​Кремъл спасява на пожар петата си колона, шантажира България с нова русофилска партия?

Съветофилски проводници и поклонници на Путин опитват да поставят Европейския избор на страната под въпрос

Васил Василев

След пълния провал на петата колона у нас и на прокарването на Путиновите интереси, Кремъл смени тактиката си, за да върне влиянието си в България. Под контрола на Москва се очертава създаването на нова политическа партия на русофилските движения. В центъра на фокуса се оказа името на бившия издател на в. „Дума” и председател на Национално движение „Русофили” Николай Малинов. Именно той се спряга за лидер на новата формация. Целта е тя да участва първоначално в изборите за местната власт, а след това постепенно да се настани и в изпълнителната.

Процесът по изграждането на структурите пък щяло да започне от събранието на русофилите на 5-и септември на язовир Копринка. Очаква се зараждащият се нов руски проект да удари рамо на все по-провалящите се и разпадащи се досегашни партии, които се свързват с Кремъл – БСП, Атака и АБВ.

Деградацията на руското лоби у нас

започна още с управлението на тройната коалиция, проектирана от Георги Първанов. Като президент и близък до Москва лидерът на АБВ претърпя грандиозен крах, след като успя да провали три огромни енергийни проекта от големия си шлем, с който парадираше и се хвалеше като с лични политически трофеи.

В същото време председателят на БСП Сергей Станишев пък изостави потъващия кораб на Столетницата и реши да си бие камшика към вражеския лагер на Запада. Третият елемент, на който Кремъл разчиташе – „Атака”, вече е тотално дискредитиран и се намира в пълна политическа изолация. В парламента дори никой не се сеща, че партията на Волен Сидеров съществува и никой не слага в сметките атакистите, когато става въпрос за гласуване на важни държавни решения.

Едва ли някой се съмнява, че внезапното отдръпване на Николай Малинов от БСП преди няколко месеца е било случайно и емоционално, а не дълго обмисляна крачка с намесата на Москва. Както новият лидер, така и русофилските организации са едни от малкото субекти, които все още са били само в периферията на медийното и общественото внимание и не са дискредитирани. Малинов напусна БСП през юли тази година и обяви, че партията изповядва проамериканска политика. След това обаче двамата със съпругата си Даниела веднага стартираха сайта „Руски дневник”, за който се знае, че е част от международната медийна платформа Russia Beyond the Headlines (RBTH), която пък е собственост на един от най-големите руски държавни вестници "Российская газета". Реално финансирането е от руската държава, а медиите от групата обслужват режима на Владимир Путин. Амбициите са „Руски дневник” в България да прерасне и във вестник. Вместо обаче държавните институции да предприемат защитни мерки според новите европейски директиви срещу агресивната медийна политика на Русия, рупорите на Путиновата пропаганда у нас се увеличават. През тази пролет тв слухове свързваха новите собственици на ТВ7 с младия руски олигарх Константин Малофеев, който е много близък до президента Владимир Путин. Тогава името на Николай Малинов отново изплува, спрягаше се за изпълнителен директор на медията, но това така и не случи.

Случаят със зараждащата се нова пропутинова фракция зад паравана на патриотизма и любовта към братския руски народ започва да прилича все повече на създаването на „Атака”, която днес 

брани като орлица режима в Москва

Ген. Атанас Атанасов, бивш шеф на НСС припомни пред Faktor.bg събитията около учредяването на Сидеровата партия. „През 2001 г. бяха помолени по съответния начин да напуснат нашата страна трима руски дипломати по доклад на тогавашната НСС, която аз оглавявах. Ако те не бяха напуснали доброволно щяха да бъдат експулсирани. Единият от тях Смирнов беше уличен, че се намесваше пряко в политическия живот на България. Това е човекът, който работеше за създаването на Атака. След напускането му от България този политически проект беше замразен и реанимиран през 2005 г. Имаха готовност да го пуснат в оборот още през 2001 г. но поради отстраняване на създателя му можеше да бъде дискредитиран. Така действат руските служби у нас. Неслучайно това формирование Русофили напусна БСП и заяви политически претенции… Държавата трябва да има информация чрез своите служби дали има руска връзка за създаването на нова руска партия. Аз не знам, наблюдавам отстрани с експертен поглед тези процеси. Но това говори, че тук са инвестирани много сериозни финансови средства за поддържане на руския интерес”, категоричен е шефът на вътрешната комисия в парламента.

И ако преди години московската същност на „Атака“ бе скрита зад паравана с националистични и патриотични идеи, то сега проблемът е много по-сериозен, защото се говори директно за русофилска партия. Хората на Кремъл у нас изобщо не се притесняват, че искат националната политика на България да бъде следствие от волята и интересите на Русия.

Резонен е въпросът дали ДАНС, която би трябвало да работи против проникването на съмнителни чужди интереси, следи адекватно процесите около създаването на новата формация. Не е тайна, че през последните години Агенцията се оглавяваше предимно от шефове на руското направление, изключение е настоящият й шеф. Все пак има и положителни примери, както ДАНС се намеси адекватно при учредяването на партия „Отоман” на братя Юзеирови. Ако новата руска партия бъде регистрирана, то това ще се окаже втората след ДПС формация, чрез която външни интереси ще се намесят напълно законно във вътрешната политика на България.

