​Цветан Василев призна - политиците правят олигарсите, а не обратното

Интервюто на банкера е сигнал – не ме убивайте, че истината ще се разчуе…

Крум Благов, специално за Faktor.bg

Цветан Василев проговори. Този път обаче не пред бТВ, както миналото лято, а пред един не особено популярен сайт, което само по себе си значи много. Банкерът явно вече не може да получи време в големите медии, въпреки че становището му представлява несъмнен обществен интерес – само за първите 12 часа интервюто му беше прочетено от близо 100 000 души. Изводът е, че Василев, който само преди година принуди даже немското интернет радио „Дойче веле“ да отстрани двама от българските си сътрудници заради критики срещу него, вече е

персона нон грата в националния ефир

Или пък условията му не са били приети. Защото едно интервю с видна личност често е сделка – ще говоря, ама питай това, не говори за онова.

Разбира се, приказките му трябва да се приемат с предпазливост. След като неговата банка завлече хиляди вложители, а той избяга с много пари от трезора й, сега от убежището си в Белград банкерът се опитва да пренапише миналото, като твърди, че е имало „пуч“ срещу него. Мимоходом ще кажа, че пуч значи държавен преврат, т. е. Василев продължава да се изживява като началник на държавата, какъвто наистина беше. В класацията на българското издание на „Форбс” през октомври 2013 г., той беше беше определен като най-влиятелна личност у нас.

Най-интересното в интервюто е, че банкерът е решил да говори. Самите му твърдения не носят кой знае каква информация, защото една част от тях вече сме чували, други са известни факти, трети просто са измислици. Нови са само пикантните подробности. Василев например твърди, че на един обяд предупредил Иван Искров какво се готви срещу КТБ, а на 6 юни 2014 г., малко преди тя да гръмне, той тайно се срещнал и с Бойко Борисов – явно за да търси закрила от тогавашната опозиция, след като го погнали управляващите. Междувременно видни журналисти си изтеглили влоговете, т. е. заговорът срещу него вече бил публична тайна.

Но има ли основания банкерът-беглец да се оплаква от шефа на БНБ и от медиите? Всъщност националната банка старателно си затваряше очите пред факта, че КТБ е пирамида, която раздава кредити на свързани лица. Именно по тази причина шефът на банковия надзор Цветан Гунев беше отстранен и обвинен в нехайство. Когато това стана ясно (а информацията беше пусната към медиите от анонимен източник, представен като „възмутения служител на БНБ Киро Колев“), Василев издържа едва два дни и сам поиска поставяне на КТБ под особен надзор.

Медиите мълчаха било защото някои главни редактори са били на яслата на банкера, било от чувство за самосъхранение. Ще припомня, че необслужвани кредити към КТБ от години са имали например собствениците на една трета от в. „Стандарт“, на вестниците „Шоу“, „Марица“ и „Струма“ – „ГМ прес“, обаче Василев не ги е притискал да ги връщат. Малко след кризата с КТБ настъпи паника и около ПИБ, но тогава прокуратурата погна не собствениците й, а журналистите и блогърите, които „пускали слухове“ и така клатели финансовата система. Несъмнено главният прокурор приложи двоен стандарт. Но нима това е новина?

Пеевски изнудвал Василев да му прехвърли акции

Това признание е интересно, обаче банкерът не казва с какво е бил заплашен. КТБ не беше съборена от хората, които стояха на опашки за спестяванията си, а от фирмите с големи авоари там, които, вероятно по команда, още преди кризата да стане общоизвестна, ги прехвърлиха другаде. Това, както се разбира от интервюто на Василев, е резултат на разрива му с Делян Пеевски. Ама ние отдавна го знаем. Има индикации, че борбата за надмощие между двамата започва още в края на 2013 г. Дотогава Василев имаше Пеевски „като син“.

Банкерът твърди още, че получавал заплахи за убийство. Питам се обаче как ги получава. В пощенската кутия ли му ги оставят? Няма начин – той е под домашен арест, сигурно полицията в Белград не пуска пощальона до него. Или му пращат есемеси? Така ще да е. Щом феновете на пловдивския „Ботев“ му знаят номера и толкова го обичат, колко му е някой да го заплаши. За негово добро. SMS против уроки и екстрадиция. Това е удобен предлог да настоява пред сръбските власти да не го връщат в България.

По казуса Бареков и политическия проект „България на гражданите“ Василев не казва нито дума, а журналистът услужливо не го пита. Не се говори и за неосъществената покупка на в. „Труд“ от Петьо Блъсков, нито за продажбата на вестниците на Ирена Кръстева на ирландска групировка, сделки, които бяха обявени шумно през април миналата година, пък не се състояха. Което буди подозрението, че

освен отговорите банкерът си е написал и въпросите

Вярно, има снимка на журналиста с него, но… Доста хора в сайта искат да се пусне и аудиофайл на интервюто, значи също изпитват такива съмнения.

Напълно неразбираеми са обясненията на Василев за продажбата на „Виваком“ за лев и 96 стотинки. Излиза, че компанията все пак има косвени задължения към КТБ, а купувачът й е подставено лице. Краткото заключение, което може да се направи от многословното интервю, е, че задкулисието управлява България, а той продължава да е част от него. Засега нямало да каже това, бил депозирал при нотариус обяснение за онова, ама то щяло да се разгласи само след смъртта му… Цялото интервю е сигнал – не ме убивайте, че истината ще се разчуе.

В едно съм напълно съгласен с Василев. Той казва: „В България класически олигарси няма извън политиците.“ Защото олигарсите са особен вид бизнесмени, които имат успешни сделки само с държавата. Те зависят от нея. Тя ги създава и когато пожелае, ги унищожава. Съдбата на Цветан Василев е класически пример – от нищо до пръв и обратно.