​De Profundis: Начинът да превърнем европейското си бъдеще в европейско минало

Може да се окаже, че ние самите, чрез поредното комунистическо или марионетно правителство изобщо, доброволно и от братска любов към Русия ще си причиним всичко, което Кремъл поиска от нас – а тогава НАТО от кого да ни защитава

Пламен Асенов, специално за Faktor.bg

1. Светлата дата 9 септември

9 септември е светла историческа дата, която доведе до коренен обрат в развитието на България – каза онзи ден комунистическият шеф Михаил Миков пред поредното сборище на престъпната си партия.

Да, прав е, че доведе до коренен обрат.

Обаче в манипулативната си риторика комунистите винаги стигат само до тук, до средата на истината – и никога не казват, че обратът беше към по-лошо, че датата е светла като вътрешността на черната дупка, в която тогава страната бе вкарана и от която още не може да се измъкне.

Този човек очевидно мисли с крака си. Или с някоя друга част от тялото, още по-изтръпнала, отколкото крака му, от постоянната употреба на водка с бира.

Отдавна е известно, че подобни комбинации не прощават. И имам предвид не само водката с бира, но и тази на руския империализъм плюс българската простотия, която взе властта на славния 9 септември преди 70 години и, мутирайки, продължава да ни управлява до днес.

На всичкото отгоре Миков произнесе въпросната си знаменита реч на светлата дата 7 септември – рождения ден на комунистическия престъпник Тодор Живков. И ден, в който сатрапите на българската комунистическа Държавна сигурност убиха в Лондон писателя Георги Марков.

Поне пред паметта на този човек, истинска съвест на нацията, за чието убийство са виновни, да бяха изпитали малко срам сегашните уж социалисти.

Не, естествено.

„Имаме историческият дълг да носим във времето каузата на една справедлива, свободна и социална България” - продължава председателят Миков да каканиже. Той лъже и знае, че лъже. Онази част от слушателите му, която не страда от крайно тежка склероза, също знае, че той лъже. И той знае, че те знаят, че той…..Но надлъгването помежду им продължава.

По някакъв начин, неведом за мен, но явно естествен за тях, в главите на нашенските комунисти продължават да стават божествени трансформации. Само така мога да си обясня факта, че след всеки провал, с който съсипват страната, у тях тутакси започват да се вихрят видения как постигат нови изборни победи и получават отново властта, с което донасят нови успехи и просперитет…..

Всеизвестно е, че луд умора няма. Но понякога, като гледам и слушам някое комунистическо сборище, имам чувството, че се намирам в извратена умствена скотобойна, без да съм си сложил розови очила, каквито задължително носят скотовете в нея, за да не се плашат от самите себе си.

2. Руска му работа

Освен страшни, руснаците са и смешни.

Онзи ден премиерът Медведев, малка матрьошка, извадена от голямата матрьошка с лика на Путин, каза, че ако Западът туй-онуй със санкциите, то Русия пък ще затвори въздуха за западните авиокомпании. Те ще трябва да заобикалят тази необятна страна, което ще им донесе огромни загуби и съответните фалити. Тоест, той разви прочутата вече кремълска теза, че всеки опит да бъде наказана Русия за злото, което твори около себе си, се връща като бумеранг и има лош ефект предимно върху онзи, който прави опита за наказание.

Горкият глупак – както казваше Колдуел.

Това изказване е толкова нелепа храна за наивни мозъци, че направо ме е срам да го коментирам. Но все пак ще го направя, защото кагебистките лъжи трябва да бъдат опровергавани всеки път, щом бъдат изречени. Това е единственото лекарство срещу онази вавилонска блудница - гьобелсовата пропаганда, която, след като някога обслужи орално Хитлер, сега обслужва и Путин.

Първо, ако руснаците затворят въздушното си пространство за международни полети, то съответно и всички останали държави ще затворят своите въздушни пространства за руски самолети. Така от едната страна на уравнението икономическите загуби ще бъдат разпръснати от Ванкувър, през Мелбърн до Вегас, а от другата ще се концентрират в Москва. Така че познайте от три пъти за кого ударът ще е по-силен.

Второ, със затваряне на въздушното си пространство, Москва допълнително ще загуби стотици милиони долари, които сега получава от обслужването на транзитните полети и от летищните такси.

Трето, ще намалее потокът туристи и бизнесмени към Русия. Колко ще бъдат руските загуби от това в дългосрочен план, дори умникът Медведев не може да сметне, няма толкова голям електронен екран, който да побере числото с всичките му нули.

