​Какво ни казва ДПС с номинацията на Пеевски

Това е едновременно признание, шамар, усмивка и заточение

Крум Благов, специално за Faktor.bg

По времето на Живков имаше един шеговит лозунг: „Да превърнем слуховете в дела!” Сега ДПС го направи, като най-сетне обяви своята листа за евроизборите. Оказа се, че Делян Пеевски наистина е в нея. Е, не я води, както се говореше, но мястото му е 100 процента избираемо, защото сега движението има трима депутати в Европейския парламент и няма шанс да остане с по-малко от двама на 25 май. Какво ни казват Местан и Доган с този избор?

Първо, от „Форбс” са били прави

като класираха преди шест месеца Пеевски в десетката на най-влиятелните личности в съвременна България. Тогава Лютви Местан коментира класацията така: „… ако водещият критерий е политическата тежест или влияние при вземане на политическите решения, аз не бих го включил сред първите 100”. Пеевски, обясни той, даже не е член на движението.

Това го знаем – всъщност Делян Пеевски се появи през 2001 г. най-напред като активист на царския комсомол. Нищо чудно още да е член на НДСВ. Но в България за политиците е обичайно да сменят партиите, както футболистите – отборите. На Бойко Борисов например ГЕРБ е третата формация след БКП и НДСВ. По времето на царя преди осем години той водеше листите в два многомандатни района. За Георги Първанов листата на АБВ също е трета – преди да стане депутат от БСП, той беше кандидат на националистическия Общонароден комитет за защита на националните интереси. Което не му попречи няколко години по-късно да се съюзи с ДПС, за да бъде избран за президент. Неговият вице Ангел Марин преди това беше кандидат на ДПС за депутат.

Сега човекът от втората стотица излиза на второ място в листата на ДПС! Изводът, който можем да направим, е, че Местан или е излъгал, или са го накарали да включи Пеевски против волята му. Приказките, че организациите на ДПС из страната толкова много го харесвали, че масово номинирали Пеевски за евродепутат, могат да минат само пред деца от предучилищна възраст.

Второ, това е шамар за Станишев

Само преди десет месеца лидерът на БСП и председател на европейските социалисти поиска извинение от своите съпартийци, задето е допуснал парламентарната група на „Коалиция за България” да гласува за избора на Пеевски за председател на ДАНС. Тогава Сергей Станишев нарече това груба политическа грешка. Сега той се принуди да защитава кандидатурата му, за да не клати лодката на крехкото мнозинство, което крепи властта. „Виждам, че пак се създава опит за истерия, а всъщност става въпрос за избори и всичко е в ръцете на гражданите”, коментира Станишев пред журналисти в Бургас. Един вид: избирателите могат да го отхвърлят, а ако го изберат, отговорността си е тяхна.

Станишев, също като Местан, влезе в противоречие с миналогодишните си изявления. На всичко отгоре думите му прозвучаха в дисонанс с европейските му партньори. Австриецът Ханес Свобода, лидер на социалистите в Европейския парламент, бе много изненадан от номинирането на Делян Пеевски и го нарече „трудно обяснимо”.

Всъщност Станишев не за първи път е принуден да подвива опашка заради Пеевски. Ще припомня, че като премиер през 2007 г. той го уволни като заместник-министър на бедствията и авариите, но после бе принуден да го възстанови на работа. Любопитното е, че по същия начин Станишев постъпи и с друга енигматична фигура – Корнелия Нинова. Което значи, че властта му като премиер и председател на БСП е ограничена от задкулисни сили.

Трето, това е ехидна усмивка към протестиращите

които миналото лято излязоха на улицата след избирането на Пеевски за председател на ДАНС и така го осуетиха. На тези хора се казва: „Ще правим каквото си искаме, защото контролираме електората си. Можем да вкараме в европарламента и най-одиозната фигура в българския политически живот.”

ДПС очевидно има огромно влияние и в медиите, защото се радва на най-голям комфорт от всички политически партии. Журналисти се надпреварват да ни обясняват от телевизорите, че в кандидатурата на Пеевски няма нищо страшно, че всяка формация има право да издигне когото си иска и т. н.

Впрочем заслугата за това може и да е лично на Делян Пеевски като медиен бос и най-вече като човек, който контролира разпространението на пресата. Колеги от редакции са ми казвали, че при тях за новата мрежа от магазини „Лафка” се пише като за мъртвец – или добро, или нищо. Даже името на депутата и марката не се свързват публично.

Четвърто, това е почетно изгнание

Не може да не прави впечатление, че номинирането на Пеевски за евродепутат съвпадна с огласяването на сделката за продажбата на „Нова българска медийна група” на ирландския инвеститор „Медиа мейкър”. Според австрийския вестник „Дер Щандарт” управляващите искат да отдалечат Пеевски от България, за да не дразнят избирателите.

Ако, разбира се, „Медиа мейкър” не е фирма на самия Пеевски и на майка му Ирена Кръстева, която имитира чуждестранен инвеститор. Защото ирландското дружество е създадено само два дни преди сделката. Президентът на „Медиа мейкър” Патрик Халпени не е новак на българския медиен пазар – той участва в ръководството на няколко наши радиостанции, а в една от тях е съдружник на депутата от „Коалиция за България” Мартин Захариев. Така че при всички случаи управляващите ще си запазят влиянието над най-голямата групировка в българската преса.