​De Profundis: С Русия нещата отидоха към обратното на обратното на обратното

Целият свят тотално оттегля доверието си от Путин, само Първанов ни агитира да се молим коленопреклонно на императора

Пламен Асенов, специално за Faktor.bg

В „Параграф 22” Хелър разправя за сержанта, дето крещи, че може да пребие всеки редник от своето поделение. Но армията произвежда редник Майор Майор Майор в майор и сержантът изпада в размисъл. И посред нощ събира хората си в дъжда, за да изкрещи: „Аз и майор Майор можем да пребием всеки редник от моето поделение…..”

„Ние с Бойко Борисов можем да върнем доверието на Путин” – увери ни във вторник Георги Първанов, бивш български президент по форма и сержант по съдържание. А също по политическа мисъл и талант.

Така си е, ние българите, заемаме винаги обратна позиция - дори на обратното. Целият свят в момента гледа да стои колкото може по-далеч от Путин и тотално оттегля доверието си от него, само ние пак ще ходим да се молим коленопреклонно на императора - да ни погледне и да благоволи.

Ако Борисов изобщо се върже на подобна глупост, в което не вярвам.

Покрай цялата работа обаче Първанов отново заговори за своя

ръждясал енергиен Голям шлем

и пак се опита да пробута АЕЦ „Белене”. Ясно е къде го стиска чепикът – той се застъпва най-силно за мирния атом, където са преките му възможности да се реализира финансово. Защото от мирния газ паричките отиват при други хора. Пак наши хора, но други.

Георги Първанов опита също да направи приемливо безсмисленото си упражнение по връщане на руското доверие, като ни пробута тезата, че „нищо не пречи България да развива руски енергийни проекти и в същото време да приема на територията си бази на САЩ”.
Чудя се това откровена глупост ли е или е откровена лъжа. Защото трета възможност няма.

Първо, през последните 70 години България вече разви предостатъчно руски енергийни проекти. Толкова много и така силно ги разви, та сме затънали в политическа, икономическа и технологична зависимост от Кремъл, както нито една друга европейска страна. И всъщност няма накъде повече да развиваме руска енергетика, без да станем част от самата руска империя.

Второ, не „нищо”, а много важни неща пречат на идеята за реализация на

бленувания от Първанов хибрид „руска енергетика - американски бази”

Това е малко като да бленуваш романтичния образ на отвсякъде девствената проститутка. Защото - ние сме член на НАТО, а във военната си доктрина Русия окачествява НАТО като враг. Кой луд дава енергия на врага си, без да контролира нейното използване. Или, погледнато от опакото – американците да не са луди да правят бази в държава, където руснаците могат да им изключат компютрите само с едно натискане на копчето. Но има и още – в международните дела никога не е добра идея да се правиш на по-хитър от останалите, особено когато е отдавна доказано, че не си по-хитър. Защото иначе нямаше да има нужда да се правиш на по-хитър. И така нататък аргументи…..

Трето, ако Георги Първанов иска да направи нещо наистина съществено и добро за страната си, да замълчи завинаги. Въпреки че в случая той донякъде играе ролята на „полезния идиот” и с присъствието си в това правителство разяжда БСП отвътре както никой друг отвън не може, то надали тази заслуга е по-голяма от пораженията, които нанася на обществото с публичното лансиране на умните си идеи.

Истина е, в тази страна има и други достойни автори на умни идеи като него. Например идеята на БСП младежката и организация да протестира пред президентството, понесла лозунга „С Европа, но никога против Русия!”, е направо потресаваща.

Точно тук, във Faktor, вече съм коментирал пълната липса на логика, заложена в този лозунг. Сега ще кажа само, че чрез него се прави опит да се вкара в общественото съзнание тройна заблуда. Първо - впечатлението, че Европа, включително България, е против Русия, а не обратното, каквато е действителността. Второ, внушава се, че някой изобщо се кани да воюва срещу Русия, след като е ясно, че и Европа, и Щатите предпочитат Русия като партньор и толкова години се опитваха да я направят такъв, дори с цената на прекалено големи бонуси за Путин. Които бонуси Путин, уви, разчете като слабост, а не като желание за партньорство. И трето, лозунгът намеква не само че може, а и че непременно трябва в някакъв момент Делта Т България да се откаже от Европа, само и само да не се окаже против Русия.

Добре, де, няколко дни по-рано самият гений на българския социализъм Михаил Миков предупреди, че подобни глупости ще бъдат вършени и БСП ще стои зад тях. Това стана, след като платените руски подлоги в ръководството на партията вдигнаха шум, че БСП нарушава правата на българските граждани, като не подкрепя достатъчно Русия. И не брани достатъчно българския национален интерес, като го подчини изцяло на руския. Освен това социалистите изглежда се усетиха, че по руска линия започват реално да губят привърженици, които се ориентират към много по-шумния Волен Сидеров, та решиха да поведат те хорото.

