​Фалитът на КТБ уби лихвите – държиш пари в банка – губиш яко

За една година печалбите на финансовите институции са се увеличили 2.5 пъти

Светозар Гледачев, финансов анализатор

Спомняте ли си колко много години, колко много хора живееха от лихвите по депозитите като много добър доход? Най-вероятно и Вие сте от тях. Някои и забогатяха, нищо, че официално се оплакват. То ако не се оплачеш няма да ти е хубаво! За този период (2008-2015) при не най-интелигентното управление на парите, някои направиха удвояване на сумата по депозитите си!

До 2008 год. лихвите бяха относително високи спрямо тези в Европа, но и инфлацията в България беше висока - около и над 10% годишно, така че всеки губеше, а не печелеше от парите си от 2 до 5% и повече, в зависимост на какъв депозит са били в банките. Но спомнете си, че усещането беше за добър живот. Смятахме, че преходът е свършил и започваме да забогатяваме и най-вече настигаме с бързи темпове западняците, изчислявахме кога ще ги задминем дори. Защо? Имаше много пари в обръщение, високи доходи, поради бума в строителството. Хората купуваха жилища, залагаха и пак купуваха, надуваха "балона", за да стане така, че сега средно на едно домакинство да има по 2.5 апартамента. Някои се уляха типично по български и като беден и гладен човек като види „храна” преяжда, но после повръща. Много пишман "бизнесмени" се разориха и даже не разбраха защо. Познавам хора с по 20, 30 и даже 100 апартамента. И те не са един и двама. После някои разбраха грешките си, но никой не си призна, че е важно да имаш акъл преди, а не след събитията. След това започна кризата. Тя първоначално качи лихвите по депозитите в някои години и за някои големи банки до 10-12%, а средно за банковата сфера над 8%. Ако имате 100 000 лева, това прави месечен доход от 1 000 лева, което е много над средната заплата и три пъти повече от средната пенсия. Хубаво нали, пиеш си по цял ден кафето, щракаш с пръсти и парите „Валят”. Малко ли хора имат толкова пари? В 43 875 сметки даже има повече пари. Хубаво е да ги имаш, но и половината вършат работа, а броят на депозитите над 20 000 лева е 426 833, които, ако са на семейство значи, че богато живеят над 1 502 000 души. В развитите страни и особено САЩ средната класа има заеми, а не спестени пари. А тези, за които лихвите са важен доход са със сметки с над 10 000 лв, които са 891 114 броя. Те и техните семейства негодуват сега от ниските лихви, а това е половин България. Съчетано с дефлация, която е от години това водеше до високи реални доходи.

В нормалните страни печалбите от бизнес са такива, каквито у нас бяха лихвите по депозитите, като си инвестирал преди това милиони и милиарди. За много хора това да прехвърляш депозити по банките стана бизнес. Самите банки се 

биеха за клиенти и си ги крадяха, 

най-безочливо. Някои дори взимаха кредити от развитите страни и пазари с 2.5-3% лихва, и по-ниско, а тук получаваха по 8.5%и повече по депозита с месечно изплащане на лихвата. Така чисто се печелеше по 5-6% и повече в евро от чужди пари. Нещо като лична банка. Много българи се помислиха за играчи и тарикати, финансисти и банкери и така живяха добре до краха на Корпоративна търговска банка. Някои такива "играчи" тя ги "загроби". КТБ сложи края на високите лихви и те започнаха да падат главоломно.Хората започнаха да губят доходи от лихви и им стана лошо, като във влакче на ужасите. От март 2008 г. до днес спестяванията на гражданите са се увеличили от 19,8 милиарда лева до 42,7 млр. лева или с 22,9 млр, или 115,6%. Средно по 3,27 млр лв. на година или всеки месец с по 272 милиона повече от спестяванията до 2008 г. Живееше се добре. Така се чувствахме поне. Виждате ли разликата - сега имаме повече, много повече пари, а сме много повече недоволни. Спестените пари ни създават много проблеми, защото не знаем какво да ги правим. „Вода гази, жаден ходи” – казва народът. Ако не беше фалитът на КТБ лихвите по депозитите щяха да падат съвсем естествено и пазарно, но много по-бавно и с много по-малко, и много по-дълго и сега щяха да са поне 3-4 пъти по-високи. Това са милиарди лева загуба за гражданите, за нас и печалба за банките.

Вие доволни ли сте? За тази една година печалбата на банките се е увеличила 2.5 пъти. Средната лихва сега е 1.16%, а за повечето банки лихвите започват с 0, а за разплащателните сметки лихвите са 0,01 и по-ниско, т.е. не ти покриват дори таксите. А можеше да не е така. Вина имат и хората, като създадоха банковата паника, като ускориха нормалните пазарни процеси и така загубиха много. Покрай тях и ние. Тя беше вредна и напълно безполезна за гражданите и много печеливша за банките. Тази 2015 г. е най печеливша за тях и най-губеща за хората от 7 години.

Какъв е резултатът?

