​Тежък казус в събота следобед – какво означава руснак и какво росиянин?

Болшевишкият преврат спря възможността за превръщането на Русия в нация

Александър Йорданов*

Преди месец и повече зададох въпрос: какво означава руснак и какво означава росиянин. Защо се казва „руснаците”, „руские”, а държавата се нарича Российска федерация. И президентът се обръща към гражданите с: „дорогые россияни.” Попитах: „Какво означава „быть русским”?

«Трагедията на Руссия и на руския народ – пише Пол Гобъл, е в това, че руската държава се превърна в империя преди руснаците да станат нация.” Така Русия никога не стана национална държава, като нормалните държави на Запад. Тя няма свое национално възраждане. Вместо това Русия стана и продължава да съществува като ДЪРЖАВНА НАЦИЯ, изградена отгоре надолу, а не обратно. В съзнанието на самите руснаци 

те не са етнос, а население

на територията принадлежаща на Руската държава, т.е. те възприемат себе си като поданици на руската държава. След упадък могъщи империи като Испанската, Австрийската, Османската не изчезнаха, а се превърнаха в сравнително еднородни етноси върху неголеми територии. Болшевишкият преврат спря възможността за превръщането на Русия в нация. И продължи имперската традиция. Днес върху територията на Руската федерация живеят близо 200 различни народи. Съветската власт, въпреки усилията, не успя да ги превърне в руснаци. Но мнозина загубиха своята народностна и етническа идентичност. По съветско време бе измислено и понятието „съветски човек”, като израз на някаква „съветска национална идентичност”. По сходен начин и в Югославия се формираше "югославянинът". Днес имаме множество россиянски идентичности. Но няма нация. Затова и започват да се появяват понятия заместители от типа: „руска цивилизация”. Чрез тях се прави смешен опит Русия да се сравнява не с държави, а с цяла Европа или даже с цялата западна цивилизация. Доминира разбирането, че россияните служат на държавата, а тя се „грижи за тях”. Тази 

средневековна схема съчетана с източна менталност, 

превръща държавата в условие за съществуването на нация. Няма държава – няма нация, няма да има и поданици. Затова е логично да се казва не „руски народ”, а „народът на държавата Руска федерация”. Може да се казва и "россияните", но не и россиянската или руската нация. В момента имаме руски национализъм без да съществува руска нация. Национализмът идва "отгоре" и се формира като омраза към други държави и народи. Отгоре казват на руснака или россиянина какво да мрази и какво да обича, и той мрази и обича по поръчка отгоре, от Кремъл. У нас така бяха свикнали в един период и комунистите, затова и мнозина от тях изпаднаха в безтегловно състояние след началото на демократичните промени. Не знаеха кое вече е "горе". И започнаха да лъжат народа, че демокрацията е хаос. Все още има такива глупаци, които мислят така. Но това вече е друга тема, макар и логично свързана с нестаналата отдолу руска или россиянска нация.

*Александър Йорданов е политик и дипломат, бивсш председател на Народното събрание. Текстът е публикуван на личната му страница във Фейсбук.