„Ако България бъде въвлечена във военни действия в Украйна, то тя ще стане цел” – изпъшка Миков по телевизора.

И тук нещата пак са обратни на обратното.

В руските стратегически планове България, под една или друга форма, винаги е била цел. На онези, които твърдят, че сме в обсега на руските ракети едва от влизането ни в НАТО през 2004 година, ще кажа да си преговорят историята и тогава ще разберат, че без НАТО ние пак щяхме да им бъдем цел, само че нямаше да имаме никаква защита от тях.

Миков греши също, защото в Украйна, държава-член на ООН от 1945 година, военни действия водят Русия и руските сепаратисти, не някой друг. Те анексираха Крим, сега се опитват да създадат широка зона на нестабилност в източната част на страната, както и да реализират сухоземен коридор до Крим, за да улеснят доставките до полуострова, включително ядрените си ракети.

Третото съзнателно сбъркано внушение на социалистическия лидера е за ролята на САЩ в украинската криза. Всъщност ако САЩ имат своите - напълно правилни и дори малко закъснели, според мен - планове да дадат отбранителни оръжия на Украйна, то е, за да може страната да се справи с наглата руска агресия на своя територия и не означава, че американци, европейци или други извънземни се канят да воюват с Русия.

И накрая - дори конфликтът в Украйна да ескалира по един или друг начин, няма как българската армия да участва в него, защото нейните реални способности и техническа готовност за подобно нещо са 

пълна фикция

Още по-специален е въпросът за нейната идейна подплата и морална готовност за подобно нещо – доколкото българският обществен организъм, включително неговата армейска част, са разядени от десетилетните лъжи на руската пропаганда, а и в момента продължават да бъдат подложени на силен натиск.

В една импровизирана анкета онзи ден Faktor попита: „Ще воювате ли с Русия, ако обяви война на България или ни нападне като част от НАТО?” 19 на сто от участвалите близо 20 хиляди души отговориха, че няма да воюват.

Ало-о-о, патриотите с промити мозъци, въпросът не беше ще воювате ли с Русия, ако ние, по някаква безумна логика, каквато ни приписват логици като Сидеров, Миков и компания, вземем, та я нападнем. Въпросът беше – ще воювате ли, ако тя ни нападне. Което е много, много по-вероятно. Добре, де, през 1944-та никой не воюва срещу ордите на руската комунистическа империя и видяхме какво стана с нас. Сега пак ли?

Ами представете си само този кошмар - Путин да ни наложи Първанов като президент за през следващите 70 години…..

Тая история с войната изобщо ми е много интересна. Тя тръгна от Волен Сидеров онзи ден, когато той забръщолеви в парламента за някаква си мобилизация на запасняци в България с цел да нападаме Русия. Това беше малко преди да дойде в София шефът на НАТО Столтенберг. Руските медии обаче са хитри. Те изчакаха малко и разгласиха измислиците на Сидеров като ги представиха: първо – за разкритие на достойни български журналисти, потвърдени от достоен български депутат; второ – обърнаха реда на събитията във времето, тоест, първо идва Столтенберг, после започва мобилизацията, после я разкриват доблестните журналисти…..

Работата се оказа пак проста и съвършено обратна, ама май не я забелязахме в суматохата. На 5 февруари ТАСС съобщи, че Путин е подписал указ за „свикване на военни сборове на всички запасняци през 2015 година”. Забележете – не Плевнелиев, а Путин. И не за проверка, а за свикване на всички запасняци само в рамките на една година.

Колко ли са руските запасняци? 

Ако не знаете - два милиона и четиристотин хиляди. Плюс редовна армия малко над един милион. Плюс половин милион от тъй наречените паравоенни формирования, например онези 300 чеченски главорези, които вече бяха изпратени от Путин в Украйна да убиват славянските братя…..
Пък ние ще нападнем тази армия, като мобилизираме 3 000 души. И то не, че ги мобилизираме, а само проверяваме дали са в страната. И още повече като сме наясно, че поне 19 процента от тях, дори да са тук, изобщо ще откажат да воюват – дори за България, какво остава за Украйна.

Голяма заплаха за Кремъл сме, няма що.

А всички онези, които напоследък активно внушават на българите идиотщината, че нападението ни над горката Русия е твърде предстоящо, според мен подлежат на сериозна проверка защо го правят. Проверка първо от страна на медицинските власти, но също и от тъй наречените правоохранителни и правораздавателни органи.

Иначе ще заболеем от вяра в обратното на обратното на обратното.

А така може да се окаже, че аз и майор Майор Майор Майор наистина сме способни да пребием всеки редник от нашето поделение.