Заради Путин Москва загуби символичното право да бъде приемник на победителите на нацизма

Световни лидери отсвирват Москва за парада през май, идва само лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун

 Иван Преображенски, Deutsche Welle,

Владимир Путин няма да присъства на честването на освобождаването на концентрационния лагер Освиенцим от съветските войници.

Според официалната руска версия, президентът е „много заинтересован от присъствието на всякакви юбилейни мероприятия за 70-годишнината от победата над фашизма, но не е получил покана от полската страна”.

Истината е, че персонални покани тази година са получили само доживелите до наши дни бивши затворници от лагерите на смъртта.

Правителствените лидери, които са сметнали за нужно да отидат в Полша в този паметен ден сами вече са поискали от властите съгласие за присъствието им на юбилея.

Кремъл, съдейки по всички, е сметнал, че това не е достатъчно и решаващата роля на СССР за изходът от Втората световна война като цяло, а също така и за освобождаването на Освиенцим заслужава

персонална покана

Дори някои от руските опозиционери, като Борис Немцов критикува решението на организаторите, които впрочем са неправителствен комитет, но заявиха, че Путин не трябва да губи символичния руски капитал, а да замине за Освиенцим на всяка цена.

Всички паметни мероприятия, свързани с Втората световна война, представляват огромна важност за Владимир Путин: на тях руският лидер постоянно напомня за гигантските усилия, които Съветският съюз е положил за победата над нацистка Германия.

Въпреки това, на честването ще участват лидерите на Германия, Австрия, Франция, Швейцария, Белгия, Холандия и много други страни, но не и Путин.

Полското правителство вече заяви официално, че винаги е изпращало само съответните дипломатически ноти, а не лични покани, но този път в Кремъл по някаква причина се преценили, че това не е достатъчно.

Явно така Путин ще използва възможността отново да представи Русия като жертва на Запада, към която се отнасят крайно непочтително.

Освен това руският президент ще опита да направи внушението, че официална Варшава не иска той да е след гостите.

Съвсем ясно е, че проблемът не е в личната покана (преди 10 години процедурата по нищо не се отличаваше от сегашната, а на 60-тата годишнини от освобождаването на Освиенцим Путин присъства и даже произнесе реч), 

проблемът е Украйна

Путин и неговото правителство непрекъснато обвиняват ЕС и САЩ, че подкрепят украинските „фашисти”, а след честването руският президент ще може да твърди, че на 70-годишнината от освобождаването на концлагера от нацистите са били поканени всички, освен самите „освободители”.

Наследниците на победителите на нацизма


Преди 10 г. Путин се прекланя пред жертвите на фашизма


Полските власти, а и много други европейски политици, изглежда, вече не мислят, че Русия запазва монополното право на приемник на СССР в борбата срещу тоталитаризма.

И не става дума, че някой посяга на паметта на руснаците за тяхната победа. Немалко руски граждани, включително много обществени дейци, за разлика от Путин ще отидат в Освиенцим.

Но руските власти предизвикаха със своята политика към Украйна явни аналогии с действията на същия този нацистки режим по отношение на Чехословакия, например.

Малцина са тези, които правят директни сравнения между сега управляващия в Русия режим и нацистите, но дори самата дискусия свидетелства за съмнения върху правото на днешните руски власти да претендират за приемственост в победата над нацизма.

Затова, вероятно е възникнал и вариантът за алтернативния формат на честванията на 70-тата годишнина от победата над фашизма: под неофициалния патронаж на Полша, като една от най-пострадалите страни, но без „главен участник”, на когото всички трябва да казват „Благодаря”

А кой ще дойде на 9 май в Москва?

Със своята политика по отношение на Украйна Владимир Путин постигна това, че Европа отказва на Москва символичното право да бъде приемник на победителите на нацисткия режим. Въпросът не е в това къде е поканен руският президент и къде не, а в това, кой от бившите съюзници във Втората световна война ще приеме поканата му да дойде в Москва 9 май 2015 година за 70-годишнината от Деня на победата.

През последните 20 години се появи традицията да бъдат канени чуждестранни лидери на парада в Москва.

Но през 2015 година гостите явно ще бъдат малко.

Няма да дойде, естествено, украинският президент, няма да дойдат президентът или държавният секретар на САЩ и мнозинството от страните от ЕС.

И засега, единственият, който е потвърдил, че ще дойде през май е лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун.