​След Политковская и Литвиненко, по сталински решиха и проблема с Немцов

Почеркът е характерен – убива се публично и демонстративно

Иван Сотиров

Чисто по сталински, отпадна още един проблем. След проблемите Политковская и Литвиненко дойде и реда на Немцов. Пoрeдният противник на Путин, видният руски опозиционер и председателят на опозиционната партия ПАРНАС Борис Немцов, беше застрелян тази вечер с 4 куршума на Големия каменен мост в Москва от преминаващ бял автомобил. Немцов беше един от най-заклетите противници на президента Владимир Путин и беше арестуван многократно за участие в забранени от руските власти протести.

Лошото си предчувствие Борис Немцов изразява още на 10 февруари в разговор за изданието „Собеседник“, където пресъздава розговори с майка си:

"Тя е категорично против това, което се случва в Украйна. Смята, че това е катастрофа и абсолютен кошмар. Но повече от Украйна тя се вълнува от Путин. Всеки път, когато й се обадя по телефона, тя започва да ми нарежда: "Кога най-накрая ще престанеш да ругаеш Путин?! Той ще те убие!". И това го казва напълно сериозно. Към Владимир Путин тя се отнася, естествено, много зле - нали аз съм й син в края на краищата! Майка ми винаги ме е учила, че трябва да отстоявам възгледите си, да съм независим и самостоятелен. Тя самата така ме възпита, а сега се възмущава, че ругая Путин, който се опитва 

да ни открадне свободата

Тя наистина се страхува, че той може много скоро да ме убие заради изказванията ми. И пак повтарям - това изобщо не е шега. Майка ми е умен човек. Тя много се страхува от това".

На въпроса дали след подобни разговори с майка си той се страхува повече за живота си, Немцов отговаря: "Знаете ли... Да. Но не много. Не толкова силно, колкото майка, но все пак... Да, в крайна сметка, не се страхувам чак толкова от него. Ако наистина се боях много от него, щях ли да оглавя опозиционната партия? Щях ли да се занимавам с това, с което в момента виждате, че се занимавам?!"

Последните думи на журналиста в разговора с Немцов са: "Все пак, надявам се здравият разум да възтържествува и Путин да не ви убие". На това опозиционерът отговаря: "Дай Боже! И аз се надявам..."

И все пак здравият разум не победи „здравата“ традиция

Почеркът е характерен – убива се публично и демонстративно. Актът трябва да съдържа ясно и категорично послание, той не е просто възмездие, той е предупреждение: ние, за разлика от западните либерални дърдорковци действаме! Внимавайте!

Официалната версия изразена от говорителя на Кремъл Дмитрий Песков , който цитира президента, разбира се, ще е такава: "Това жестоко убийство по всичко изглежда като поръчково и има изключително провокативен характер в навечерието на марша на опозицията на 1 март". Това което остава е тази позиция да бъде доразвита, според добрата стара конспиративно-параноична традиция, от кремълската пропагандната машина в кампания обвиняваща САЩ и опозицията в Русия за убийството на Немцов, като опит за дестабилизиране на „стабилния“ путинов режим.