Асен Генов: Дано Близнашки опровергае доклада на МВР – в него Лазаров проверява сам себе си

Всички видяхме, че полицаите събираха лични данни от протестиращите. Стана ясно, че част от тях са били посещавани по домовете и привиквани на личните им телефони, заяви Асен Генов в кометар за твърденията в доклада на МВР за липса на разработки срещу протестиращите

Специално за factor.bg той коментира разминаванията в документа. Според него има парадоксална ситуация - главният секретар на МВР проверява сам себе си.

До този момент Протестна мрежа няма официална позиция, но ако мога да обобщя това, което забелязвам като надделяващо мнение, то е, че мнозина сме впечатлени от разминаванията между обявеното от МВР, че няма разработки срещу протестиращи и думите на политиците, които доскоро управляваха България и репресивните органи, контролирани тогава от тях.

Йовчев, Сидеров, Орешарски, Манолова, Станишев засипваха медиите с пропагандните си и лъжливи тези

за платените и организираните протестиращи, внушавайки едва ли не криминална зависимост и престъпен профил. Бившият премиер дори обеща да се изненадаме от четивото, какви са протестиращите, ама не сега, а след време… Всичките изказвания тогава намекваха: протестиращите са специално профилирани и наблюдавани от силовите институции. Сега, един временен министър, който е на поста си само за 2-3 месеца, се опитва да ни убеди, че подчинените му, слагам думата подчинени в кавички, не го подвеждат с информацията дали са били профилирани протестиращи граждани. Трудно ми е да повярвам в това не от недоверие към г-н Бакалов, а от недоверие към репресивните органи в държавата. Всички видяхме, че полицаите събираха лични данни от протестиращите.

Стана ясно, че протестиращи са били посещавани по домовете и привиквани на личните им телефони. Това не става без профилиране и без събиране и обработка на лични данни. 

С каква цел — само Йовчев и Писанчев знаят. Да не говорим, че вече циркулират съмнения за разработки без име, които не остават документална следа, но по тях се е работило скрупульозно за времето на протеста, от самата му зора.

Въпреки доклада и отричането на твърдението за натиск от репресивните органи, протестите, а още повече резултатите от тях, няма как да бъдат омаловажени. Гражданската нетърпимост и непримиримост осветиха Модела КОЙ — порочна, криминална обвързаност между банкови и финансови среди и кръгове с политическия елит, посредством мощното пропагандно влияние на зависими, монополизирали публичността медии. 

В резултат на протестите и сигнала, внесен от Протестна мрежа имаме банкер, наричан от някои “Новия Буров”, печелил не една “Мистър това или онова” награда, който е обявен за издирване от Интерпол, наравно с т.нар. братя Галеви и Медиждиева. Имаме и един Успял млад мъж на 33, вече на 34, за когото се говори, че ще се оттегли в южните страни, с които нямаме спогодба за екстрадация. 

Имаме и един нов, почти провален политик, който още на старта видя финала на своята политическа кариера и най-вероятно няма да се класира в Парламента. Този, чиито избиратели никой не е виждал, но иска да управлява и има десетки хиляди застъпници и наблюдатели. 

Порочното в този модел, моделът КОЙ, който протестиращите и Протестна мрежа осветиха до точка на полуразпад, 

са Историите на успеха, разказани чрез него. Политици и общественици говорят за “банка и пари на мафията”, за “банка на политбюро и на властта”. Говорим за финансова институция, процъфтявала при всяка власт, от създаването си, до съвсем неотдавна. До там, че собственикът й се хвали, че генерира 10% от БВП. История на успеха, приключила в международните бюлетини за арест на Интерпол. Говорим за Историята на успеха на личност, чиято биография напомня криминален роман, а не CV на политик — най-малкото, заради трите опита за убийство, за които говори и бившият министър Йовчев. История на успеха, достигнала до слух за бягство в далечна страна, без режим на екстрадация. Говорим за медийна среда, щедро захранвана от въпросната банка. Говорим за медии с неясен собственик, свързани с Успелия млад на 33, вече на 34. Той самият отрича, че са негови, после казва, че ги е продал, после пак говори за тях като за свои, а междувременно, признава за чадъросване на криминално проявени лица, по поръка на властта, утроила парите на държавата в “банката на властта”. Чадър, спуснат през неговите медии, които не са негови.

В крайна сметка, говорим за тежка, тромава структура, за криминален, полит-икономически олигархичен модел и консенсус, които започнаха да се разпадат при първото фокусирано медийно и обществено внимание върху тях. Консенсус и модел, които се срутват се от собствената си тежест. Това е голяма крачка напред, към нормалното в политиката и обществото, която дължим и на протестиращите граждани. Първата крачка, от многото необходими. —

Относно истинността на конкретния доклад - не мога да говоря за лъжа или истина. Аз имам достатъчно основания да мисля, че или цялата атака срещу протестиращите беше страховита очерняща пропагандна кампания, основана на тотална лъжа, спомняте си едни опорни точки, изтекли от пресцентъра на МВР, нали? Или в момента МВР министърът не разполага с всички данни. Второто е притеснително от гледна точка на интегритета на МВР.

Докато пропагандата и лъжата са типично оръжие на управлявалите доскоро БСП, ДПС и АТАКА. Да не говорим, че вече открито става дума за хибридна война, включваща и пропаганда през медиите, която се води и на територията на България, в интерес на Русия и върхушката, която дрънка оръжие в Кремъл.

Засега, единствените факти са изнесените от журналистически разследвания, които по-скоро сочат, че платени и организирани са били контрапротестите,

които аз наричам манифестации, в полза и подкрепа на Тройната коалиция II — БСП, ДПС и АТАКА и техният премиер сламено човече, г-н Орешарски. Аз лично съм присъствал на конкретни действия на репресия. Едно момче, срещу което имаше дело, дано е оправдано, беше обвинено, че взело каската на полицайка. Моят видеозапис показва полицайката, която е без каска. Момчето бе задържано минимум час, след случката, около “Кристал”, в която го обвиняват. Това показва, поне за мен, че е бил проследен.

Много силно се надявам премиерът Близнашки да опровергае доклада. Ще бъде в полза на цялото ни общество, 

на все още слабата ни демокрация и на гражданското общество в България. В крайна сметка, цялата очерняща, основана на лъжи пропаганда имаше за цел именно това: да обезвери гражданите и да им внуши, че от тях нищо не зависи. А те успяха! Те дестабилизираха най-слабата и най-неодобряваната, дори повече от Кабинета Виденов власт до степен, тя, заради раздорите вътре в коалицията, да се срути сама. Това го дължим в голяма степен и на мирно протестиращите граждани.

Най-парадоксалното в случая е, че Лазаров е проверявал сам себе си.

Това е отговорът ми дали вярвам на проверката. И в това е големият проблем. Не бива да забравяме, че втората тройна коалиция написа закон, с който бетонира Главния секретар и областните директори за 5г. Главният секретар Лазаров е бетониран и несменяем при липсата на Парламент. Министър Бакалов трябва да му се довери, иска-неиска. Въпросът с проверката и това, дали са разработвани протестиращи и журналисти трябва да бъде зададен пак, при нов главен секретар. А медиите трябва отнова да повдигнат и въпроса с мандатите в МВР.