​Тайните методи на имперската руска дипломация продънват сигурността на България

Който не е усетил московския ботуш на гърба си, няма как да разбере безпокойството и страха на хората в Източна Европа

Георги Георгиев, специално за Faktor.bg

В голямата си част европейските политици и граждани не осъзнават механизмите на действие на имперската руска дипломация. Нещо, което за европейския гражданин и за политическите механизми на нормалните държави е немислимо, недопустимо и невъзможно, е постоянна практика на руската дипломация от десетилетия.

Те никак не могат да си представят, че империята прибира годишно над 1,3 трилиона долара (1300 милиарда) от газ и нефт, а това са безотчетни пари, под контрола и прякото разпореждане на Кремъл. Само 1 % от тази сума или 13 000 000 000 (13 милиарда) е достатъчна за финансирането на ислямски радикални групировки за дестабилизиране на Близкия изток - нещо, което Русия прави перманентно още от 70-те години за да задържа цените на петрола високи. Неслучайно Русия финансираше и режима на Саддам Хюсиен, за постоянните му враждебни действия, като услужливо му опрости и дълг за 5 милиарда долара от оръжейни доставки (огромна за времето си сума, съизмерима с бюджета на малка държава). България също беше задължена да помага на режима и беше завлечена със стотици милиони долари. Наскоро в разговор с бивш служител на нашата ДС установих, че българските служби също са били използвани още през 70-те години за снабдяване на редица групировки както в Близкия Изток, така и в Северна Африка с радикална ислямска литература, както и за създаване на схеми за финансиране на тези групировки.

Неслучайно Русия блокира в Съвета за сигурност и намесата на мироопазващ контингент в Сирия, неслучайно възрази и срещу бомбардировки на позиции на Ислямска държава. Неслучайно Русия никога и по никакъв повод не е изпращала въоръжени сили срещу тези терористични сили. Дестабилизацията и несигурността в Близкия Изток са основна причина за поддържане на цените на петрола и газът високи. По този начин се блокира и възможността за изграждане на конкурентни газопроводи за Европа - единственото нещо, от което тази паразитна империя живее. Само да уточним, че 95% от брутния вътрешен продукт на империята се формира от добив на суровини, а 70% са от газ и нефт.

По същия начин огромни безконтролни средства се наливат в създаване на политически структури в страните от ЕС, подобни на тези като СИРИЗА, ПЕГИДА, Националния фронт на Льо Пен, Атака. Също така и за корумпиране на политици на високи постове, като Орбан например. Само да припомня, че на следващия ден след като приключи канцлерството си, германският канцлер Герхард Шрьодер бе назначен за шеф в Газпром със 100 000 евро месечна заплата. 

Стотици милиони долари се наливат в медии и журналисти

У нас подобни "инвестиции" са очевадни. Не говорим само за откровено проруски медии, обслужващи открито идеологемите на руския империализъм, а и за цялата медийна империя на ДПС, финансирана от банката, създадена от руското КГБ – КТБ още през 1988 г. като БСФК "Булгарсовинвест" и преобразувано през 1994 г. в КТБ. Неслучайно чрез тази банка руска собственост станаха и БТК, и Булгартабак. Неслучайно тази банка беше грижливо обслужвана от властта години наред. Към тях трябва да прибавим и онези икономическо-олигархични структури, изградени от апарата на ДС и БСП, които са пряко зависими от руското кранче и енергийните схеми на руския енергиен империализъм. Само да припомня, че за последните 6 години "Лукойл Нефтохим АД е отчел приходи за над 40 МИЛИАРДА ЛЕВДА, НО НЯМА ГОДИНА, В КОЯТО ДА Е ОТЧЕЛ И 1 СТОТИНКА ПЕЧАЛБА. България плаща и най-скъпия руски газ. За разлика от други държави в Европа, у нас на руската агентура не се налага да се разплаща в кеш. Тоталната енергийна зависимост от Газпром, Лукойл и Росатом, както и факта, че руска собственост са редица стратегически предприятия, са достатъчни да създадат силни и опасни зависимости, както в политическите среди, така и в журналистика, държавна администрация, службите за сигурност.

