​De Profundis: Скоро рубладжии ще пържат ГЕРБ и РБ като котка върху горещ ламаринен покрив

Русия ще спре „Южен поток”, когато Путин ми плати за плагиатството

Заканите са нов натиск срещу България да се съгласи руската тръба да мине през нейна територия

Императорът от Кремъл никога не търпи „необичайни дипломатически поражения”, дори от ЕС и Обама

Пламен Асенов, специално за Faktor.bg

Искам най-искрено и лично да благодаря на всерусийския император Путин, Владимир Владимирович, задето очевидно редовно чете моите текстове и май дори запомня част от прочетеното. За неговото несекващо внимание съдя по изявлението му в понеделник в Турция, посветено на „Южен поток”. Там той използва не просто аргументите от два мои текста, публикувани в петък миналата седмица, но и буквално същите думи, а ако щете – опита се да наподоби и ироничната ми интонация.

Не ви се вярва ли? Ами нека да сравним:

Путин за „Южен поток” по време на съвместната пресконференция с Ердоган: Започването на този проект сега, докато все още не е получено разрешение от България за влизането му в изключителната икономическа зона на нейна територия, е нелепо. Сами разбирате, че е нелепо сега да вложим стотици милиони долари в проекта, да минем през цялото Черно море и да застанем до границата на България. Как си го представят нашите приятели?

Поне да не ни беше наричал приятели - `щото не всички българи сме му такива, нали? И поне да се беше позовал на източника си.

Пламен Асенов, Faktor.bg, текст от петък, 28 ноември, със заглавие „Да не си мерим пенисите с руснаците – с почти сантиметър преднина сме за Южен поток”: Какво правим ние, когато утре руски бойни кораби започнат да обстрелват нашите гранични катери, които евентуално героично препречат настъплението на руската газова тръба в български териториални води. Какво правим, когато, въпреки всичкото ни досегашно усукване – или точно поради него – тръбата, без нашето съгласие, стигне до Варна и започне да пълзи по брега. Какво?

Пламен Асенов, петък, 28 ноември, в разговор с Фили Ладжман от българската програма на радио SBS, Мелбърн, Австралия:

Защото какво става при хипотезата, че утре руснаците докарат тръбите до нашите териториални води и продължат – тъй като едва ли може да се очаква те да спрат насред морето, просто за да ни изчакат да вземем решението, което не взехме с години? 

Какво правим тогава – викаме НАТО ли?

Или се сбиваме сами с руския черноморски флот от анексирания Крим, за да си защитим териториалния суверенитет? Всъщност, при такава хипотеза всички възможни реакции, Фили, биха били адски нелепи.

Но дори и да се беше позовал на източника си, пак щях да се чувствам длъжен да напомня на император Путин сакралната истина, че политическите аргументи и интонации, пък били взети те от такъв незабележим български комар като мен, струват пари. Не толкова, колкото биха му стрували, взети от „Ню Йорк таймс”, но все пак пари. Нека да не се стиска, разчитам на приличен хонорар, което значи – поне 6 цифрена сума.

Така, де, на разни тъпи български продажници може да се дават хубави кръгли сумички, въпреки че те не измислят нищо със собствените си глави, а само повтарят измислените от Кремъл указания, пък на такива като мен, дето творят истински императорски реплики, подходящи за информационната война, която Русия води с целия свят – не може.

В тази ситуация съм длъжен също да напомня на кремълското счетоводство, что рубли не хотим. Сдес ани не вървьою – ако така е правилно да се каже на руски.

Не е сериозно това с рублите,

изобщо не се харчи по нашите европейски земи - не мога да си купя с тях и капка пиене. А пък, за разлика от някои прочути български патриоти, не искам да ходя чак по евразийските кремълски земи да си ги харча. Там КГБ не спи и няма да пропусне изтънко да ме разпита откъде знам аз какво ще каже в понеделник техният император, че да го напиша така безотговорно още в петък.

Всъщност цялата работа с изявлението на Путин в Турция, че се спира „Южен поток” изглежда много хубава, но не бързайте да се радвате, както направиха вече мнозина.

Дори колегите от „Ню Йорк таймс”, които са тежка артилерия в анализите, този път побързаха пъргаво да скочат от стола и писаха, че отказът на Русия от „Южен поток” е, от една страна „необичайно дипломатическо поражение на Путин”, а от друга – „необичайна победа за Европейския съюз и правителството на Обама”.

