​Как генералът стана командир, а командирът „лаборант”

Предизвикан размисъл за

Александър Йорданов

Омръзна ми да чета безкрайните фейсбук препирни за Иван Костов и за Бойко Борисов. Единият такъв бил, а пък другият - онакъв. Затова ето моето мнение и спирам повече да се занимавам с тях.

На Иван Костов му викаха и май все още някои му казват "Командира". Борисов пък е "Генерал". При това де факто е такъв. И двете понятия са от един род - говорят за лидери с вождистки, началнически, манталитет. Т.е. такива, които командват, командите се изпълняват и се получава определен резултат.

Сега да сравним "командирстването" на двамата

"Командир" Костов получи на тепсия властта в СДС, а след това и в държавата/ след тоталния срив на БСП - Виденов/. След 4 години на командирене Костов загуби първото сериозно сражение - срещу НДСВ. След това продължи да губи - от БСП, от ГЕРБ, от ДПС, от Атака. Всъщност, който не го срещна той не го победи. И така докато неговата партия не изпадна от парламента през миналата година. Тези загуби - от 2001 г. до днес, говорят сами по себе си за неговите командирски качества.

Обратното наблюдавахме при Борисов. Той започна от нищото. Не яхна готова и с опит в политиката, партия. Сам си формира армията, сам си я ръководеше. И започна да реди успех след успех. Нормално бе всички да се нахвърлят срещу него. И те се нахвърлиха. Принуден бе да отстъпи през пролетта на 2013 г. Но пък на изборите през май същата година отново спечели, въпреки, че срещу него 

войната се водеше и с "непозволени оръжия"

И отново всички се сдружиха срещу него. Но пък се очертава отново да победи на 5 октомври. Това, колкото и да си кривим душите и да не искаме да признаем, говори за реални, "командирски" ги наречете, "генералски" ги кажете, качества. С други думи, Борисов защити името и позицията си на "генерал", командир - демек, а Костов разбирайки командирския си провал, се преквалифицира в "лаборант". Там постиженията му са противоречиви и в общи линии лично на мен не са ми интересни. Но съм склонен да приема, че "лаборантството" повече му се отдава от "командирството". В момента наблюдаваме как се задава отряд от дребни малки "командирчета", но...толкова от мен за "командирстването" и "командирите" в българската политика днес.