​Бареков-Ковачки: Развод по български

Каквото и да ни говорят, в крайна сметка става дума за пари

Крум Благов, специално за Faktor.bg

Бурната любов на Николай Бареков с Христо Ковачки свърши. След бързото чифтосване заради предсрочните избори сега двамата се разделят. Процедурата ще бъде дълга, атрактивна и ще прилича на пиесата на Недялко Йорданов „Развод по български“. В комедията мъж и жена разтрогват брака си, но по липса на второ жилище остават съквартиранти в семейния апартамент. Същата е ситуацията в парламентарната група на Българския демократичен център в момента. Само дето предават епизодите по радиото и телевизията.

Първо действие: Циганска любов

Така се нарича, както знаете, тенекиената печка без огнеупорни тухли. Тя бързо стопля и също така бързо изстива. По подобен начин се развиха отношенията между бизнесмена и журналиста, дето щеше да купува таблети на всички деца. Бареков отначало се хвалеше, че Ковачки го ухажвал, като му предлагал в коалиция, но той го изгонил, защото не искал да има вземане-даване с „олигарх, който не плаща заплати”.

Това беше разказано на 22 май 2014 г. на пресконференция на „България без цензура“ във Варна. Обърнете внимание на датата – три дни преди евроизборите, на които Бареков се явява в коалиция с ВМРО, всички социолози им предричат влизане в европарламента, Тв 7 им предоставя ефира си безгранично и безвъзмездно, а КТБ още изглежда финансов колос.

Три месеца по-късно обстановката е коренно променена. Журналистът е вече евродепутат, но това устройва само него лично. ББЦ няма право на държавна субсидия, ВМРО е зарязала бившия си съюзник, а Цветан Василев е изгнаник, търсен от правосъдието с европейска заповед за арест. Кранчето с парите е секнало, а идват парламентарни избори. Затова след кратък флирт Бареков и неговите партньори пристанаха набързо на Ковачки.

Сделката беше ясна – финансиране срещу депутатски места за ЛИДЕР. Брак по сметка, макар че, както се разбира сега, коалиционно споразумение не е било подписано, т. е. както казваха юристите някога, става дума за незаконно съжителство. Някой по-невъзпитан даже би го нарекъл политическа проституция. Така или иначе се вдигна сватба, бракът беше консумиран и без да е ясно кой играе ролята на съпруг и кой на съпруга, възникна семейна имуществена общност – парламентарната група и държавната субсидия.

Сега Бареков се вайка, че направил грешка, семейното огнище (коалицията БДЦ) било „сал с политически мъртъвци“, а децата му – „без време пораснали и провалили се“. Той обаче избрал да остане „в бурното море на народната мъка“ (Брюксел). Непосредствената причина е изневяра – крадат му партията. Цели структури на ББЦ минават към ЛИДЕР.

Второ действие: Подялба на имуществото

Преди по-малко от година по Тв 7 Бареков разказа как с навлизането си в политиката осъзнал, че колкото повече лъже човек, толкова повече хората му вярват. Оттогава той приложи наученото на практика. Сега обаче го чака трудна битка с олигарха, който има доста по-голям опит от него.

Ковачки няма успешни сделки с друг, освен с държавата, и в бизнес биографията му има много неясноти, които пораждат съмнения за използване политическа опека и синдикален рекет. Сега вече няма нужда да услужва на ДПС или БСП. За пръв му се удаде да вкара свои хора в парламента начело със сестра си. Лицето от билбордовете вече не му е нужно. И най-хубавата булка омръзва. Особено ако претендира за част от партийната субсидия.

Другите участници в БДЦ (Бареков ги нарича свои политически деца) не са опасни – свикнали са да слушкат и да папкат. Светлин Танчев беше депутат от ГЕРБ, а преди това се пробва при Весела Драганова в Партията на българските жени. Румен Йончев и Явор Хайтов се закачат като ремаркета ту за левицата, ту за десницата, ту за центъра. Същото важи за движението „Гергьовден“, което е за свободната любов – изреди няколко коалиционни партньори от целия политически спектър. На латински това се нарича промискуитет.

Остава да се овладее „България без цензура“, което не е трудно, защото

Бареков вече няма пари,

т. е. няма чужди. Остава му само да гледа от Брюксел какво правят бившите му сподвижници и да пише тъжни декларации, пълни с метафори. Все пак хубавото е, че разводът ще стане по нашенски, а не по италиански както в едноименния филм с Марчело Мастрояни. Там героят търсеше начин да убие съпругата си, защото по онова време разтрогването на брака в Италия беше невъзможно. Хората се женеха наистина доживотно – докато смъртта ги раздели.

А Бареков и Ковечки ще се разделят по български. В пиесата на Недялко Йорданов един ден двамата бивши съпрузи съобщават на адвокатите си, че отново живеят като мъж и жена. Причината – той почукал на вратата й, за да пита къде му е хавлията, обаче три пъти, което някога било техен таен сигнал. Затова тя по навик се вмъкнала в леглото му.

Адвокатите са ужасени – това е незаконно съжителство, но срокът за обжалване на бракоразводното решение е изтекъл. И за да узаконят връзката, решават отново да оженят клиентите си.

Затова да не бързаме да обявяваме брака за дълбоко и непоправимо разстроен. Засега имаме само фактическата раздяла. Любовта на мъжа минава през стомаха, а Ковачки има добър апетит. Може пък да почувства нужда от евродепутат. И да почука на Бареков три пъти…