Проф. Пламен Павлов обясни пред Faktor.bg, че създаването и роенето на партии, фокусирани към Путин, е 

стар похват в Москва

Той е категоричен, че новата формация ще има за цел именно да помага на настоящите играчи на Кремъл в България:

„Роенето на проруски или просъветски формации у нас е някакъв абсурд. Кремъл просто не разбира как стоят нещата или се опитват да шантажират българския елит с подобни провокации. Русия е представлявана от БСП, авангардното лице Атака, АБВ и по-малки играчи като Велизар Енчев, например. Претендентите за монопол за руското влияние в стремежа си да се докажат кое е най-вярното острие на Русия в България един ден ще се изпокарат. Що се отнася до създаването на нова партия от страна на русофилите, не се учудвам, тъй като това е типична руска практика още от времето на Азиатския департамент и на Руската империя – да се играе с повече от един играч. Путин от една страна се опитва да влезе в ролята на съветски ръководител, от друга – да се изявява като руски император и да възкреси онази Русия отпреди Болшевишката революция. Целта му е да създаде някакви свои ядра, които да фокусират към него някакви симпатии. За съжаление такива симпатии в България има. Те са много силни най-вече по Българското черноморие и имат прагматична природа поради голямото присъствие на руски туристи и имотите, които притежават руснаците. Бих помолил българите с подобно мислене да не бъркат Илия със св. Илия. Аз бях шокиран, когато видях надпис в Слънчев бряг „Путин вече е тук”. От друга страна квартал с 6000 руснаци в Поморие за мен означава, че тези хора не искат да живеят в Москва. Нека русофилите да отговорят колко бежанци отиват да живея в Западна Европа и САЩ, и колко отиват в Русия. В исторически план Драган Цанков и консерваторите са се съобразявали с Русия, но са защитават българските интереси. Това, което виждаме днес, е най-лошият опит за копиране на БКП. Неслучайно хората от БСП и АБВ, както и предполагаемата нова фракция на Москва са свързани с компартията. Що се отнася до Атака, там има една комична политика на създаване на нов Съветски съюз. Ако гледате телевизията на Волен Сидеров, ще видите, че в нея има абсолютен слугинаж към Кремъл, по-голям дори и от този, който правят медиите в Русия. За жалост тази пропутинова пропаганда присъства много сериозно в държавните медии у нас, особено в БНР. Националните медии продължават да отразяват събитията в Украйна през погледа на руските медии и анализатори. Не се отчита масово фактът обаче, че Владимир Путин се опитва да се мери с Петър I и Сталин. Това няма как да се случи, тъй като времената са други и цялата система е променена оттогава. Тези негови куриозни опити превръщат политическото му поведение във фарс”.

Според политолога Татяна Буруджиева, която беше и част от ръководството на БСП 

България е безинтересна за Русия 

и Кремъл не би се занимавал със създаването на нови политически проекти. Пред Faktor.bg тя бе категорична, че и Вашингтон, и Москва подкрепят вътрешнополитически решения у нас, когато имат интерес от тях:

„При тази криза, която има при традиционните партии, винаги има място за още една. Проблемът е, че тя не трябва да бъде нито русофилска, нито германофилска, нито свързана с каквато и да е друга държава. През 1878 г. българските партии са се формирали на принципа „фили” и „фоби”. Цялата европейска традиция, както и българският опит показват, че една партия трябва да се появява на базата на тежко икономическо разделение сред населението. В световната политика има практика да се появяват формации, чиято политика е диктувана от други държави, но те обикновено са движения и остават извън парламента. В България партиите все повече приличат на междуличностна битка на отделните лидери. В лявото политическо пространство бяха направени опити да се формират нови леви партии, но те не показаха сериозна електорална основа, което не е случайно. Лявата партия за разлика от дясната винаги се е стараела да привлича работещите хора, онези, които с труда си изкарват прехраната. Като видим обаче кои хора в България гласуват, това определено не са активните, които изкарват Брутния вътрешен продукт. Що се отнася до тази бъдеща нова лява формация, България не представлява регионален интерес за Русия, при положение, че тя има своето влияние сред националните партии в Гърция, Сърбия и Македония, включително добрите контакти на Москва с Анкара. Аз не мога да приема, че Русия ще се занимава с политически проекти у нас. Руската външна политика започна да се освобождава от братската си любов към бившите социалистически страни, включително и към България, и започна да се обвързва със страни, от които има геостратегически и икономически интерес. В тази връзка може да подозираме партията АБВ е част от руската политика, но в момента тя не го демонстрира. Истината е, че сили като САЩ и Русия ще стимулира действия във вътрешната политика на по-малките страни само когато на тях им върши работа. Ние сме твърде малки и не сме толкова уникални, за да предизвикваме толкова голям интерес”.

В крайна сметка постоянното разделяне на нацията на русофили и русофоби е предимно в интерес на настоящата политика на Кремъл и хвърля за пореден път мрачна сянка на историческите отношения между България и Русия. Създаваната антиевропейска истерия пък е целенасочен опит да се измести фокусът от същностния проблем пред българския обществено-политически живот – възможността русофилските или съветофилски и неосъветски проводници да поставят цивилизационния избор на страната под въпрос.