​Спокойно, руснаците няма да дойдат, те не са си тръгвали!

Кажи, че си русофил, пък каквито и глупости да правиш, голям реформатор ще те изкарат

Иван Сотиров

Истеричната кампания, която се води от доста време в страната ни и която се засили напоследък във връзка с вкарването на няколко танка Ейбрамс в България за натовско съвместно учение създава погрешното впечатление, че ние едва ли не сме се превърнали в база, от която НАТО ще порази братска Русия. Целият този цирк, който се разиграва, е смокиновият лист, който трябва да прикрие факта, че армията ни е непригодна да участва пълноценно в съюзническа операция, тъй като и авиацията, и тежкото ни въоръжение са руски. Целенасочено, вече над десет години от присъединяването ни към Северноатлантическия съюз, се осуетява всеки опит не само армията ни да бъде въоръжена съобразно натовските стандарти, но и те да бъдат усвоени в нашата промишленос. За разлика от нас всички останали държави от бившия Варшавски догов, които днес са членове на НАТО вървят по пътя на реално привеждане на натовските стандарти във своите въоръжение и военна промишленост. Да, вярно е, че държавата ни е бедна и че модерното въоръжение е скъпо, но също така е вярно, че сме бедни защото вече над 70 години сме управляван или по-точно грабени по линия на „българо-руската дружба“. Всеки ден от страната ни по тази линия за Москва отлитат парите за поне два танка или за един изтребител на седмица. Само с парите, които бяха потрошени и откраднати покрай Големия шлем на Първанов, можеше да се закупи една въздушна ескадрила от над 10 свръхмодерни изтребителя.

Тази кампания трябва да прикрие обстоятелство, че страната ни се управлява от 

контролиран от Кремъл олигархичен елит,

чиято същност е триединство на партийни елити, медии и едър бизнес. Задълбочаването на кризата между Запада и Русия поставя основните играчи в този олигархичен модел на тежко изпитание. Царският модел - никога срещу Русия, винаги с Америка и Европа по време на криза води до катастрофа. Ето защо Правителството и лично премиерът са длъжни да заемат категорична позиция и да предприемат решителни действия срещу хибридната война, която ни е обявена от Москва. Тъжно е човек да гледа как само двама министри, външният и военният, обикалят самотно, като два временно появили се американски танка в море от руско въоръжение, за да бранят националния ни интерес. Нещо повече, един от стълбовете на управлението - ловецът-агент Гоце - пак изпълзя, за да стреля точно по тези министри, които дори не получиха подкрепа от собствената си политическа сила срещу нападките на предводителя на руската пета колона. За сметка на това, всички хвалят калфата на Гоце – другаря-вицепремиер Ивайло, който освен с политическите си гастроли по най-различни партии и правителства се прочу и с крилатата фраза, „Който е русофил, той обича България“. Ето това е пътят – кажи, че си русофил, пък каквито и глупости да правиш, голям реформатор ще те изкарат. И медиите ще те гледат с уважение, и опозицията ще те гледа благосклонно, и премиерът ще те потупа братски по рамото. Както казваха едно време – това е наше момче. Да, вярно е, че минаха славните времена, когато реформаторите викаха на Първанов агент Гоце, но чак такава размяна на ролите, бива ли? Той какви ли не ги нарече, какво ли не каза за министрите им: - Военният министър е слаб, външният е вреден, а Реформаторският блок преяждал с власт.“, но те горките не смеят да му кажат ни Гоце, ни гък. Така е като си се хванал за властта – с едната ръка за шлифера на Бойко, а с другата - за рубашката на Гоце. Както е казал поетът - уста пълни ръце заети, 

а народа - трай реформаторе за власт

Нека все пак да се върнем на щуротиите, които изговори през последните дни агент Гоце: - „Нещо тежко и непознато се случва в отношенията между България и Русия.“ “Руският народ се изпълва с напрежение към България. Затова ги няма туристите, затова се изтеглят собствениците на имоти, никакви инвестиции и никаква търговия не се случва.“ „Танковете ни правели мишена.“ „Наличието на тежки части предизвиквало напрежение в населението.“

Действително, трябва да има някакво много странно напрежение на руския народ към България, иначе е необяснимо, как при мощния икономически подем на путинова Русия няма бум на руски туристи и инвестиции в страната ни. То какви ли други туристи има - то и български и вече няма - защото за да правиш туризъм не е достатъчно само да заграбиш на безценица най-хубавите имоти по Черноморието. Управлението на туристически комплекс не е като стопанисването на свинеферма. За това и почетното консулство на Русия не помага.

Крайно несъстоятелни са и брътвежите за провалените цветущи търговски взаимоотношения с Русия. Ако погледнем данните на НСИ от 2012 г - периода преди кризата ще видим, че целият внос на България е 49. 794 млрд. лв., а износът е 40. 623 млрд. лв. Така че отрицателно търговското салдо 9. 171 млрд. лв., което е с близо 100 млн. лв. по-малко от отрицателното ни търговско салдо с Руската федерация /износът ни за Русия е 1.100 млрд. лв., а вноса от нея е 10. 363 млрд.лв./. Евроскептичните путинфили трябва да знаят, че износът ни за ЕС е 23. 780 млрд.лв. или близо 23 пъти по-голям от този за Русия, докато вноса от ЕС е само 3 пъти по-голям от руския. Едва 2.5% от износа ни е за Русия, докато вноса от там  е 21%.

Като се има предвид, че лидерът на АБВ прекара два президентски мандата предимно на лов, не е учудващо и обстоятелството, че не е забелязал, че вече не сме член на Варшавския договор и че протестите, които организираше срещу членството ни в НАТО, не успяха. Иначе правилният въпрос е: Защо в България има на въоръжение само съветски самолети, които са неизползваеми за натовски операци? Гоце би трябвало да знае още, като бивш главнокомандващ, че в страната ни отдавна има тежки части – няколко стотин танка. Вярно, те са руски, но никъде не е казано, че танк не може да се използва срещу държавата производител. Проблемът явно не е в това за какво ще се използват танковете, а че не са руски. Разбира се, смехотворно е да се говори, как ние ще атакуваме Русия, и то с танкове, и как сме се превръщали в мишена, защото ще вкараме за съвместни учения няколко танка американско производство. Смехотворно е, защото Русия гледа на страната ни като на собствен обект, а никой не си атакува обектите, само защото в тях е попаднало чуждо тяло, което не крие никакъв риск за целия организъм.

И къде е мишената, 

кое по-точно ще атакуват руснаците? Черноморието ли? Та те го изкупиха и заселиха. Лукойл Нефтохим ли? Пристанищата ли? АЕЦ ли? Центъра на София ли, че може ли да се уцели в центъра на София нещо което да не е посветено на Русия? Трудно. И без да си пил водка, пак е трудно. Може би някой ще каже – ще ударят някоя институция, спокойно, там от Кремъл най-много са инвестирали, всичко е под контрол. Така, че спокойно руснаците няма да дойдат, те никога не са си тръгвали!