Четвърто, ще намалеят, разбира се, и пътуванията на руските граждани извън страната. Да, има известно притеснение в случая дали това не нарушава техните човешки права, но това притеснение е сред нас, западняците. Иначе забраната за пътуване е част от генома на самите руснаци, едно от онези достижения на великата руска история и култура, заради които те смятат, че са висша раса и имат право да владеят света.

От друга страна - да, Медведев и други кремълски умници може би си правят сметката, че ако руските хора не излизат навън, то и руските рубли също ще си останат в Русия, няма да изтичат подир съблазните на западналия Запад. Но какво пък ще прави Русия с тези хартийки, освен да призове гражданите си да се замерят с тях, вместо с куршуми, в последвалата гражданска война, не е много ясно.

Не искам да продължавам с пето, шесто и седмо. Само ще кажа, че всеки път, когато ние, българите, констатираме за себе си, че сме прости, трябва само да погледнем какви ги мислят и вършат руснаците и настроението ни веднага ще се оправи.

Друг е въпросът дали е добре за здравето ни точно с тях да се сравняваме.

3. Чуденето на чудещите се не е добро за здравето на самите чудещи се

Освен заради българските комунисти и руските империалисти, тези дни много ми стана смешно и тъжно заради действията на нашите политически асове в Брюксел. Те първо взеха решение да продължат и задълбочат санкциите срещу Русия, а после измислиха простотията да не прилагат решението веднага, защото на хоризонта се било появило някакво си примирие в Украйна. И въпреки, че въпросното примирие се разпадна още преди да е започнало да действа както трябва.

Не знам колко пъти още Путин трябва нагло и арогантно да излъже Запада, за да се наместят някои умствени чаркове в главите на общите ни европейски политици и да станат решенията им адекватни на ситуацията.

За всеки средно интелигентен човек е ясно, че в стратегията на Кремъл за постигане на руските цели в Украйна това примирие е тактическо - стъпка назад, за да се направят две напред. Пък и, доколкото виждам, стъпката всъщност не е назад, а на място или дори мъ-ъ-ъничко напред. Защото, след като руснаците вече пряко вкараха войски в Украйна и почти създадоха онзи сухопътен коридор до Крим, който им е необходим, примирието един вид узаконява това положение. Ако последват преговори, то Кремъл, чрез устата на руските сепаратисти и терористи в Украйна, ще ги започне от силни позиции. Така че в общата картина всъщност чрез примирието руснаците само спряха за момент да се огледат, ослушат и прецизират бъдещите си действия - май самите те бяха изненадани колко лесно всичко дотук им се получи.

И би трябвало най-накрая Брюксел да се сети, че щом Русия, след дълги кандърми досега, все пак склони на примирие, то значи или общият поток на вече наложените западни санкции започва да дава резултат, или някоя от току-що предвидените санкции представлява пряка и твърде голяма заплаха за кремълската мафия, та тя има нужда от време, за да реши как да се противопостави.

И в двата случая обаче Европа не трябваше да се спира със санкциите, дори за малко, а да ги разширява и задълбочава непрекъснато.

И в същото време някой в НАТО трябва да каже ясно на България, че страната не може да се изсулва от отговорностите си всеки път, колчем стане дума за общата европейска сигурност, основна заплаха за която винаги е била, е и ще бъде Русия. Няма значение кой е на власт там, независимо от овчите кожи, с които един или друг руски император понякога се покрива, за да не му стърчат вълчите уши, Русия си остава налудничава, шизофренична империя. Тя по природа не понася нормалния, демократичен дух на Запада, макар че в същото време неистово иска да се възползва от материалните достижения и блага на същия този Запад.

И единственият начин, по който си представя, че може да стане това, е като ги завоюва или открадне.

Така че в нашия случай принципът е прост:

ако България сега не защитава НАТО, НАТО утре няма да защитава България

Впрочем, дали вече не виждаме намек за подобно развитие с факта, че новите мобилни сили на алианса имат ангажимент да защитават срещу руската агресия уязвимите страни от Румъния на юг до Балтика на север. Но не и не по-малко уязвимата България.

Ще ви кажа защо. НАТО добре знае, че тук руснаците дори няма да си правят труда да изпращат нелепите си зелени човечета. Ние самите, чрез някое комунистическо правителство утре или чрез поредното ни марионетно правителство изобщо, доброволно и от братска любов към Русия ще си причиним всичко най-гадно, което Кремъл поиска от нас. И така ще превърнем европейското си бъдеще в европейско минало.

А след като сами го правим, то НАТО от кого да ни защитава?