Същите тези хора си вкараха същите пари, в същата банкова сфера, само, че на много по-ниски лихви. Няма логика, но има ефекта на "стадото" и страха, който много добре се управлява от някои монополни кръгове. Не е имало толкова голяма разлика между лихвите по депозитите и лихвите по кредитите въпреки, че и те се намалиха. И първият извод е, че тя ще се смалява, което значи, че ще падат лихвите по кредитите. Една дълго очаквана и желана новина. Но масово хората се интересуват и искрено притесняват за лихвите по депозитите. Те искат да са високи, за да печелят от тях. А българинът постоянно плаче, че няма пари. А от къде дойдоха тези 22,9 милиарда повече? Лихвите ще се вдигнат едва при следваща икономическа криза, в друга фаза на цикъла, но това е друга тема. Светът е в нетипична, структурна криза и тя ще протече по друг начин от досегашните. Това е новата „Голяма Депресия”, вече кръстена "Голямата Рецесия" и след нея светът няма да е същият. Разбиранията за бизнес, за икономика, за развитие ще са други.

Точно затова стават катаклизми, активизиране на войните, революциите, преселението на народите, защото няма решение на сегашната криза. Тя е криза на пазара и капитализма. Няма производство, доходи и богатство за всички, и това противоречи с надстройката на обществото, разбиранията, мирогледа за демокрация и благоденствие на всички. Нещо трябва да се промени: или нов начин на производство или хората, или война - Трета и световна, както са се решавали и досега тези проблеми. Тя войната даже май вече почна.Но нас ни интересуват лихвите.

Към къде сме се запътили? 

Към Европа. Значи , за да станем европейци и условията ни за правене на бизнес, а това значи и финансовите ни системи да вървят една към друга. Т.е. ние ги следваме. Каква е ситуацията там. От 34 страни, в 25 от тях реалната лихва по депозитите на европейците, т.е като се извади инфлацията е отрицателна. Това засяга 80% от населението на Стария континент. Във всички развити държави да имаш пари в банката е загуба. Реално финансираш кризата, държавните непроизводствени разходи и чисти разхищения и кражби, екскурзии и забавления на политиците, тяхната некомпетентност, алчност и простотия. Съчетано с печатането на „новите” евра от количествени облекчения, то всичко основно и главно е за твоя сметка. За хората имащи пари. България е на 11-а позиция с 0.25% положителна величина, а до декември миналата година бяхме на 4 място. А преди това сме били на второ през годините. Ние все още печелим, но то ще е за кратко А и устройва ли ни, като идваме от нива над 7%? При гарантирания минимум от 100 000 евро това значи падане от месечна лихва около 625 евро, на около 80 евро. Знаете ли колко много хора ги боли? И това не са бизнесмени с джипове и други екстри на богатството, а хора, за които не бихте и предположили, че имат изобщо пари и депозит. В Германия вече има банка, която за суми над 3-4 милиона евро депозити, ти трябва да й плащаш, а не тя. Все едно банките не работят с тези пари , а са оставени просто на съхранение. Има такива отрицателни лихви, но те са за

„мръсни” пари в специални сметки, специални държави и банки

Дали да не си преместим парите в други страни и да станем международни депозитни „играчи”? Къде се печели най-много? Където е най-опасно. „Сухо дупе, риба не яде.” В Украйна например реалната доходност е 16% като средната лихва по депозита е 25%. Ще си вложите ли парите там? Не. А защо не? Но рисковите играчи могат да ззаложат на този избор, независимо кой ще победи в Украйна - Русия или САЩ? Може би двете световни сили вече са се разбрали и е в ход постепенното решение на проблема. Затова Путин влезна в Сирия с танкове и войници. Така че Украйна ще се стабилизира, а няма да се разпада. В Грузия доходността от лихви е 12.5%, Беларус - 9.5%, Турция - 2%. Колкото по-несигурно, толкова повече се печели. В богата Германия обаче губиш само 1.7%, а в Холандия и Швеция само 2.1%, в Австрия - 2.7%, Белгия - 2.8%. Направете си сметките за вашите пари и като ви заболи, умножете загубата по 2 до 5 пъти, защото те са толкова средно по-богати от нас и губят повече. А богатият е стиснат и мрази да губи. Но не им се подигравайте. Скоро мечката ще заиграе и у нас.

Какво ще става с лихвите в България?

По депозитите ще продължават да падат бавно, а по кредитите по-бързо. Да имаш пари вече не е инвестиция, а разход. Какво да се прави. Естествените икономически закони казват, че при нормален икономически цикъл, сега трябва да се инвестира в бизнеси, недвижимости, да се стимулира деловата активност. Материалната част на богатството става по-ценна. НО! Така е в нормална ситуация. А сега светът не е в такъв период.Той не е нормален, което се вижда всеки ден по новините. А даже после може и да няма свят или пари. Златото вече не е пари, пада четвърта година, а е било най-желаното средство за обръщение хилядолетия. Някои още не могат да го прежалят и го смятат за единствено истинските пари. Но то вече е само метал. Не го изключвайте като възможност, колкото и минимална да е тя. Имайте едно на ум, нищо ще се мислите за „разбирач”. А и по-добре питайте. Нали като ви правят операция не казвате на хирурга къде точно да ви реже? Огледайте се за бизнеси. Те в България се правят все по-трудно. и трудно. Ако ли не, то ще трупаме пари, ще реализираме загуби, ще финансирате глупостите на банките и правителството. Те винаги са на печалба. Но за наша сметка.