Хилядите тролове в интернет, които се финансират също от Кремъл, не са никак за подценяване. Никое западно правителство не би си позволило подобни методи на действие, дори и да иска. Самият законодателен механизъм го изключва, както и контролът на гражданското общество и съдебната власт го правят невъзможни. Самите служби за сигурност в ЕС са наясно с тези методи на действие, знаят кои са медиите и журналистите, кои са троловета, но са безсилни по една единствена причина - рамките, които едно демократично законодателство им слага, заради спазването на човешките права и свободата на словото.

Не съм сигурен само в едно – дали осъзнават напълно реалната опасност от всички негативни последици, които ще настъпят?!

Тези методи и средства на имперската руска дипломация и служби успяха съвсем безпроблемно да продънят сигурността на ЕС, да създадат цели паразитни политически структури, използвайки успешно специфичните проблеми на отделни държави-членки, използвайки пълния политически спектър от крайно ляво – СИРИЗА, до крайно дясно, като Националния фронт или ПЕГИДА.

Гражданите на Европа и особено онези, които не са усетили руския ботуш на гърба си, няма как да усетят безпокойството и страха на хората в Източна Европа. Но могат да прояват разбиране и солидарност.

На всички ни е ясно, че

мижавите санкции на ЕС са просто прах в очите на хората,

че те са по-скоро конформизъм. Разбираем е страхът, че определени западни компании ще понесат загуби, ще загубят концесии или пазар в Русия. Но на всички европейци трябва да е ясно едно – всеки един от нас плаща с парите си за нови руски ракети и танкове, за поредното финансиране на терористични групировки, за нови подкупи на политици и журналисти, за поредните политически паразити.

Необходима е промяна! Необходими са спешни мерки, които да осигурят стабилност на ЕС. Най-вече единна енергийна политика, която да парира възможността от пробиви в енергийната ни сигурност, чрез отделни държави-членки и техните политически структури.

Необходимо е западните политици и гражданите на ЕС да осъзнаят, че срещу тях се води една истинска пропагандна война, организирана, съгласувана от хиляди агенти на Кремъл, под единно ръководство и с всичките коварни методи на руския империализъм - манипулации, лъжи, демагогия, корупция и тероризъм.

Необходим е тотален, безусловен отказ от руски енергийни доставки – единственото нещо, от което тази паразитна империя живее. Необходими са спешни законодателни промени, изискващи бързо и ефективно осигуряване на алтернатива на руските енергийни доставки.

Някои ще възразят, че това противоречи на пазарната логика, на интереса им. На тях ще кажа – руският енергиен империализъм никога не търси пазарна логика. Той цели едно единствено нещо – осигуряване на политическо и икономическо лоби за прокарване целите на руския империализъм. И, че освен личния интерес има далеч по-висши ценности и най-вече – общата сигурност на ЕС, равенството на гражданите и техните свободи, както и правото им да бъдат информирани.

Питам! Как едно предприятие в държава-членка ще оцелее, как ще е конкурентно, ако заплаща за руски газ с 50% повече от подобно предприятие в друга държава-членка. Как граждани на една държава-членка да са равнопоставени с други, ако сметките им за отопление са съизмерими с месечния им доход, както това се случва в България?! Какво покупателна способност имат?! Кой губи и кой печели от това?!

Необходими са и законодателни промени, които да парират възможността от разпространяване на лъжи, клевети, както и на 

пропаганда на руския империализъм

и други човеконенавистни идеологии, отричащи човешките права свободи.

Законодателни мерки, които да принуждават съответните служби за сигурност да предприемат адекватни превантивни мерки с ясната идея, че свободата на словото не е свобода за пропагандиране на фашизъм, комунизъм и руски империализъм.

Докато обществото и политиците ни не осъзнаят тази потребност, докато не я приложат на практика, ЕС ще продължи да се тресе и дестабилизира, да бъде руиниран от една мощна пропагандна машина, от паразитни политически структури, използващи лумпенизирани и маргинализирани обществени слоеве , които за наша радост са малък процент, особено в Западна Европа.

В крайна сметка – всички ние ще платим скъпо и прескъпо от джоба си днешното си безхаберието и конформизъм, които утре ще доведат до нови данъци за мерки повишаващи сигурността, до нови мерки против тероризма, до ново въоръжаване за възпиращо действие на руската агресия! Докога?!