​Европа проведе денацификация, очаквахме декомунизация, а ни връхлетя неокомунизация

Забраната на комунистическите символи е важна част от разграждането на тоталитарната държава

Евгений Михайлов

Има ли нещо, което да ни отличава от нормалните страни? Или поне от тези, които са от "нашата черга” на бившите социалистически страни?

Да! И за съжаление отличава ни това, че единствено в България след промените от 1989 г. не бе извършена декомунизация.

"Ако потърсите понятието "денацификация" на български в световната интернет енциклопедия "Уикипедия" ще прочетете следното:

Денацификация (на немски: Entnazifizierung) — лустрация, комплекс от мероприятия, извършени за изчистване на следвоенното немско и австрийски общества, култура, преса, икономика, образование, юриспруденция и политика от влиянието на нацистката идеология. Денацификацията се провежда по инициатива на съюзниците от антихитлеристка коалиция след победата над нацистка Германия и се основава на решенията, взети на Потсдамската конференция. Денацификация (определение от учебник по история) -комплекс от мерки за разтурване на нацистките организации и

отстраняване на нацистите от държавните и обществени постове

Ако потърсите обаче понятието "декомунизация" също на български, свободната енциклопедия ще ви отговори, че няма статия за подобно нещо. Уверете се сами: https://bg.wikipedia.org/w/index.php?title=%D0%94%...

Ако говорите чужди езици все пак ще можете да разберете що е това и дали има почва у нас.

Декомунизацията е процес на разграждането на комунистическите институции и наследство, на комунистическата култура и психология в посткомунистическите държави. Терминът най-често се прилага по отношение страните от бившия Източен блок и на постсъветските държави и обхваща редица правни и обществени промени в посткомунистическия период.

Според "Уикипедия" в някои държави декомунизацията включва забрана на комунистическите символи.

Друго, което може да се научи, е че Комунистическите партии извън балтийските държави не бяха обявени извън закона. Само в няколко страни беше направен опит да бъдат отстранени членовете на комунистическите тайни служби от вземането на държавни решения. Но в много страни комунистическите партии просто промениха името си и продължиха да функционират.

Потърсете в "Уикипедия" на български статии на тема 

"забрана на комунистическите символи"

и отново ще получите отговор, че няма подобна тема. На други езици обаче ще прочетете, че в Унгария, Латвия, Грузия, Полша, Украйна, Естония, Молдова и Литва, комунистическите символи са забранени със закон и ако бъдат използвани на обществени места, това се смята за престъпление.

Ако например ви интересува юридическото понятие "комунистически престъпления" в Полша, отново няма да намерите нищо в "Уикипедия" на български език. На други езици обаче ще прочетете, че комунистически престъпления ( полски : zbrodnie komunistyczne), е правна дефиниция, използвана в полското наказателно право.

В правната терминология - както е определено от член 2.1 Държавния вестник (Dziennik Ustaw, ) на Република Полша , издаден на 18 декември 1998 г., "комунистическите престъпления" съставляват престъпления, извършени от функционерите на комунистическия апарат между септември 17, 1939 (съветската инвазия в Полша) и 31 декември 1989 г. (падането на комунизма) .

Престъпленията, определени в тях се преследват при доказване на политическа репресия или пряко нарушаване на човешките права на отделно лице или група от хора.

Концепцията за комунистическите престъпления е залегнала в закон от 1998 година. В Полша се слага знак за равенство между нацистките и комунистическите престъпления.

Такъв знак за равенство между комунизма и нацизма е положен и в Пражката декларация от 2008 г.1, която е ратифицирана и от нашето Народно събрание.

Но...

В нашата слънчева България всичко е наобратно.

Дори в мониторинговите доклади на ЕК не ни напомнят, че потъпкваме собственото си законодателство, въпреки, че през 2000 година със закон Народното събрание на България обяви

комунистическия режим в България за престъпен

Преди 71 години само за една нощ, нощта на 1 срещу 2 февруари 1945г. е избит елитът на българското общество – 67 народни представители, 22 министри, 40 генерали и висши офицери, тримата регенти, лекари, интелектуалци. Застреляни са като кучета и са хвърлени в яма в Орландовци.

За около 4 месеца са издадени 9 550 присъди, с които осъдени на смърт са 2 730 души 1305 души получават доживотен затвор, а хиляди други различни срокове затвор.

Така един от спасителите на българските евреи Димитър Пешев е осъден от Народния съд на 15 години затвор „за фашистка дейност и антисемитизъм“.

За сравнение на Нюрнбергския процес са осъдени 19 души, от които на смърт 12. В Румъния, където са избити стотици  хиляди евреи, където има фашистко правителство на Антонеску и са изпратени войски на Източния фронт са екзекутирани само 4 души. https://en.wikipedia.org/wiki/Romanian_People%27s...

В България без съд и присъда комунистите ликвидират десетки хиляди "врагове на народа". Стотици хиляди са изселени, преследвани и вкарани в "трудово възпитателни лагери".

Отговорничката в ЦК на БКП за изпълнение на присъдите на "народния съд" Цола Драгойчева с гордост завява пред немски журналист: "Никога през живота си не съм спала така блажено както в утрото на екзекуцията, след като заглъхна и последният изстрел...

Преди по малко от месец на името на "другарката" Цола Драгойчева с пълно мнозинство на общинския съвет бе кръстен площад в гр. Бяла Слатина.

Ето това е "декомунизация" с “неокомунизация” по нашенски!

Ще завърша с думите на преподавателя професор Андрей Пантев:

" Дни наред из медиите се вихри пак пещерен антикомунизъм на тема "жертвите на Народния съд". Постоянното възвръщане на интереса избирателно към някои теми и насаждането на респект към "жертвите на комунизма" е пропагандна акция с цел да се внушава колко жесток е бил животът "при комунизма" и колко мракобесен е бил онзи режим. Но ако направим интелектуално сравнение кои са жертвите на капитализма, хайде да не казваме на фашизма, и кои са жертвите на комунизма, първите са много по-стойностни. Не можеш да сравниш Райко Алексиев с Гео Милев, да оставим Вапцаров и Йосиф Хербст. Наблюдаваме изкуствено надуване на мрачната картина. Всички жертви трябва да бъдат почитани, а жертвите на капитализма - поне като стойностна, личностна изява и постижения, са много по за изтъкване, отколкото тези, които понякога справедливо, понякога не, са били репресирани като слуги на нацизма. Същото раздухване са списъците, дори с подписа на президента, в учебниците да бъде включена "истината за комунизма".

Ако можете, прочете отново казаното от професора! Ама внимателно! По голям цинизъм съм срещал единствено при Гьобелс и Лаврентий Берия.

Когато професори като Андрей Пантев и Искра Баева преподават на нашите деца и внуци, и то по учебниците написани от тях и техните съидейници, моля, не се учудвайте за носталгията по мрежите от бодлива тел, евтините паница супа и карти за почивка в социалистическия лагер!