Аз лично, макар в първия момент също да се зарадвах на новината, от втория момент разбрах, че „новината” всъщност не е чак толкова сензационна, че изобщо не трябва да се прибързва с категорични изводи.

С други думи – въобще не съм сигурен, че заявеното от Путин намерение да не се строи „Южен поток”, означава окончателно спиране на проекта. Поне това се чете под пластовете кремълски език, който се уча да разбирам вече 50 години. И заради това започвам леко да се страхувам, че Русия ще спре проекта точно толкова, колкото Путин ще ми плати за плагиатството си.

Да, истина е. Както напомни със своя завиден здрав разум Илиан Василев, „Южен поток”, особено на фона на сриващата се рубла, падащите цени на горивата и липсата на достатъчно реални клиенти на Запад, вече толкова се оскъпи, та „дори за Русия стана неизгоден”. Деликатен човек е Илиан Василев, винаги ми е правило впечатление. Той не каза например – „дори за ненормална страна като Русия”, както бих направил аз. Само умело го намекна.

В същото време обаче, ако се чуят точните думи на Владимир Путин в Турция, ще се разбере, че изявлението му по-скоро е стъпка към поредното временно отлагане на строителството на морската част от проекта, съчетано с нов натиск срещу България да се съгласи руската тръба да мине през нейна територия.

В цитата на император Путин по-горе лесно можем да забележим отправната му точка. Той говори за спиране на проекта „сега, докато все още не е получено разрешение…..” „Сега”, „докато” и „все още” - това да ви прилича на отказ?

А ето и как по-нататък Путин развива тезата си: „Компанията, която трябва да го построи, е готова още сега да започне работа. С българските колеги сме говорили всичко, което е нужно за „Южен поток” – че те ще го реализират, защото отговаря на националните им интереси. Но ако България е лишена от възможността да действа като суверенна държава, то тогава поне да поиска пари от ЕК за пропуснатите ползи, защото само преките приходи в българския бюджет от транзита биха били не по-малко от 400 милиона евро годишно. Но, разбира се, това е избор на нашите партньори в България, това не е наша работа, а на нашите партньори”.

Това е директна покана към българската пета колона - за конспиративно благозвучие наречена „нашите партньори в България” - да си свърши работата и да не се офлянква, за да си заслужи паричките и всякаква друга подкрепа от руска страна, която „отговаря на националните им интереси”. Тази подкрепа досега им се даваше срещу празни обещания, но това няма да продължи – да ходят да просят пари от Европа.

Въпросното леко кодирано съобщение е подсилено от факта, че Путин избра именно Турция, за да говори по въпроса за „Южен поток”. Не знам доколко подобни политически знаци са разбираеми за западните анализатори, но в България тяхното значение винаги е било ясно на всички. И то гласи – вие там, опичайте си акъла!

Ама къде са сега онези истински български патриоти

и всякакви други велики социал-националисти, къде са те да упрекнат Путин, дори да му се скарат, че се съюзява с вражеска и мюсюлманска Турция, а зарязва в лапите на гадните европейци братската, славянска и християнска България? Ах, къде са те да му разкажат играта на тоз` предател на българските национални интереси…..

Пичове, не се коркайте, бе, Путин не ви е предал интересите, само малко ви подтиква да сте по-активни и да махнете всеки, който стои на пътя на руския интерес в България – независимо дали се казва Бойко Борисов, Европейски съюз, НАТО, Алла Пугачова или Ам-Гъл.

Та затова ето какво очаквам да се случи в най-скоро време по нашите земи.

Много силно да се активизират, дори да излязат пак на улицата, съответните звани и незвани патриоти и социал-националисти. Около правителството на ГЕРБ и РБ да се сгорещи до степен, че то да започне да подскача като котка върху горещ ламаринен покрив, от който да падне, ако междувременно не склони да подпише договора за „Южен поток”. Ако го подпише – ОК, ще остане. Ако не - ще падне с братската помощ на АБВ, `щото вече е видно, че с помощта само на ПФ няма да стане. След това ще дойде на власт ново етно-национал-социалистическо управление, може би с Първанов или друга руска въшка начело. Или на чело, все едно.

А това правителство вече непременно ще подпише.

Така най-после ще се докаже на лигльовците от „Ню Йорк таймс”, че император Путин никога не търпи „необичайни дипломатически поражения”, дори от ЕС и Обама.

Какво остава пък от някаква си никаква София.