вече колос СССР .

Генералът пише в книгата си: „Остава да видим колко години ще са необходими на руската операция „Голгота“ (ако наистина има такава, а не е художествена измислица) чрез „перестройка“ да унищожи изродилия се комунизъм, да докара „дивия капитализъм“ и да изпрати социализма в миналото... или... в бъдещето.“

Само ще вметна, че

генералите от ДС рядко си служат с художествени измислици

Дори и с метафори....

Бояджиев твърди, че операцията е разчетена за 50 години. „Половината от тях изминаха и две трети от „целите“ вече са реалност...“, уверява той в книгата. И елегантно дава да се разбере, че България също има своята „Голгота“.

Външнополитическото разузнаване при комунизма е родено от редица секретни решения на Политбюро на ЦК на БКП. То, както добре знаем, е създадено по съветския модел на организация и със същата структура, като работи в повече от тясно сътрудничество със службите на „по-големия брат“, дори често го наричат

българския отдел на КГБ

В един, разбира се, строго секретен доклад на началника на ПГУ ген. Димитър Кьосев пред ръководния състав на управлението през 1972 г. се казва: "Да изпълним указанието на другаря Тодор Живков – да заслужим правото да се наречем филиал на съветското разузнаване."

В тази светлина думите на един от българските му шефове, че и в момента тече такава операция значат най-малко едно нещо. Тя непременно се провежда и у нас.

В Кремъл още в началото на 80-те години са съвсем наясно, че не могат да удържат икономическото рухване на комунистическата империя, а от там и

кървава революция в соц лагера

Която би сложила край на комунистическите партии.

Чудно ли е тогава, ако са решили да убият самата соц система, за да контролират процеса чрез структурите на КГБ, маскирани като фирми, получавайки обилни финансови потоци от наивния Запад, а после да възродят СССР.

На този процес ли сме свидетели днес?

Да си представим началото му.... През ноември 1982 г. за генерален секретар на КПСС и вожд на СССР е избран Юрий Андропов, който преди това е оглавявал КГБ, както по-късно ще се издигне Владимир Путин.

Андропов по това време вече е тежко болен, ала решава да използва 15-те месеца живот, които му остават , за да начертае план „Голгота“. Ще има време да го задейства, но не и да го изпълни. Избрани офицери от КГБ получават секретни задачи за работа по места. Някои от тях, доста високопоставени, са писали в мемоарите си за това.

При посещението си в Ставрополския край Андропов си е харесал един сравнително млад апаратчик с белег на главата, който би могъл да издигне и да програмира действията му. Прави го...

На Михаил Сергеевич Горбачов ще присъдим ролята на Юда за СССР, казва си вероятно главсекът. Да видим сега другите роли...

Ключовото участие на Андропов в последвалата след смъртта му перестройката потвърждава бившият премиер на СССР Николай Рижков в едно свое твърде любопитно интервю за руския вестник „Версия”. Той е категоричен, че даже икономическите мерки на Горбачов са предварително набелязани лично от Андропов. Всичко е внимателно планирано и разработено по негово време.

„На Априлския пленум на ЦК на КПСС през 1985 г. бяха формулирани принципи за реформиране на икономиката. Горбачов обнародва в своя доклад всички разработки, които бяха направени още при Андропов”, категоричен е Рижков. Това обаче е дълга история, с която ще трябва да се занимаем друг път. Още повече, че България е страна, в която партията запазва контрола си и започва да гради капитализъм на собствена стопанска сметка.

Генералът пише:

„Бях принуден да представя историята като „мемоарен роман”. Уверен съм, че истината, такава каквато е, а не писаната от победителите, някой ден, когато тайното стане явно, ще покаже, че съм бил прав. Защото още в Книгата на книгите Библията е казано „Няма нищо покрито, което да не се открие, и нищо тайно, което да не се узнае” .